Son konular

Peygamberlerin Kuranda Gecen Duaları

zeberus1234

Yeni Üye
Tepkime
10
Coin
2
Peygamberlerin Kuranda Gecen Duaları
Kuran'da Gecen Peygamber Duaları

1Adem as ve eşinin yaptığı yakarış
Adem as ve eşinin gunahı itiraf, tevazu ve gonulden yakarışın sozlu ifadeleri olan bu duaları, ilahi mağfirete muhtac olan butun insanların ornek alması gereken bir muhteva ile tefekkur ehlinin ilgisini beklemektedir:
Ey Rabbimiz!
Biz kendimize yazık ettik, bizi bağışlamaz bize merhamet etmezsen, ebediyyen kaybedenlerden olacağız(Araf,723)

2)Nuh Peygamber
a) Tebliğ ve İnayet Duaları
Nuh Peygamber butun Elciler gibi başarısını da başarısızlığını da sıkıntısını da mutluluğunu da Alemlerin Rabbi Olan Allaha itiraf etmiş, Onunla dua formunda konuşup dertleşmiştir:
Ey Rabbim! Senden hakkında bilgi sahibi olmadığım her hangi bir şeyi istemekten sana sığınırım Cunku beni bağışlamaz, beni acıyıp esirgemezsen şuphesiz kaybedenlerden olurum (HUd,1147)
Ey Rabbim! Ben halkıma gecegunduz cağrıda bulunuyorum Ama bu cağrım onları senden daha da uzaklaştırmak(tan başka bir işe yaramadı) Ve doğrusu onlara bağışlayıcılığını gostereceğin umidiyle ne zaman cağrıda bulunduysam parmaklarını kulaklarına tıkadılar; gunahkarlık giysilerine burunduler; daha fazla inada kapıldılar ve boş gururlarında daha da azgınlaştılar Doğrusu ben onları acık acık cağırdım Onlara acıktan tebliğde bulundum; ayrıca onlara gizlice ozel olarak da konuştum Ve dedim ki: Rabbinizden gunahlarınızın bağışlanmasını dileyin; cunku o kuşkusuz bağışlayıcıdır (Nuh Suresi,71510)
Ey Rabbim! Onlar bana tamamen karşı cıktılar, zaten onlar serveti ve cocukları yuzunden hızla yok olmaya doğru giden kimselere uyarlar; ve sana karşı en korkunc tuzakları kuranlara; cunku onlar (kendilerine uyanlara): İlahlarınızı hicbir zaman terk etmeyin; ne Vedd, ne Suva ne YeğUs, ne YeUk, ne de Nesri terk etmeyin demişlerdi Onlar boylece coğu kimseyi saptırdılar O halde Sen bu zalimlere yalnızca ozlem duydukları şeylerden uzaklaşmalarını emret! (Nuh,712124)

Nuh peygamber tevazu sahibi bir gonlun en guzel yakarış orneklerini sunduğu dualarında, Allaha teslimiyetin Cahiliyye toplumundan tam bir kopuşla kopmayı gerektirdiğini de gostermiştir:
Ey Rabbim! O cahillerin beni yalanlamalarına karşı bana yardım et Ey Rabbim! bu kafirlerin yalanlamalarına karşı bana destek ol! (MuminUn, 2326,39)
Nuh peygamber gecegunduz, gizliacık bıkıp usanmadan hakikati halkına anlatmıştır Onu yalanlayan, kendisine sebatından ve direngen onurlu duruşundan dolayı kavmi ona budala demişti O, bu caresiz durumdan kurtuluş icin zalimlerle uzlaşma yolları aramamış, her salih muminin yapması gerektiği gibi kalbinden gecenleri Allaha tevekkul ederek şoyle arz etmiştir:
Doğrusu ben yenik duştum, artık sen gel ve bana yardım et! (Kamer,5410)

b)Helak İcin Kahhariye Yakarışları
Kahhariye duaları, onulmaz hatalar işledikleri halde hicbir kurtuluş gayreti gostermeyen kafir ve zalim bir toplumun sınır tanımaz ayartılarına karşı Allahtan istenen bir tur yardım, gorece başarısızlıkların itiraf edilip Allaha tevekkul etmektir Bir sabır abidesi ve bir direniş timsali olan Nuh peygamber, fesadı ve sapıklığı inatla surduren ve artık butun uyarılara kulak tıkayan halkının kalpleri curuten, tum toplumu ifsad eden hataları dolayısıyla helak edilmeleri icin şu yakarışlarda bulunmuştur:
Ey Rabbim! İşte halkım beni yalanladı Bu yuzden benimle onlar arasında gerceği butun acıklığıyla ortaya koy Beni ve benimle beraber olan muminleri kurtar! (Şuara,26117118)
Ey Rabbim!Yeryuzunde bu hakikati inkar edenlerden hic kimseyi bırakma Cunku sen onları bırakırsan , Sana kulluk edenleri hep saptırmaya calışırlar ve yalnızca fesada ve inatla surdurulen kafirliğe sebep olurlar
Ey Rabbim! Bana, annemebabama, evime mumin olarak giren herkese ve daha sonraki butun mumin kadınlara ve erkeklere bağışlayıcılığını goster ve zulum işleyenleri her zaman helake uğrat! (Nuh,712124,2628)

c) Guvenli Belde Duası
Tufandan ilahi yardımlarla kurtulan Nuh peygamber gemide Allaha hamd ederek mubarek bir menzileşirkin uğramadığı kutsal bir konaklama yerine ulaştırması icin şoyle yakarmıştır:
Butun ovgulerin gercek layığı olan ve bizi bu zalimler topluluğundan kurtaran Allahım! Senin tarafından kutlanmış, guvenli kılınmış bir yere eriştir beni Cunku insana erişmesi gereken yere nasıl erişeceğini en iyi gosteren sensin (Muminun,2329)

d) Hamd Duaları
Muminlerle birlikte yolculuk hazırlıklarını tamamlayıp gemiye bindiği zaman emredildiği gibi Allaha şoyle ovgude bulunmuştur:
Hamd, bizi bu zalimler topluluğundan kurtaran Allaha aittir (MuminUn,2328)

3 LUt Peygamber
a) Tevekkul ve Nusret Duası
Lut peygamber onca uğraşına rağmen toplumsal kirlenmenin yol actığı ahlaki cokuşten, arınmak isteyen bir iki mumini beri tutabilmiştir O, tebliğ ve oğutle ıslah olmaya niyeti olmayan, gunaha dibine kadar batmış, ahlaki cokuntu halinin tum toplumu sarıp curuttuğu bir ortamda, yine de coğunluğa değil hakikate teslim olmuş, mucadelenin tıkandığı noktada Allahı yardıma cağırmıştır
Kotu ahlakı din edinmiş bir toplumda, tek bir mescid olan hanenin sahibidir Lut peygamber Bozgunculuğu bardağı taşıran bu iflah olmaz halkın, şehrin en ıssız koşelerinde ve en kalabalık mekanlarında dahi sınır tanımayan gunahlarından Lut a yılmıştır Gerekli calışmaları yaptığı halde, duzelmemekte inatla ısrar eden nefislerine zulmeden bu halka karşı Allahtan nusretyardım istemiştir:
Ey Rabbim!Bozgunculuğa ve yozlaşmaya yol acan bu insanlara karşı bana yardım et(Ankebut,2930)
Ey Rabbim! Beni ve ailemi bunların yapa geldikleri kotuluklerden kurtar(şuara,26169)

b) Hamd Duası
Lut peygamberin karısı ve tum hemşehrileri helak eden bir yağmurla cezalandırılmışlardır Bu korkunc yağmurun getirdiği dehşetli gunden sonra, şehirde hicbir canlılık emaresi kalmamıştır Ote yandan Sunnetullah gereğince Rabbimiz Lut peygamber ve ailesinden mumin olanları kurtarmıştır Boylesi bir kurtuluş tabii ik, Allaha hamd etmeyi, şukr etmeyi gerektirmektedir Lut peygamber de oyle yapmıştır:
Hamdbutun ovguler Allaha yaraşır Selam olsun Onun sectiği kullara Zaten Allah insanların ilahlaştırdıkları her şeyden daha ustun, daha hayırlı değil mi? (Neml, 2759)

45) İbrahim ve İsmail Peygamberler
Putların ve putların korkulu ruyası, cesaret ve hikmet timsali İbrahim Peygamberin Allaha yakarışları coğunlukla kabul edilmiştir Fakat soyundan gelen herkesin ebediyyen şirkten ve cehennemden korunmasını istemesi, Sunnetullaha aykırı olduğu icin kabul edilmemiştir

a) İstiğfar ve İnayet, Tevekkul ve Beraat Duası
Ey Rabbimiz! Sana guveniyor ve Sana yoneliyoruz; cunku butun yolların varışı sanadır Ey Rabbimiz! Bizi hakikati inkar eden kafirler icin bir oyun ve eğlence aracı yapma! Ve gunahlarımızı bağışla, ey Rabbimiz, cunku tek kudret ve hikmet sahibi olan Sensin(Mumtehine, 6045)
İbrahim peygamber ve onunla hak yolunda dayanışma icinde olan muminlerin bu yakarışı usvetun haseneguzel ornek olarak takdir edilmiştir Duşmanlık ve nefreti hak etmiş muşrik bir toplumdan derin bir kopuş yaşarken İbrahim a ve dostları Allah ile bir pazarlığa girişmemişlerdir Onlar her şeylerini feda edecekleri ve her şeyleri ile feda edilmeyi kabul edebilecekleri andı ile imana gelmişlerdir Yine onlar tevekkul ile sığınılması guvenilmesi gereken tek dostun, tutulması gereken tek kulpun Allahın eli ve Onun kulpu olduğu bilincini kuşanarak ellerini duaya kaldırmışlardır
İbrahim a ve onunla birlikte bulunan muminlerin yapamadıklarından ve hatalı eylemlerinden dolayı istiğfar dilediği bu dua, aynı zamanda Kafirlerin fitnelerinin elinde izzetsiz, onursuz bir oyuncak olmaktan muhafaza edilmeyi de icermektedir Bu bir imtihandan kacmak fiili değildir; iyilik icin seferber edilecek olanakların kafirlerin cıkardıkları fitneler tarafından yenilip yutulmasından endişe etmektir Onların fitneden korunmayı dilemeleri, zalimlerle birlikte uzlaşarak yaşamayı da istemek de değildir Cunku onlar Allahın rızası dışında kalan ne varsa terk etmişler, Cahiliyye toplumuyla kurulması gereken beraat temelli bir ilişkinin imkanlarını gostermişler ve sonmeyen bir dua meşalesini biz muminlere miras bırakmışlardır

b) Muttakilere Onderlik Yapacak Salih Evlatlar İcin Yakarışı
İbrahim peygamber ilerlemiş yaşına rağmen cocuk sahibi olamamış; fakat o sonsuz guc ve merhamet sahibi olan Allahtan umidini kesmemiş, icten yakarışlarla salih nesiller sahibi olmak icin yalvarmıştır Bu yakarışları karşılıksız bırakmayan Rabbimiz onu Risalet gorevini devr edebileceği, namazında devamlılık gosteren, kuşaklar boyu muttakilere onderlik edecek salih evlatlarla odullendirmiştir O da nankorluk etmeyerek bu odullere karşılık, dualarla Allahı hamd ederek yuceltmiştir İşte onun salih evlatlar icin yaptığı dualar ve bu kabulun ardından onların şeytani amellere karşı Allahan guvence istediği yakarışları:

Ey Rabbim! Bana durust ve erdemli olacak cocuk(lar) bağışla (Saffat,37100)
Ey Rabbimiz! Soyumdan bazılarını ekilebilir toprağı olmayan bir vadiye senin kutsal evinin yakınına yerleştirdim ki, ey Rabbimiz, namazı devamlılık ve duyarlılık icinde yerine getirsinler; oyleyse insanların kalplerini onlara meylettir, ve onlara verimlibereketli rızıklar bahşet ki şukretsinler
Ey Rabbimiz! Şuphesiz gizlediğimizi de acığa vurduğumuzu da bilen Sensin: Cunku yerde ve gokte olan hicbir şey Allahtan gizli kalmaz En icten ovguler, kocamış halimle bana İsmaili ve İshakı armağan eden Allaha ozgudur Dualarıyakarışları eşsiz bir şekilde işiten elbette benim Rabbimdir
Ey Rabbim! Beni ve soyumdan gelen insanları namazda devamlı ve duyarlı kıl Ve ey Rabbimiz, bu duamı kabul buyur; Hesabın goruleceği Gun, beni, anamı ve butun muminleri bağışla (İbrahim,143541)

c) Sonsuza Dek Yaşayacak Bir Guvenlik Kuşağı İcin Yakarış
Azimet sahibi, gorevine sıkı sıkıya bağlı olan put kırıcı İbrahim ve İsmail peygamberler, secilmiş kabe ve cevresini kendileri ve gelecek Musluman kuşaklar icin şirkten arındırılmış guvenli bir bolge yapmayı amaclamışlardır
İbrahim peygamberin muttakiler icin ebediyyen guvenli olacak bir belde istediği yakarışını Yuce Allah kabul etmiş bu gunku Kabenin icinde yer aldığı Mescidi Haramı lutuf buyurmuştur
İşte yeryuzundeki ilk mescid olan Kabeyi Allahın buyruğu gereğince dunya uzerinde yaşayacak gelecek nesiller icin şirkten azade kılınmış bir anavatanbir başkent olarak inşa ederken İbrahim ve İsmail peygamberlerin yaptıkları dua:
Ey Rabbim! Bu beldeyi guvenli kıl, beni ve cocuklarımı putlara tapmaktan ebediyyen uzak tut! Cunku ey Rabbim, bu tapınma nesneleri gercekten insanların pek coğunu yoldan cıkardı Ey Rabbim! Buraları muvahhidler icin ebedi bir guvenlik kuşağı kıl ve halkından Allaha ve Ahiret Gunune iman edenlere bereketli rızıklar bağışla Ey Rabbimiz! Bu amelimizi kabul buyur Sensin her şeyi bilen her şeyi duyan; bizi sana teslim olanlardan kıl ve soyumuzdan da sana teslim olacak bir ummet cıkar Bize ibadet yollarını goster ve tevbemizi kabul et Şuphesiz yalnız Sensin tevbeleri kabul eden, rahmet dağıtan Ey Rabbimiz! Soyumuz icinden onlara senin mesajlarını iletecek vahyi ve hikmeti oğretecek ve onları arındırıp tertemiz kılacak bir elci cıkar Cunku yalnız Sensin kudret ve hikmet sahibi (Bakara,2126129)

d) Dunyada Takva ve Hikmet; Ahirette Af ve Cennet İcin Yakarışı
İbrahim peygamber ıslah olmamakta direten, kalbini hidayete acmaya halkı ile hesaplaşırken destek ve yardımı sadece Allahtan istemiştir Ayrıca O, bir hicab duymadan diğer peygamberler gibi, Ahirette cennet nimeti ile lutuflanmayı istemiştir Cenneti Allahın sonsuz merhametinin salih kullarına yonelilk bir tezahuru olarak goren İbrahim a cenneti birkac huriden ibaret gorerek kucumseyenler gibi, onu istemekten hicab duymamıştır
İşte İbrahim aın Allahtan olayları doğru değerlendirebilecek bir hikmetli kavrayış yeteneği, salihlerle dayanışmada ilahi destek istediği, takva temelinde yukselen hikmetle yoğrulmuş bir dunya hayatı ve onun meyvesi olan ebedi mutluluklar diyarını istediği yakarışı:
Ey Rabbim! Bana doğru ile eğrinin ne olduğuna hukmedebilme bilgi ve yeteneğini bağışla ve beni salih insanların arasına kat Ve gerceği benden sonrakilere ulaştırabilme gucu ver bana Ve beni o nimetlerle dolu cennetin varislerinden biri yap! Ve babamı bağışla Cunku o gercekten yolunu şaşıranlar arasında Ve herkesin yeniden diriltileceği gun beni utandırma! O Gun ki, ne malın ne mulkun ne de coluk cocuğun bir yararı olmayacaktır Yalnızca Allahın huzuruna kotulukten arınmış bir kalple cıkanlar kurtulacaktır(Şuara,268389)

6 Yusuf Peygamber
a) Gunahtan Allahın Sonsuz Kudretine Sığınış Duası
Ey Rabbim! Benim icin hapis bu kadınların zina isteklerine boyun eğmekten daha iyidir Cunku sen onların oyunlarınıtuzaklarını benden uzak tutmazsan, ben o zaman onların ayartmalarına kapılır doğruyueğriyi secemeyen kimselerden olurum(Yusuf,1233)
Gunaha bulaşmaktansa zindana girmeyi daha evla gorecek kadar duyarlılık sahibi, bir erdem, hikmet ve iffet timsali olan Yusuf peygamber bu duasıyla ahlaksız teklifle karşılaşan iffet sahibi Musluman bir erkeğin takınması gereken tavrı, bununla birlikte sığınıkların en guvenlisi olan Allaha nasıl bir tevekkul ile yoneleceğimizi gostermiştir

b) Şukur ve Adanış Duası
Yusuf peygamber bu duasında hayatın yegane amacının Allah ile yakınlık kurup, adanmış biri olarak canı sahibine teslim etmek olduğunu ornek bir yakarışla dile getirmiş, Rabbimiz bu yakarışı tum zamanlarda yaşayacak muminler icin ornek olarak Kitabına almıştır:
Ey Rabbim! Bana nufuz ve iktidar bahşettin; olayların altında yatan gercekleri kavrayıp acıklama bilgisi verdin Ey goklerin ve yerin yaratıcısı! Dunyada ve Ahirette benim yakınımdayanımda olan, beni koruyup destekleyen Sensin: Canımı butun varlığıyla kendini sana adamış biri olarak al ve beni durust ve erdemli insanların arasına kat!(Yusuf,12101)

7Eyyub Peygamber
Eyyub peygamber dert ve sıkıntıların da en az Allahtan gelen huzur ve mutluluklar kadar değerli olduğunun idrakine varmış ender insanlardandır O ağır hastalığının yol actığı derin umutsuzluklara rağmen uzun yıllar sabretmiş ve sonunda ilahi bir işaretle ayağını yere vurarak cıkardığı şifalı mucizevi su sayesinde tum dertlerinden kurtulmuştur
Rabbani bir lutuf olarak gelen şifa oncesinde Eyyub peygamber Allahın merhamet sıfatına sığınarak şoyle yakarmıştır:
Ey Rabbim! Bu dert beni buldu; ama Sen merhametlilerin en merhametlisisin (Enbiya,2183)

8 Şuayb Peygamber
Tahkim ve Tevekkul Duası
Doneminin en yaygın şirk işleme bicimi olan ekonomik soyguna karşı yılmadan cihad eden adalet timsali Şuayib peygamber kendisini ve az sayıda mumini surmek veya oldurmek icin planlar kuran zalim topluma karşı Allaha sığınmıştır O ve yandaşı olan muminler tevekkulu zırh edinerek hak yoldan sapmayacaklarını ve sonuna kadar direneceklerini ilan ederek Allaha şoyle yakarmışlardır:
Ey Rabbimiz!Bizimle halkımız arasında hak neyse ortaya cıkar Cunku hakkı ortaya cıkaranların en hayırlısı sensin (Araf,789)

910) MusaHarun Peygamberler
Yeryuzunun en muktedir hukumdarlarından biri olan Firavuna karşı kararlılıkla mucadele eden ve adalet icin kesintisiz bir ozgurluk cihadı başlatan Tevhid Dininin onderlerinden Musa peygamberin Kuranda cok sayıda duası zikredilmektedir

a) İstiğfar Duası
Musa peygamberin Risaletinden once sebep olduğu kaza olumunden dolayı Allahtan af dileyen yakarışı:
Ey Rabbim! Ben kendime yazık ettim Beni bağışlaEy Rabbim!Bana bahşettiğin nimetler hakkı icin bir daha suclulara arka cıkmayacağım(Kasas,281617)

b)İstiaze (Allaha sığınış) Duası
Musa aın sebep olduğu olumcul kazadan sonra, maktulun Firavun ırkından olması Mısır adaletine guvenmemesi sonucunu doğurmuş ve idam fermanı verilmiş bir sucsuz olarak korkuyla Allaha sığınışı:
Ey Rabbim! Zalimlere karşı beni koru(Kasas,2821)

c) İnayet Duası
Musa aın Medyende bir sığınak ararken Allahtan yardım istemek icin yaptığı yakarış:
Ey Rabbim! Bana bahşedeceğin her hayıra oyle muhtacım ki(Kasas,1824)

d) Daimi Hicret ve Beraat Duası
Musa peygamber, bu duası ile manevi olarak kirlenmiş bir Cahiliyye toplumuyla arasında varolması gereken perdeyi daimi hicret ve beraat halinde yaşama bilincini dile getirmiş, kalbini arınmaya acık tutan muminlere ornek yakarışını miras olarak bırakmıştır:
Ey Rabbim!Benim sadece kendime ve kardeşime sozum geciyor O zaman bizimle bu sapkın halk arasına bir cizgi cek(Maide,525)

e) İnşirah ve Sultan Duası
Musa peygamber mucadelenin başında yaşadığı sıkıntılı halini Rabbine acmıştır Gorevin zorluğundan kaynaklanan goğsun daralması, ilahi bir lutuf olan inşirah ile acılaktır Bu sebeple O, Allahtan inşirahgoğsune ferahlık vermesi ve Sultandestekleyici maddimanevi gucler vermesi icin şoyle yakarmıştır:
Ey Rabbim!Doğrusu beni yalanlamalarından korkuyorum Goğsumun daralacağından ve dilimin dilimin dolaşacağından korkuyorum; bu yuzden bu işi Haruna tevdi et(Şuara,261213)
Ey Rabbim! İcimi senin aydınlığınla genişlet, gorevimi bana kolaylaştır, dilimdeki duğumu coz ki soyleyeceklerimi tam olarak anlayabilsinler; ve bana yakınlarımın arasından yukumu paylaşacak bir yardımcı tayin et: Kardeşim Harunu mesela, onunla benim gucumu pekiştir; gorevimden ona da bir pay ver ki, insanların katında senin yuceler yucesi adını daha da yukseklere cıkaralım; ve seni surekli analım; muhakkak ki sen butun varlığımızla bizi gormektesin(Taha,202535)
Musa peygamberin bu duasında bir salih amelin nasıl yapılması gerektiğine ilişkin şu dersler cıkarılabilir: işe Allahın yardımını talep ederek Onun adı ile başlamak; kendimiz gibi olanlarla dayanışma icinde olmaya calışmakbireysel hareket etmemekguc birliği yapmak; başarıda da başarısızlıkta da Allahı anmaktan asla vazgecmemek
Musa ve Harun peygamberler Firavuna gitmeden once Allahtan istedikleri inşirah ve sultan talebini birlikte yaptıkları dualarla da dile getirmişlerdir:
Ey Rabbimiz! Firavunun bize duşmanca davranmasından yahut azgınlıkta devam etmesinden korkarız(Taha,2045)

f) Kafir Toplumun Elinden Kurtuluş Duası
Musa a başarıya ulaşmış, ilahi yardımların mucizevi etkileri tesirini gostermiştir; Firavunun uzman burokratlarının ilahi hakikate teslim olup ebedi hidayet talep edişleri de dua ile olmuştur:
Ey Rabbimiz! Dar zamanda bize sabır ihsan et ve yurekten sana bağlanan kimseler olarak canımızı al Ey Rabbimiz! Bizi zalim bir topluluğun elinde rezilrusvay etme, bu kafir toplumun elinden lutfunla kurtar bizi(Araf,7125)

g) Helaktan Muhafaza Duası
Turdan dondukten sonra kavmini buzağıya taparken gormesi Musa peygamberi onu cok uzmuştu Gerekli uyarıları yaptıktan sonra ilk iş olarak şirk sucunun muhatabı olan Allahtan ozur dilemek uzere toplu bir yakarış gercekleştirmiştir Kavmi icinden sectiği yetmiş adam ve kardeşi Harun olmak uzere toplam yetmiş iki duyarlı insan, ruhlarını saran buyuk bir manevi sarsıntı eşliğinde helaktan muhafaza buyurması icin Allaha şu yakarışta bulunmuşlardır:
Ey Rabbim! Beni ve kardeşimi bağışla ve rahmetine kabul et; cunku Sen merhametlilerin en merhametlisisin Ey Rabbim! Eğer dileseydin sana şirk koşanları daha once yok ederdin ve onlarla beraber beni de İcimizden bir takım dar kafalıların yaptıklarından dolayı bizi helak edecek misin? Butun bunlar senin bir imtihanından başka bir şey değil; ki onunla dilediğinin sapmasına fırsat verir, dilediğini de doğru yola sokarsın Bizim velimiz sensin oyleyse bizi bağışla Bize acı, cunku bağışlayanların en hayırlısı sensin Bizim icin bu dunyada da Ahirette de iyi ve guzel olanı yaz Bak işte pişmanlık icinde sana yoneldik(Araf,7151,155156)
Helak edilmeye layık olan sadece kafirler ve onların yardakcıları munafıklardır; bu yasa gereği şirke karşı mucadeleden vazgecmeyen MusaHarun peygamberler ve imanını salih amellerle takviye eden yetmiş mumin kişiden oluşan topluluğa Allah rahmetini indirmiş, onları affetmiş, helak yasalarının işleyiş sureci durmuştur Samiri haric halkın diğer kesimleri bu şirk sucunu işlemekte ısrar etmedikleri icin onlar da Allahın rahmetinden nasiplerini almışlardır

h) Helak Duası
Musa peygamber hicbir uyarının artık fayda vermeyeceği derecede duyarlılıklarını yitirmiş Firavun ve refahtan şımarmış azgın cevresinin mucadelenin nihayetinde helak edilmesini niyaz etmiştir:
Ey Rabbim! Gercek şu ki, Sen Firavun ve onun seckinler cevresine dunya hayatında gorkem ve zenginlik verdin Oyle ki, bunun sonucu olarak onlar da ey Rabbim! başkalarını Senin yolundan ceviriyorlar! Ey Rabbimiz! Oyleyse artık onların zenginliklerini silip yok et! Kalplerini katılaştır! Cunku onlar cetin azabı gormedikce inanmayacaklar (Yunus,1088)

1112) DavudSuleyman Peygamberler
a) Adil Bir Hukumranlık İcin Yakarış
Suleyman peygamber, İslamın yucelmesi icin seferber edebileceği buyuk bir hukumranlık vermesi icin Allaha yakarmış ve duası makbul olmuştur Tarihte eşine ender rastlanan bir guc ve iktidara malik olduğu halde O, sahip olduğu her şeyi, hic şımarmadan Tevhid Dini İslamın hizmetinde kullanmıştır İşte insanlığa ornek olarak Kuranda anılan bu buyuk hukumranlık icin yapılan yakarış:
Ey Rabbim! Gunahlarımı affet, bana benden sonra kimsenin ulaşamayacağı bir hukumranlık ver; cunku sen bol bol veren lutuf sahibisinSad,3835)

b)Hamd Duası
Davud ve Suleyman peygamberler kendilerini ilim vererek peygamber yaptığı icin Yuce Allaha hamdetmişler; vahiy nimetine nankorlukle değil şukran ifadesiyle karşılık verdikleri icin insanlığa ornek dualarıyla Kurana anılmayı hak etmişlerdir Onların ornek hamd edişleri şoyle olmuştur:
Butun ovguler bizi iman eden oteki kullarından ustun kılan Allaha attir (Neml,2715)

c) Şukur ve Şirke Karşı Guc Birliği Yakarışı
Ey Rabbim! İcimde oyle duşunceler uyandır ki, bana ve anababama bahşettiğin nimetler icin sana hep şukreden biri olayım Ve hep senin hoşnut olacağın durust ve erdemli işler yapıyor olayım; ve beni rahmetinle durustluk ve erdemlilik timsali salih kullarının arasına kat(Neml,2719)
Buyuk bir iktidar sahibi olan Suleyman peygamber bu duası ile Yuce Allahın bahşettiği her turlu nimete karşı şukran duyduğunu itiraf ederek ilan etmiştir Yuzeysel bakıldığında, sıradan yoneticilerde rastlandığı gibi boyle kudretli bir hukumdarda her şeye burun buken bir şımarıklık, gurur ve kibir ilk goze carpan ozellik olurdu Fakat O ilahi vahyin eğitiminden gectiği icin ahlakı, ne kadar guc sahibi olursa olsun alcakgonullu olmayı surdurmesini gerektirmiştir Bu yuzden tevazu ile nankorluğe tenezzul etmeyen bir salih kul olarak, daima kendisi gibi muminlerle dayanışma icinde olmayı dilemiştir
Davud aın oğlu olan Suleyman peygamber butun ihtiş rağmen servetinin Allahı unutturmasına izin vermemiştir İktidar ve zenginlik sahibi diğer insanların aksine Rabbini cok anmasıyla alemlere ornek olmuştur

13 Yunus Peygamber
Yunus peygamber uyarılarının bir işe yaramadığını gorduğu halkını Allahtan izin almadan sabırsızca terk etmiştir Ofkeyle cıkıp gittiği şehirden cok uzaklarda, batmak uzere olduğu icin yuklerinin hafifletilmesi kararı alınan bir gemide yolculuk ederken kura kendisine cıkmıştır ve bir anda kendisini balığın karnında bulmuştur Bu sonuctan hikmetli bir ders cıkaran Yunus a tahammulsuzluğunden kaynaklanan hatasını itiraf ederek balığın karnında, tevazu, gunahı itiraf ve istiğfar iceren bir yakarışla halini Allaha şoyle arz etmiştir:
Allahım! Senden başka ilah yoktur Sınırsız kudret ve yuceliğinle Sen her şeyin ustundesin Doğrusu gercekten ben buyuk bir haksızlık yaptım(Enbiya,2187)
Sahile sağ selamet bir şekilde Allahın yardım ile cıkan Yunus peygamber hemen terk ettiği halkının yanına koşmuş ve onları bıraktığından daha iyi bir durumda pişman olmuş bir vaziyette ıslah olma cehdi icinde bulmuştur

14 Zekeriyya Peygamber
Zekeriyya peygamber cocuğu olmayan olgun bir muminin zurriyet sahibi olmak icin Allaha nasıl yakarması gerektiğine ilişkin bir numune olarak Kıyamete kadar yaşayacak insanlar icin guzel bir ornektir İşte genc kuşakların kalbini vahiyin ışıklarıyla doldurmak icin yanıp tutuşan ve İslami irşadın kesintisiz bir şekilde devam etmesi icin cırpınan bir arınmışlık timsali Zekeriyya peygamberin yakarışı:
Ey Rabbim! Doğrusu artık kemiklerim gevşedi, saclarım ağardı, ama şimdiye kadar ey Rabbim sana yonelttiğim dualarda cevapsız bırakıldığım hic olmadıVe gercek şu ki ben gocup gittikten sonra yakınlarımın yapacaklarımdan kaygı duyuyorum; cunku karım baştan beri kısırdı Oyleyse bana katından benim yerimi alacak bir yardımcı bahşet Ki, bana ve Yakubun Evine mirascı olsun, ve Sen ey Rabbim, onu hoşnut olacağın bir ahlakla donat
Ey Rabbim Rahmetinle bana guzel bir zurriyet bağışla, zira Sen her yakarışı duyarsın Beni cocuksuz bırakma! Fakat beni varissiz bıraksan bile biliyorum ki, herkes gocup gittikten sonra kalıcı olan biricik varlık sensin (Meryem,193,4,5; Ali İmran,338;Enbiya,2189)

15 İsa Peygamberin Duaları
Maidesofra Duası
İsa a insanların sahip olabildikleri butun rızıkların asıl sahibi olan Allahtan kalpleri pekiştiren, sonsuz bir guvene eriştiren maddimanevi bereketler icin kaynaklık edecek bir sofra istemiştir:
Ey Allahım, Ey Rabbimiz! Gokten bize bir sofra gonder; o bizim icin ilkimizden sonucumuza kadar surekli tekrarlanan bir ziyafet ve senden bir işaret olacaktır Ve bize rızkımızı ver, zira Sen rızık verenlerin en iyisisin (Maide,5114)

alıntı