Peygamberimizin (s.a.v) İsimleri ve Kunyeleri

SoruCevap

Yeni Üye
Tepkime
51
Coin
256,936
Peygamberimizin (sav) İsimleri ve Kunyeleri

Peygamberimizin (sallallahu aleyhi ve sellem) en cok soylenilen ismi (MUHAMMED)’dir Bu isim, Kur’anı kerimde Ali İmran sUresi 144 ayette, Ahzab sUresi 40 ayette, Fetih sUresi 29 ayette, Muhammed sUresi 22, ayetinde olmak uzere dort defa gecmektedir Saf sUresi 6 ayette ise Hz İsa’nın ummetine Ahmed ismiyle haber vermiş olduğu bildirilmektedir Kur’anı kerimde (Muhammed) ve (Ahmed) isminden başka, ResUl, Nebi, Şahid, Beşir, Nezir, Mubeşşir, Munzir, Daii ilallah, Sıracı munir, Rauf, Rahim, MUsaddık, Muzekkir, Mudessir, Abdullah, Kerim, Hak, Mubin, NUr, HatemunNebiyyin, Rahmet, Ni’met, Hadi, Taha, Yasin diye anılmıştır Bundan başka yine bir kısmı Kur’anı kerimde ve bir kısmı da hadisi şeriflerde, bir kısmı da daha onceki peygamberlere gonderilen mukaddes kitaplarda gecmiştir Daha onceki peygamberlere indirilmiş olan kitaplarda gecen isimlerinin coğu, sıfat olup, mecazen isim sayılan kelimelerdendir Bunlardan bazıları da şoyledir: DahUk, Hamyata, Ahid, Baraklit, Mazmaz, Muşaffah, Munhamenna, Muhtar, RUhulHak, Mukimussunneh, Mukaddes, Hırzul Ummiyyin, Malum Peygamberimizin ismi İncil’de “Ahmed (Baraklit) Tevrat’ta ise “Munhamenna olarak gecmiş olup, Suryanicede (Muhammed) ismi karşılığıdır İncil’de Peygamberimizin geleceği mujdelenip (Paraclete) kelimesiyle de ifade edilmiştir ki, Ahmed ve Muhammed manasınadır İncil tahrip edilince bu kelimeler de kasden değiştirilmiştir
Peygamberimizin (sallallahu aleyhi ve sellem) hadisi şeriflerinde ise Mahi, Haşir, Akıb, Mukaffi, NebiyyurRahme, NebiyyutTevbe, NebuyyulMelahim, Kattal, MUtevekkil, Fatih, Hatem, Mustafa, Ummi, Kusem (Her hayrı kendinde toplayan) isimleri gecmektedir Bir hadisi şerifde Peygamberimiz (sallallahu aleyhi ve sellem) “Bana mahsus beş isim vardır “Ben Muhammed’im Ben Ahmed’im, Ben Mahi’yim ki, Allah benimle kufru yok eder Ben, Haşirim ki halk, kıyamet gunu benim izimce haşr olunacaktır Ben, Akıb’im ki benden sonra peygamber yoktur buyurdu Peygamberimize (sallallahu aleyhi ve sellem) Muhammed ve Ahmed ismi annesinin hamile iken gorduğu bir ruyada (Sen insanların en hayırlısına, bu ummetin Efendisine hamilesin! Doğunca ona Muhammed, Ahmed ismini koy!) denildi Dedesi Abdulmuttalib ve annesi tarafından bu isimler konuldu Dedesine de ruyasında boyle bildirilmişti

Peygamberimizin (sallallahu aleyhi ve sellem) Hz Hatice’den doğan ve kucuk yaşta vefat eden oğlu Kasım’dan dolayı kendisine EbU’l Kasım kunyesi verilmiştir Yine peygamberliğinden once ondaki doğruluk, itimat, emin, guvenilir olması gibi sayılamayacak

kadar ustun meziyetlerinden dolayı Kureyş kabilesi ona “ElEmin ismini vermişlerdir Kur’anı kerimde Ahzab sUresi 56 ayetinde: “Gercekten Allah ve melekleri, Peygambere salat ederler (Şeref ve şanını yuceltirler) Ey iman edenler! Siz de ona salat edin (Allahumme salli ala Muhammed, deyin) ve gonulden teslim olun buyurulmaktadır Peygamberimizin (sallallahu aleyhi ve sellem) ismini soyleyince, işitince, yazarken ve okurken ona salevat getirmek hurmete ve sevab kazanmaya sebep olmaktadır Salevat getirmek “Aleyhisselam, “Sallallahu aleyhi ve sellem, “Allahumme salli ala seyyidina Muhammed, “Essalatu vesselamu aleyke Ya ResUlallah, “Allahumme salli ala Muhammedin ve ala ali Muhammed, kema salleyte ala İbrahime ve ala ali İbrahim “Allahumme salli ala Muhammedin ve ala alihi ve sahbihi ecmain, “Aleyhissalatu vesselamu vettehiyye, “Aleyhi ve ala cemi’i minessalavati etemmuha ve minnettehiyyati eymenuha gibi duaları soylemekle olur Bunlardan başka salevat getirmek icin okunacak dualar “Delail u hayrat ve “Caliyetulekdar kitaplarında bildirilmektedir Hadisi şeriflerde buyuruldu ki: “Vefatımdan sonra, kim bana salat u selam gonderirse, Cebrail aleyhisselam bana der ki: Ya ResUlallah, ummetinden falan kimsenin sana selamı var! Cevap olarak derim ki:

Benden de ona selam olsun! Allahu tealanın rahmet ve bereketi onun uzerine olsun!

Peygamber efendimiz (sallallahu aleyhi ve sellem) buyurdu ki:

“Cebrail aleyhisselam gelip: “Zelil olsun, yanında Hazreti Nebiyyi ekremin ismi şerifi soylendiğinde salevat getirmeyen, zelil olsun! dedi Ben de amin dedim

“Bir kimse yazdığı bir şeyde, bana da salevat yazarsa, benim ismim o kitapta (yazılan yerde) kaldığı muddetce, melekler onun icin istiğfar ederler İstiğfar, gunahların bağışlanmasını Allahu tealadan istemektir “Yer yuzunde dolaşan (seyahat eden) melekler, ummetimin selamını tebliğ ederler

“Ummetimin salevatı bana hediyedir Benim ummetime hediyem kıyamet gunu onlara şefaatimdir

Üst Alt