zeberus1234
Yeni Üye
Peygamber Efendimizin Beslenmesi
Peygamber Efendimizin Beslenme Yontemi
Hz Peygamberin yemekte aradığı başlıca ozellik onun helal ve temiz oluşu ile vucuda yararlı olup olmadığıdır Yemek secme ve yemeğe kusur bulma adeti kesinlikle yoktur Hic bir yemeğe karşı aşırı duşkunluğu olmadığı gibi canı cekme denilen halleri de olmamıştır
Hz Peygamber daima arpa unundan yapılmış ekmek yemişler, kepeği iyice ayıklamış has undan mamul ekmek yememişlerdir Kepeği iyice ayıklamak icin elek kullanılmamış, kepekler uflenerek veya savrularak giderilmiştir
Hz Peygamber'in buğday ununa rağbet etmeyişini, buğdayın zararlı oluşundan veya buğday unu yemenin dini sakıncasının bulunuşundan cok o donemde Hicaz bolgesinde buğdayın ithal edilen pahalı bir yiyecek olmasına, Hz Peygamber'in de lukse karşı kesin tavır koymasına bağlamak daha doğru olacaktır Buna ilave olarak arpa unundan yapılan ekmeği tercih edişlerinde iktisadi sebepler yanında arpa ekmeğinin doyurucu ve besleyici oluşunun da bu tercihte payı vardır Kepeğin iyice ayıklanmayışını sindirim sistemine faydası ile acıklamak mumkundur
Hz Peygamber, sofrasında iştah acıcı olarak kullanılan salata, turşu baharat vb icin bir kap bulundurmazdı Hicbir zaman alıştığı miktardan daha fazla yemek yemezdi
Kaynakların verdiği bilgiye gore Peygamber Efendimiz en fazla iki oğun yemek yemişlerdir Bu iki oğunden birisi daima hafif yiyecekler şeklinde olmuştur Onun hafif yiyeceği ise hurmadan oluşurdu Akşam oğununun ihmal edilmemesini tavsiye eden Hz Peygamber'in akşam oğunuolarak nitelediği yemek gun batımından veya akşam namazından hemen sonra yenen gunun ikinci yemeğidir
Alınan her gıdanın, insanın iyi ya da kotu davranmasına yol acan enerjiye donuştuğunun farkında olan Hz Peygamber ve ashabı, yedikleri yemeğin nasıl bir davranışa vesile olacağının endişesini taşımışlar, hayırlı işler yapmalarına vesile kılması icin Allah'a şukur ve niyazda bulunmuşlardır
Yenilecek yemeğin miktarı olarak midenin ucte birini yemeğe, ucte birini iceceğe, ucte birini de nefes payınaayırmanın tavsiye edildiği hadisten, iyice doymadan ve iştahı tam kesilmeden sofradan kalkmanın tavsiye edildiği anlaşılmalıdır
Hz Peygamber'in yemekte aradığı başlıca ozellik onun helal ve temiz oluşu ile vucuda yararlı olup olmadığıdır Yemek secme ve yemeğe kusur bulma adeti kesinlikle yoktur Hic bir yemeğe karşı aşırı duşkunluğu olmadığı gibi canı cekme denilen halleri de olmamıştır
Misafirlikte kendisine yapılan ikramları severek yiyen Hz Peygamber Sirke ne guzel katıktır, Ya Rabbi, sirkeyi mubarek kıl Zira o benden onceki peygamberlerin de katığı idi Sirke bulunan ev, muhtac duruma duşmezbuyurmuş, kendisine et corbası ve kabak yemeği ikram eden bir terzinin evinde kabağı iştahla yemiş bir başka davette et ikram edilince et, dunya ve cennet yemeklerinin şahıdırbuyurmuştur Bir başka munasebetle de hurma varsa başka katığa ihtiyac yoktur anlamında hurma bulunmayan ev, yemeksiz (katıksız) ev gibidirbuyurmuştur
Eldeki vesikalar ozetlenirse, Hz Peygamber'in katık olarak yediği yemeklerin bir kısmı şoylece sıralanabilir: Koyunun on kolu ve sırt eti, pirzola, kebap, tavuk, toy kuşu,et corbası, tirit, kabak, zeytin yağı, cokelek, kavun, helva, bal, hurma, pazı, anber balığı
Yine kaynaklardan Peygamber Efendimiz'in meyvelerden kavun, karpuz, salatalık, uzum ayva, acur ve misvak ağacının meyvesini yediğini oğreniyoruz Aslında ashabı kiramdan bu konuda gelen rivayetlerin iceriği, Efendimizin yediği ve yemediği, hoşlandığı veya hoşlanmadığı meyveleri anlatmaktan cok O'nunla gecen beraberlikleri icinde meyvelerle ilgili bir hatıra varsa bu arada onu da dile getirmek şeklinde olmuştur
Asrı Saadet doneminin iceceklerinin başında bal şerbeti, hurma ve kuru uzum şırası ve sut gelmekteydi
Alınan her gıdanın, insanın iyi ya da kotu davranmasına yol acan enerjiye donuştuğunun farkında olan Hz Peygamber ve ashabı, yedikleri yemeğin nasıl bir davranışa vesile olacağının endişesini taşımışlar, hayırlı işler yapmalarına vesile kılması icin Allah'a şukur ve niyazda bulunmuşlardır
alıntı
Peygamber Efendimizin Beslenme Yontemi
Hz Peygamberin yemekte aradığı başlıca ozellik onun helal ve temiz oluşu ile vucuda yararlı olup olmadığıdır Yemek secme ve yemeğe kusur bulma adeti kesinlikle yoktur Hic bir yemeğe karşı aşırı duşkunluğu olmadığı gibi canı cekme denilen halleri de olmamıştır
Hz Peygamber daima arpa unundan yapılmış ekmek yemişler, kepeği iyice ayıklamış has undan mamul ekmek yememişlerdir Kepeği iyice ayıklamak icin elek kullanılmamış, kepekler uflenerek veya savrularak giderilmiştir
Hz Peygamber'in buğday ununa rağbet etmeyişini, buğdayın zararlı oluşundan veya buğday unu yemenin dini sakıncasının bulunuşundan cok o donemde Hicaz bolgesinde buğdayın ithal edilen pahalı bir yiyecek olmasına, Hz Peygamber'in de lukse karşı kesin tavır koymasına bağlamak daha doğru olacaktır Buna ilave olarak arpa unundan yapılan ekmeği tercih edişlerinde iktisadi sebepler yanında arpa ekmeğinin doyurucu ve besleyici oluşunun da bu tercihte payı vardır Kepeğin iyice ayıklanmayışını sindirim sistemine faydası ile acıklamak mumkundur
Hz Peygamber, sofrasında iştah acıcı olarak kullanılan salata, turşu baharat vb icin bir kap bulundurmazdı Hicbir zaman alıştığı miktardan daha fazla yemek yemezdi
Kaynakların verdiği bilgiye gore Peygamber Efendimiz en fazla iki oğun yemek yemişlerdir Bu iki oğunden birisi daima hafif yiyecekler şeklinde olmuştur Onun hafif yiyeceği ise hurmadan oluşurdu Akşam oğununun ihmal edilmemesini tavsiye eden Hz Peygamber'in akşam oğunuolarak nitelediği yemek gun batımından veya akşam namazından hemen sonra yenen gunun ikinci yemeğidir
Alınan her gıdanın, insanın iyi ya da kotu davranmasına yol acan enerjiye donuştuğunun farkında olan Hz Peygamber ve ashabı, yedikleri yemeğin nasıl bir davranışa vesile olacağının endişesini taşımışlar, hayırlı işler yapmalarına vesile kılması icin Allah'a şukur ve niyazda bulunmuşlardır
Yenilecek yemeğin miktarı olarak midenin ucte birini yemeğe, ucte birini iceceğe, ucte birini de nefes payınaayırmanın tavsiye edildiği hadisten, iyice doymadan ve iştahı tam kesilmeden sofradan kalkmanın tavsiye edildiği anlaşılmalıdır
Hz Peygamber'in yemekte aradığı başlıca ozellik onun helal ve temiz oluşu ile vucuda yararlı olup olmadığıdır Yemek secme ve yemeğe kusur bulma adeti kesinlikle yoktur Hic bir yemeğe karşı aşırı duşkunluğu olmadığı gibi canı cekme denilen halleri de olmamıştır
Misafirlikte kendisine yapılan ikramları severek yiyen Hz Peygamber Sirke ne guzel katıktır, Ya Rabbi, sirkeyi mubarek kıl Zira o benden onceki peygamberlerin de katığı idi Sirke bulunan ev, muhtac duruma duşmezbuyurmuş, kendisine et corbası ve kabak yemeği ikram eden bir terzinin evinde kabağı iştahla yemiş bir başka davette et ikram edilince et, dunya ve cennet yemeklerinin şahıdırbuyurmuştur Bir başka munasebetle de hurma varsa başka katığa ihtiyac yoktur anlamında hurma bulunmayan ev, yemeksiz (katıksız) ev gibidirbuyurmuştur
Eldeki vesikalar ozetlenirse, Hz Peygamber'in katık olarak yediği yemeklerin bir kısmı şoylece sıralanabilir: Koyunun on kolu ve sırt eti, pirzola, kebap, tavuk, toy kuşu,et corbası, tirit, kabak, zeytin yağı, cokelek, kavun, helva, bal, hurma, pazı, anber balığı
Yine kaynaklardan Peygamber Efendimiz'in meyvelerden kavun, karpuz, salatalık, uzum ayva, acur ve misvak ağacının meyvesini yediğini oğreniyoruz Aslında ashabı kiramdan bu konuda gelen rivayetlerin iceriği, Efendimizin yediği ve yemediği, hoşlandığı veya hoşlanmadığı meyveleri anlatmaktan cok O'nunla gecen beraberlikleri icinde meyvelerle ilgili bir hatıra varsa bu arada onu da dile getirmek şeklinde olmuştur
Asrı Saadet doneminin iceceklerinin başında bal şerbeti, hurma ve kuru uzum şırası ve sut gelmekteydi
Alınan her gıdanın, insanın iyi ya da kotu davranmasına yol acan enerjiye donuştuğunun farkında olan Hz Peygamber ve ashabı, yedikleri yemeğin nasıl bir davranışa vesile olacağının endişesini taşımışlar, hayırlı işler yapmalarına vesile kılması icin Allah'a şukur ve niyazda bulunmuşlardır
alıntı