Pepino Nedir Pepino Yetiştiriciliği

SoruCevap

Yeni Üye
Çözümler
1
Tepkime
57
Yaş
36
Coin
256,936
Pepino hakkında bilgi
Pepino naısl yetiştirilir
Pepino besin değeri
Pepino nedir

imagespepinonedirpepinoyetistiriciligi5afadddeeb7d1

Ulkemizde armut kavunu, sus kavunu da denilen pepino meyvesi ortalama 250300 gram ağırlığında, uzerinde olgunlukta karakteristik mor cizgiler bulunan, kavun tadını andıran, sulu, kendine has aromalı, orta tatlı, C vitamini ve potasyumca zengin bir meyvedir Kuzey Amerika ve Avrupa pazarlarında ekzotik meyvelere olan talep ve pepino meyvesinin kanser hucrelerini oldurucu etkisinin ortaya koyulmasından sonra meyveye olan ilgiyi artırmıştır

Peru, Kolombiya ve Şili'de doğal olarak yetişen pepino, Yeni Zelanda da geliştirilen yeni ceşitler ve modern, kontrollu koşullarda uretim sonucu uluslararası pazarlara sunulmuş ve dış ticareti Avrupa, Japonya ve ABD'ye yonelik olarak artmaktadır Avrupa ulkelerinden en fazla Almanya'da tropik meyve olarak pazara sunulmakta ve bu ulkeye uzak uretici ulkeler Şili ve Yeni Zelanda'dan ithal edilmektedir Japonya'da en yuksek fiyattan satılan meyvedir ve bu ulkede hediyelik eşya gibi değerlendirilmektedir Pepino taşımaya dayanıklı bir meyve değildir, bu nedenle Turkiye'nin Avrupa'ya yakınlığından dolayı ihracata yonelik uretim avantajının değerlendirilebileceği bir urundur

Pepino ticari olarak daha cok Yeni Zelanda, Şili ve Avustralya'da uretilmektedir Akdeniz ulkelerinde adaptasyon ve ıslah calışmaları devam etmekte, İspanya'da yeni ceşitler tescil edilerek 1997 yılından itibaren ureticilere sunulmaya başlanmıştır İsrail'de tat oranını artırıcı ıslah ve yetiştirme tekniği calışmaları devam etmektedir

Ulkemizde Akdenizden, Karadenize kadar olan kıyı şeridinin tamamında yetiştiriciliği, gerek Universite ve Araştırma Enstituleri, gerekse ureticiler tarafından denemiş ve yetiştirilmiştir Elde edilen verim ve kalite değerleri diğer ulkelerde elde edilenler ile benzerlik gostermektedir Yetiştiricilik konusunda her hangi bir probleme rastlanmamaktadır Meyvenin yeni oluşu, dunyada olduğu gibi tat oranının yeterince yuksek olmaması, tuketim alışkanlığı olmayışı veya tuketim yontemlerinin bilinmemesi gibi nedenlerle uretim ve pazar kanalları henuz yeterince oluşmamıştır Araştırmageliştirme ve uretim calışmaları devam etmektedir


Adaptasyonu
En iyi yetişebildiği ortam sıcaklığın yıl boyunca değişmediği ılık, don gorulmeyen alanlardır 0 oC'de bitki zarar gorur, 30 oC ve ustundeki yuksek sıcaklıklarda, cicek dokulmesi artar, meyve tutumu azalır, olgunlaşan meyvelerin tat oranı azalır, kotu tat oluşumu artar Yine yuksek sıcaklıklarda olgunlaşan meyvelerin meyve etinde mantar doku oluşumu gorulebilir Optimum meyve tutumu icin maksimum sıcaklığın 25 oC'yi gecmemesi gerekmektedir Serin havalarda olgunlaşan meyvelerin tat oranı da daha yuksektir Kış aylarında bitkilerin ortulmesi veya seraya alınması gerekir Serada yetiştirilen bitkiler toprak yuzeyinden kesilip uzeri tunel uygulamasıyla kapatılabilir ve ertesi yıl soğuktan zarar gormemiş bolumlerden tekrar surmesi sağlanabilir

Buyume Tipi
Bitki orta buyuklukte, cok fazla dallanan, otsu calı gorunumundedir Buyume diktir fakat, meyve tutunca dallar yatar, etrafa yayılır Meyvelerin toprağa değmemesi icin, domates gibi desteğe alınması gerekir Yapraklar patates yaprağı gorunumundedir fakat, tek parca halindedir Ciceği, mavi, mor veya beyaz, ucları mor renklidir Cicek salkım şeklindedir Meyve parthenokarpik olarak tutar, cekirdek oluştuğu durumda ise meyve iriliği artar Başlangıcta meyve yeşil renklidir, olgunluğa doğru sararır ve uzerinde karakteristik mor cizgiler oluşur Meyve eti rengi parlak kremsarı renktedir Kaliteli meyveler orta tatlılıkta, ferahlatıcı ve sulu, buyuk oranda kavun tadındadır Meyve iriliği 500 gr'a kadar cıkmakta, 150250 gr arasındakiler standart kaliteli meyve olarak değerlendirilmektedir
Kulturu
Guneşli, donsuz, kuvvetli ruzgarlardan korunmuş, drenajı iyi olan guney yamacları en iyi geliştiği yerlerdir Notr gun bitkisidir fakat, duşuk ışık yoğunlukları meyvedeki şeker miktarının ve dolayısıyla tadın azalmasına neden olur Cok verimli topraklar uygun değildir Bitki vejetatif buyume eğiliminde olduğundan meyve tutumu azalır, acan cicekler dokulur Toprak pH'sı 6575 arasında ve tuzsuz olmalıdır Kokleri derinlere gitmediği icin sulanması gerekir, damla veya mini spring şeklinde yağmurlama şeklinde sulanabilir Seralarda minispring sulama meyve tutumuna yardımcı olabilmektedir

Budama
Dallanması fazla olan bitkiden kaliteli meyve uretimi icin budama gereklidir Budama yapılmadığında verim ve meyve kalitesi duşmektedir 23 ana dal bırakıldıktan sonra, diğer dallar ve mevsim boyunca ana dallar uzerinde cıkacak yan dallar buyumeden koparılmalıdır Bırakılan ana dallar sera yetiştiriciliğinde domateste olduğu gibi ipe sardırılır Salkımda 3'ten fazla meyve varsa kucukler, buyumeden kopartılır En iri meyveler ilk cicek salkımında oluşur, sonraki meyveler daha kucuktur Bir bitkide kaliteli meyve ortalama 10 kadardır Yine bir bitkiden 3 kg'a kadar verim alınabilir

Gubreleme
Gubreleme domates bitkisine yapılan gibidir Yanmış ahır gubresi ile birlikte, dekara 51010 kgda NPK yeterlidir Orta duzeyde azot gubrelemesi ile meyve iriliği artar, yuksek duzeyde azot gubrelemesinin etkisi yoktur, aksine vegetatif buyume ve dallanmayı artırır

Coğaltma
Tohum tutumu olmadığı veya cok az olduğu icin genellikle celikle coğaltılır Bitkiler aynı zamanda buyuk oranda heterozigot olduğundan tohumla uretilen bitkilerde acılma gorulmekte, bitkiler farklılaşmaktadır Dallardan alınan 45 yapraklı celikler fide kaplarında, golge bir yerde, sulanarak kolaylıkla koklenir Koklenen bitkiler soğuklar gecene kadar serada bekletilip, sonra sera veya acık alanda asıl yerlerine dikilir

Dikim
Erken dikimlerde, gec dikimlere oranla meyve verimi ve meyve kalitesi artar Akdeniz bolgesinde serada kışilkbahar donemi uretimi kalite yonunden daha iyi sonuc vermektedir Kış doneminde vegetatif olarak buyuyen bitkide, meyveler ilkbaharda olgunlaştığından sıcak yaz donemine gore daha kaliteli olmaktadır Marmara, Karadeniz bolgelerinde, seraya Nisan ayının ilk haftasında, acık alana son don tehlikesi gectikten sonra (Nisan ortası) dikilebilir Dikimler sera ve acık alanda 051 m sıra arası ve 50 cm sıra uzeri mesafe bırakılarak yapılır Sera ve bahcede saksı icinde yetiştirmek de mumkundur

Hasat
Meyvelerde yuksek oranda tat ve aroma oluşumu icin hasat tam olgunlukta yapılmalıdır Hasat olgunluğu meyvelerin sararması ve uzerinde mor cizgilerin meydana gelmesi ve kısmen yumuşaması ile anlaşılır Bitki surekli buyumeciceklenme eğilimindedir, ilk salkımdaki meyveler once olgunlaşır ve hasat sonraki meyvelere doğru devam eder Marmara bolgesinde Ağustos ayının ortasında meyveler olgunlaşmaya başlamakta, EkimKasım ayına kadar devam etmektedir Meyve kabuğu incedir, hasat ve taşıma esnasında zedelenmemesi, bastırılmaması gerekir, aksi takdirde yaralardan kolayca curume başlamaktadır Depolanacak meyveler orta olgunlukta hasat edilebilir Olgun meyvelerin depolama suresi 10 derece sıcaklık ve yuksek oransal nemde 34 haftadır Dekardan ortalama 46 ton verim alınabilmekte, 15 tona kadar da cıkabilmektedir

Meyve Kalite Kriterleri
Meyve şekli duzgun, guneş yanığı, hastalık ve zararlı belirtisi olmamalı
Meyve kabuğu sarı, uzeri mor cizgili, meyve eti parlak sarı olmalı
Suda eriyen kuru madde oranı (Brix) 10 ve uzerinde olmalı
Toplam asitlik (sitrik asit en fazla) % 0041 arasında olmalı
C vitamini 3070 mg100g olmalıdır

Hastalık Zararlıları
Pepinonun kendine ozel onemli hastalığı bulunmamaktadır Marmara bolgesinde hastalık olarak bodurluk virusu hastalığı, patates boceği zararı ve pek cok bitkide zarar oluşturan yaprak biti ve kırmızı orumcek zararı gorulebilmektedir Serin donemlerde kabuksuz sulukler meyvelere zarar vermektedir Zararlılarla mucadele diğer bitkilerle yapılan gibidir

Kullanımı
Pepino daha cok taze meyve olarak tuketilir
Salata, meyve salataları, meyveli dondurma; meyveli pasta ve meyveli yoğurt olarak da değerlendirilmektedir

100 gr pepino: 92 gr su, 04 gr protein, 01 gr yağ, 56 gr şeker, 25 gr kalori, 05 gr lif, 111 mg potasyum, 21 mg kalsiyum, 1 mg demir, 25 gr askorbik asit icermekte ve potasyum ile C vitamini bakımından zengin olarak kabul edilmektedir
 
Üst Alt