PEMBE GREYFURT
Beslenme alışkanlıkları kalp - damar illetleri, hipertansiyon, diyabet, kanser üzere pek çok illette değerli rol oynamaktadır. Yüksek nispette zerzevat ve meyve tüketimi birçok kronik marazdan korunmada tesirli olmaktadır. Zerzevat ve meyve tüketimi ile kalp - damar marazları, birtakım kanser çeşitleri, inme, diyabet, Alzheimer marazı, katarakt ve yaşla ilintili fonksiyonel kayıp riskinin azalması arasında kuvvetli bir münasebet vardır. Bu tesirlerin zerzevat ve meyvelerin içerdiği diyet posası, folat, potasyum ve Beta - karoten, C vitamini, E vitamini üzere antioksidan aktiflik gösteren biyoaktif fitokimyasal bileşenlerden kaynaklandığı vurgulanmaktadır.
Bu meyvelerden memleketimizde mahsusen kış mevsiminde vücut direncini artırması ismine sıklıkla tüketilen greyfurdun beyaz (aslında sarı), pembe ve al çeşitleri vardır. Bu üç çeşidin hepsi de yapı ve tat bakımından birebirdir. Çekirdekli olan çeşitler greyfurt suyu prodüksiyonunda kullanılır. En ünlü çekirdeksiz pembe greyfurt cinsleri ise Pink Seedles ve Ruby Red Seedless'dir. Birkaç tane de yeni pembe tıp Mersin ve Antalya'da üretilmektedir. Bunlara örnek Ruby Red'den üç defa daha al ve çekirdeksiz olan Star Ruby'dir.
Greyfurt birçok değerli besin öğesi içermektedir: Az ölçüde pektin, kolesterol seviyelerini düşürmeye yarayan çözünebilir lif ve tansiyonu dengelemeye yardımcı potasyum üzere. Greyfurt birebir devranda önemli bir C vitamini kaynağıdır. 100 gramı yaklaşık 45 mg C vitamini içerir. Pembe etli çeşitleri, beyaz greyfurdun bilakis kanser önleyici özelliği bulunan bir antioksidan olan Beta - karoten içerir. Pembe greyfurt içinde bulunan bir öbür fitokimyasal ise likopendir ki zahir kimi kanser çeşitlerine uygun gelmektedir. Ferahlatan ekşiliği, sululuğu ve düşük güç içeriği ile birlikte bu doğal özellikleri, greyfurdu tanınan bir salata ve kahvaltı materyali yapmıştır. Mahsusen pembe greyfurdun ciltteki sivilce ve siyah noktalara karşı aktifliği bu meyvenin kozmetik bölümünde de tasarrufunu gündeme getirmiştir.
Lakin yapılan araştırmalar greyfurt suyunun kimi ilaçların tesirlerini artırdığı ve o nedenle irtihalle sonuçlanabilecek zararlı yan tesirler ortaya çıkardığını gösterdi. İlaçlar bağırsaklarda ve karaciğerde bulunan bir enzimle parçalanarak vücudumuzdan atılmaktadırlar. Bu enzimin ince bağırsaklarda bulunan bir çeşidi greyfurt suyu içince yok olmakta ve bu nedenle de ilacın parçalanması geciktiğinden kanda birikmekte. Bunun sonucunda ilaç zehirlenmesine neden olabilmektedir. O yüzden ilaç kullanan insanların greyfurt suyu içmemeleri önerilmektedir. Bir periyot greyfurt suyunun sabah boş mide ile içilmesinin yağ yakıcı, kilo verdirici tesirlerinden bahsedilir idi. Vakitle bu durumun da bilimle yakından uzaktan alakası olmadığı anlaşıldı. Bu açıdan da zayıflamak isteyenlerin bu usul yollara başvurmaması önerilmektedir.
100 gr Pembe Greyfurdun İçermiş Olduğu Besin Öğeleri
Kuvvet: 37 kkal.
Yekun Yağ: 0,1 g
Lif: 1,4 g
Protein: 1 g
Karbonhidrat: 9 g
Kolesterol: 0 mg
Sodyum: 0 mg
Vitamin C: 46 mg
Beslenme alışkanlıkları kalp - damar illetleri, hipertansiyon, diyabet, kanser üzere pek çok illette değerli rol oynamaktadır. Yüksek nispette zerzevat ve meyve tüketimi birçok kronik marazdan korunmada tesirli olmaktadır. Zerzevat ve meyve tüketimi ile kalp - damar marazları, birtakım kanser çeşitleri, inme, diyabet, Alzheimer marazı, katarakt ve yaşla ilintili fonksiyonel kayıp riskinin azalması arasında kuvvetli bir münasebet vardır. Bu tesirlerin zerzevat ve meyvelerin içerdiği diyet posası, folat, potasyum ve Beta - karoten, C vitamini, E vitamini üzere antioksidan aktiflik gösteren biyoaktif fitokimyasal bileşenlerden kaynaklandığı vurgulanmaktadır.
Bu meyvelerden memleketimizde mahsusen kış mevsiminde vücut direncini artırması ismine sıklıkla tüketilen greyfurdun beyaz (aslında sarı), pembe ve al çeşitleri vardır. Bu üç çeşidin hepsi de yapı ve tat bakımından birebirdir. Çekirdekli olan çeşitler greyfurt suyu prodüksiyonunda kullanılır. En ünlü çekirdeksiz pembe greyfurt cinsleri ise Pink Seedles ve Ruby Red Seedless'dir. Birkaç tane de yeni pembe tıp Mersin ve Antalya'da üretilmektedir. Bunlara örnek Ruby Red'den üç defa daha al ve çekirdeksiz olan Star Ruby'dir.
Greyfurt birçok değerli besin öğesi içermektedir: Az ölçüde pektin, kolesterol seviyelerini düşürmeye yarayan çözünebilir lif ve tansiyonu dengelemeye yardımcı potasyum üzere. Greyfurt birebir devranda önemli bir C vitamini kaynağıdır. 100 gramı yaklaşık 45 mg C vitamini içerir. Pembe etli çeşitleri, beyaz greyfurdun bilakis kanser önleyici özelliği bulunan bir antioksidan olan Beta - karoten içerir. Pembe greyfurt içinde bulunan bir öbür fitokimyasal ise likopendir ki zahir kimi kanser çeşitlerine uygun gelmektedir. Ferahlatan ekşiliği, sululuğu ve düşük güç içeriği ile birlikte bu doğal özellikleri, greyfurdu tanınan bir salata ve kahvaltı materyali yapmıştır. Mahsusen pembe greyfurdun ciltteki sivilce ve siyah noktalara karşı aktifliği bu meyvenin kozmetik bölümünde de tasarrufunu gündeme getirmiştir.
Lakin yapılan araştırmalar greyfurt suyunun kimi ilaçların tesirlerini artırdığı ve o nedenle irtihalle sonuçlanabilecek zararlı yan tesirler ortaya çıkardığını gösterdi. İlaçlar bağırsaklarda ve karaciğerde bulunan bir enzimle parçalanarak vücudumuzdan atılmaktadırlar. Bu enzimin ince bağırsaklarda bulunan bir çeşidi greyfurt suyu içince yok olmakta ve bu nedenle de ilacın parçalanması geciktiğinden kanda birikmekte. Bunun sonucunda ilaç zehirlenmesine neden olabilmektedir. O yüzden ilaç kullanan insanların greyfurt suyu içmemeleri önerilmektedir. Bir periyot greyfurt suyunun sabah boş mide ile içilmesinin yağ yakıcı, kilo verdirici tesirlerinden bahsedilir idi. Vakitle bu durumun da bilimle yakından uzaktan alakası olmadığı anlaşıldı. Bu açıdan da zayıflamak isteyenlerin bu usul yollara başvurmaması önerilmektedir.
100 gr Pembe Greyfurdun İçermiş Olduğu Besin Öğeleri
Kuvvet: 37 kkal.
Yekun Yağ: 0,1 g
Lif: 1,4 g
Protein: 1 g
Karbonhidrat: 9 g
Kolesterol: 0 mg
Sodyum: 0 mg
Vitamin C: 46 mg