Son konular

Peygamber Efendimizin Özellikleri

zeberus1234

Yeni Üye
Tepkime
10
Coin
2
peygamber efendimizin ozellikleri

Peygamber efendimiz Hz Muhammet (sav) 'in ahlaki ve dış gorunuş ozellikleri!!

Allahu Teala Hz Muhammed (sav) Efendimize oyle ozellik ve hususiyetler vermiştir ki, onlar başka bir peygamberde yoktur Bunlarıdan bir kısmını ozetle zikredeceğiz Bu konuda Rasulullah Efendimiz (sav) şoyle buyurmuştur:

Bana, benden evvel hic kimseye verilmeyen beş şey verildi:

1Bir aylık gibi uzun bir mesafeden duşman kalbine korku salmakla ilahi yardıma mazhar oldum

2Yeryuzu benim icin namaz kılma mahalli ve temizlik vasıtası yapıldı Ummetimden kim bir namaz vaktine erişirse, hemen bulunduğu yerde namazını kılsın

3Ganimet benden evvel kimseye helal yapılmadığı halde bana helal kılındı

4Bana umumi şefaat yetkisi verildi

5Benden onceki peygamberler sadece kendi kavmine gonderiliyordu, ben butun insanlığa peygamber olarak gonderildim( Buhari, Salat, 56 Bkz: Muslim, No: 523; Ahmed, Musned, II, 411; ibnu Mace, No: 567; ibnu Hıbban, Sahih, No: 2313)

Allahu Teala, Rasulullah (sav) Efendimizin butun insanlığa peygamber gonderildiğini şoyle haber vermektedir:

Rasulum biz seni butun insanlar icin mujdeleyici ve uyarıcı olarak gonderdik Fakat insanların coğu bunu bilmiyorlar( Sebe, 28)

Rasulum de ki: Ey insanlar! Gercekten ben goklerin ve yerin sahibi olan Allah'ın sizin hepinize gonderdiği bir elcisiyim( A'raf, 158)

Rasulullah (sav) Efendimiz, Allah katında kendisine peygamberlik veriliş bakımından ilk peygamberdir, ancak, gonderiliş bakımından son peygamberdir Hz Adem daha yaratılmadan once Ruh ile ceset arasında iken Allahu Teala Hz Muhammed (sav) Efendimizi peygamber olarak tayin buyurmuştur Efendimiz'e (sav): Siz ne zaman peygamber oldunuz?diye sorulunca:

Adem ruhu ile cesedi arasında olup henuz yaratılmamışken ben peygamberdimcevabını vermiştir( Ahmed, Musned, V, 59; Hakim, Mustedrek, II, 609)

Peygamberlik onunla tamamlanmış ve son bulmuştur Kur'anı Hakim'de, Efendimiz (sav) HatemunNebiyyinyani peygambelerin sonuncusu sıfatıyla tanıtılmıştır( Ahzab, 40)

Hz İsa'nın (as) ahir zamanda inmesi Onun bu sıfatını ortadan kaldırmayacaktır Cunku Hz İsa (as), Hz Rasulullah (sav) Efendimizin getirdiği din ve hukumlerle amel edecek, Onun ummeti olacak, yeni bir din getirmeyecek, kendisine indirilen incil ile amel etmeyecek, Hristiyan ve Yahudileri de İslam'a davet edecek; kabul etmeyeni kılıctan gecirecektir( Nevevi, Şerhu Muslim, II, 190; ibnu Hacer, Fethu'lBari, VI, 491; Edib Keylani, Avnu'lMurid Şerhu Cevheretu'tTevhid, II, 805)

Efendimize (sav) verilen Kur'an mucizesi devamlıdır Butun mucizeler bitmiş, arkası kesilmiştir Fakat Kur'an mucizesi kıyamete kadar devam edecektir Kıyamet gunu en fazla ummet (sav) Efendimizin olacaktır( Muslim, iman, 196; ibnu Mende, iman, 890; Acurri, eşŞeriatu, 467 (93 Bab) )

Rasulullah (sav) Efendimizin ummeti ve daveti hic kesilmeden kıyamete kadar devam edecektir Onun getirdiği Kur'an ve din tahrif edilemeyecek, aslı hic bozulmayacaktır Allahu Teala Kur'anı Hakim'i ozel koruması altına almıştır Kur'an'ın korunması onun tefsiri olan sunnetin de korunması demektir Cunku sunnet olmadan Yuce Kur'an'ın hakkıyla anlaşılması ve yaşanması mumkun değildir

Allahu Teala, Rasulullah (sav) Efendimizin getirdiği dini nesilden nesile taşıyacak raşid halifeler, rabbani alimler, gercek varisler, kamil murşidler yaratacak ve din kıyamete kadar bir gurup tarafından hakkıyla temsil, tebliğ ve tatbik edilecektir Allah Rasulu (sav) kendisine has bu durumu şoyle beyan buyurmuştur:

İsrailoğllarmı peygamberleri yonetip idare ederdi Bir peygamber vefat edince yerine başka bir peygamber gelirdi Benim ve ummetimin durumu ise boyle değildir Benden sonra hicbir peygamber gelmeyecek fakat, (benim adıma bu işi yurutecek) halifeler bulunacak, adedleri de cok olacak( Buhari, Enbiya, 50; Muslim, İmare, 440 ibnu Mace, Cihad, 42,

Ahmed, Musned, II, 297)Şu hadisler de bu konudadır:

Allah Teala, her yuz senenin başında bu ummete dinini yenileyen ve canlandıran bir kimse (muceddid) gonderecektir( EbU Davud, Melahim, 1; Hakim, Mustedrek, IV, 523)

Kıyamete kadar ummetimden bir taife hak uzere kalmaya ve Allah'ın emrini yerine getirmeye devam edecektir Onlara muhalif davrananlar kendilerine hic bir zarar veremeyecek, onlar hakkı izhar ve isbatta muvaffak olacaklardır( Buhari, i'tisam, 10, Muslim, imaret, 53; Tirmizi Fiten, 27, İbnu Mace, Mukaddime, 9)

EbU Ya'la'nın rivayetinde, hadis İsa b Meryem ininceye kadarkısmıyla rivayet edilmiştir( Bkz: EbU Ya'la, Musned, VII, 5960 (No: 2078))

Dış Gorunuşune ait ozellikler:

1 O, dedesi Hz İbrahimin duası, Hz İsanın mujdesiydi

2 O, kendisinden bahsederken Ben Muhammedim buyururdu

3 Diğer bir ismi Mahidir Zira Allah onunla batılı ve kufrun karanlığını gidermiştir Mahi; kotuluğu yok eden, gideren demektir

4 O, cahiliye donemin de bile Peygamber olmadan once de hicbir puta tapmadı

5 Hayatında Peygamberlikten once de hic icki icmedi

6 Vahiy almadan once, apaydınlık ruyalar gorurdu Gorduğu ruyalar sonra cıkardı

7 İlk zamanlarda Peygamberlikten once yalnızlığı severdi Hiraya cekilir, orada kendince ibadet ederdi İlk vahyini (Alakı) orada aldı

8 Gorenleri etkileyen bir goruntusu vardı Onu goren kendine cekiduzen verme ihtiyacı duyardı

9 Uzerinde daima parlak bir ışık yuzunu aydınlatırdı

10 Ne garipsenecek kadar uzun, ne de kısaydı Orta boyluydu

11 Başı buyukceydi

12 Yuzu parlak beyazdı

13 Sakalı genişceydi

14 Ağzı dengeli genişlikteydi Hitabet gucu cok fazlaydı

15 Yanakları yuzune uygun yapıdaydı

16 Goğsu ve karnı aynı seviyedeydi Gobeği yoktu

17 Boynu uzun ve guzeldi

18 Sakal ve bıyıktaki beyaz tuylerin cekilip alınmasını hoş karşılamazdı

19 Sac ve sakalındaki beyaz tuyun sayısı 20 civarındaydı

20 Tatlı ve guzel bir yuzu vardı

21 Yuzu dikdortgen değil, yuvarlak dairemsi bir yapıya daha yakındı

22 Goz ucları uzundu

23 Avuc ici uzundu Bu ozelliği comertliğine işaret sayılmıştır

24 Yururken sakin, vakur yururdu Donerken butun vucuduyla donerdi

25 Daima bir murakabe duşunce halindeydi Gokten cok, yere bakardı

Ahlakına ait ozellikleri:

26 Her karşılaştığıyla selamlaşırdı

27 Az ve oz konuşurdu Gerekmedikce konuşmazdı

28 Boş vakit gecirmezdi Mutlaka bir şeyle meşgul olur, daha cok ibadet ederdi

29 Cok sabırlıydı Son derece yumuşak karakterliydi

30 Her turlu nimeti onemserdi

31 Hak uğruna gazaplanırdı Kendi şahsı icin hic hesap sormamıştır

32 Yuzu gulecti Daimi olarak tebessum ederdi

33 Geceyi uce bolerdi Birisini Rabbine ibadet icin ayırırdı Diğer bolumunu ailesine ayırırdı Son bolumunu ise dinlenmekle gecirirdi

34 Evinden cıktığında, donunceye kadar kendisini (dini hususları) ilgilendirmeyen sozlerden uzak kalırdı

35 Birleştirir, insanları kaynaştırırdı Ayrılıktan, ayırmaktan uzak dururdu

36 Bir kavmin ileri gelenine ikramda bulunurdu

37 Arkadaşlarının durumunu sıkca sorardı

38 Her probleme karşı hazırlıklıydı Mutlaka cozum uretirdi

39 En değer verdiği insan, başkalarının yukunu hafifleten ve surekli hayra vesile olan kişilerdi

40 Oturuş ve kalkışında surekli Allahı anardı Hatırlatırdı

41 Bir meclise girdiğinde en uygun olan boşluğa otururdu Ashabına da boyle hareket etmelerini emrederdi

42 Cemaatindeki herkesin yararlanacağı şeyler konuşur, her bir insanla ozel ilgilenirdi Kimseyi diğerlerinden ayırmazdı

43 Biri kendisine soru sorduğunda mutlaka yuruyor olsa bile duraksar ve cevabını gulumseyerek verirdi Sozlerin en yumuşağıyla hareket ederdi

44 Onun oturduğu meclise, yumuşaklık, haya, sabır ve olcu hakimdi

45 Sokakta, mecliste veya carşıda sesini yukselttiği gorulmemiştir

46 İnsanların mahremini ve ozel hayatını hic sorgulamazdı Merak etmezdi

47 Konuştuğunda insanlar başlarına konmuş olan bir kuşu urkutmek istemezcesine sessizce dinlerlerdi O susunca insanlar konuşurlardı

48 Arkadaşlarının guluştukleri şeylere O da gulerdi Arkadaşlarının hayret ettiği şeylere O da hayret ederdi (Kendini onlardan farklı bir konuma sokmazdı)

49 Uzaktan gelmiş ve kitle icinde nasıl konuşacağını veya Peygambere nasıl muamele edeceğini bilmeyen kişiye anlayacağı dille konuşur ve onu rahatlatırdı

50 Konuşanın sozunu asla kesmezdi

51 Her kelimesini uc defa tekrar ederdi İnsanlar soylediği sozu bir daha asla unutmazlardı

52 Konuştuğunda Onu dinleyen herkes ne demek istediğini anlardı Halkın diliyle konuşurdu Ağır, ağdalı, şaşaalı, suslu, yaldızlı konuşmalardan hoşlanmazdı

53 Argo olan, sokak dili olan gayriciddi hicbir kelime konuşmazdı Her sozu ciddiydi İnsanlar Onun hafif sayılacak hicbir sozunu duymamışlardı

54 Duşunerek, ağır ağır ve tartarak konuşurdu Kelime ve cumleleri birbiri ardınca yuvarlamazdı

55 Sesi guzeldi

56 Gomlek giymeyi severdi Beyaz rengi daha cok tercih ederdi Ancak kırmızı, yeşil gibi renkleri de secerdi

57 Yeni bir elbise aldığında cuma gunu giyinmeyi isterdi

58 Tırnaklarını kısa tutardı Bıyıklarını dudaklarının uzerine kadar uzatmazdı

59 Vucudundaki fazla tuyleri sık sık giderirdi Haftada bir, mutlaka belli bolgelerin temizliğini yapardı

60 Yola cıktığında, aynasını, tarağını, sac yağını, misvakını, goz surmesini yanına alırdı Son derece temiz dolaşırdı Gunde onlarca defa dişini misvakla temizlerdi Sacını yıkar ve temiz yağla bakım yapardı Aynaya bakarak sac, sakal ve bıyığını duzene koyardı Dağınık hali gorulmemiştir

61 Yastığının icinde hurma dalı ve yaprakları vardı

62 Tevhidi sarsacak, putperestliği anımsatacak butun goruntu, gelenek ve adetlere karşı hassas davranırdı

63 Kendisine ait eşyalarına isim verirdi Atının adı Murtecez, devesinin adı Duldul, kılıcının adı Zulfikar, zırhının adı Zul fuduldu Boylece hayvanlara bile bir kişilik mecazi anlamda kazandırırdı

64 Atları severdi

65 Yumuşak ve toleranslı hareket ederdi

66 Hicbir konuda aşırılığı kabul etmezdi

Dua ve işleriyle ilgili hassasiyetleri:

67 Meyve yemeyi severdi Meyve yerken şoyle dua ederdi: Allahım! bu meyvemizi bereketli kıl

68 Medine şehrini severdi Şoyle derdi Medine icin: Allahım! bu şehri bize bereketli kıl

69 Tuvalet ihtiyacı icin girdiğinde şoyle dua ederdi giriş kapısında: Allahım! Her turlu şeytanın şerrinden ve kotuluğunden Sana sığınırım

70 Tuvalet ihtiyacından sonra cıktığında şoyle dua ederdi: Allahım! Bizleri her turlu gunah ve hatadan dolayı bağışla

71 Oturup kucuk abdest gidermeye dikkat ederdi Ama zaman zaman yer musait olmadığında ayakta kucuk su ihtiyacını giderdiği olmuştur

72 Dişini temizlemek icin sık sık misvak kullanırdı

73 Abdestte yıkadığı organlarını ucer kez yıkamayı alışkanlık haline getirmişti

74 Abdestten sonra bir havlu mendil ile kurulanırdı

75 Abdest aldıktan sonra şoyle dua ederdi: Allahım! Gunahımı bağışla Evimdeki gecimim ve esenliğimi genişlet

76 Bazen 5 vakit namazı tek bir abdestle kılardı

77 Yıkanması gerekirken cunuplukten sonra yıkanmadan uyumak isterse namaz abdesti gibi abdest alır ve uyurdu Uyanınca yıkanırdı

78 Cuma gunu boy abdesti alırdı

Gunluk ibadetleri:

79 Oğle namazını sıcaklığın hafiflediği saate bırakırdı

80 İkindi namazını guneş sararmaya başlamadan kılardı (Yani oğleyi biraz geciktirir, ikindiyi ise geciktirmezdi)

81 Akşam namazını guneş batı ufkunda tamamen kaybolduktan sonra kılardı

82 Bazen yatsı namazını geciktirirdi

83 Sahabesine ezanı oğrenmelerini soylerdi

84 Bazen namaz icin ezanı kendisi okurdu

85 Sabah namazında Kaf suresi gibi sureleri okurdu

86 Akşam namazında Murselat suresini okudu

87 Yatsı namazında Tin suresini okurdu

88 Rukudan kalktığında tam doğrulurdu

89 Rukuda baş ile belini aynı hizada tutar ve ellerini dizlerinin uzerine koyardı

90 Secdede iken kollarını pazularını boğrunden uzak tutardı

91 Bazen namazda ağlardı

92 Namaz icin tekbir alacağında şoyle derdi:

Allahım! Beyaz elbiseyi kirlerden arındırdığımız gibi, Sen de beni hatalarımdan arındır Allahım! Beni hatalarımdan kar, dolu ve temiz suyla yıkayarak arındır

93 Rukuda şoyle derdi: Subbuhun (Yani; Allahı her turlu eksiklikten uzak tutarım) Kuddusun (Allah butun ayıplardan arınmıştır) Ey meleklerin ve ruhun Rabbi

94 Secdede şoyle dua ederdi: Allahım Sana secde ettim Sana iman ettim Sana teslim oldum Sen benim Rabbimsin Şuphesiz benim yuzum ancak kendisini yaratıp guzelleştiren, Ona duyma ve gorme ozelliklerini veren tek Allaha secde eder Allah ne kadar yucedir O yaradanların en guzelidir