Pıhtısı kırılmamış yoğurt nedir?
Kaymaklı Yoğurt Pürüzsüz yapı ve zengin süt yağı kaymağına sahip kaymaklı yoğurtların üretimi geleneksel pıhtısı kırılmamış yoğurtlara benzetmektedirler.Set tipi yoğurt nedir?
➢ Set yoğurt (pıhtısı kırılmamıĢ yoğurt): Süte uygulanan ön iĢlemlerden sonra yoğurt sütü ambalaj kaplarına doldurulur. Fermantasyon iĢlemi, bu kaplar içerisinde ve özel inkübasyon odalarında yapılır. Bu Ģekilde üretilen yoğurtlara set tipi yoğurt denir.
Yoğurt üretiminde inkübasyon nedir?
Ön işlemlerden geçerek kültür aşılanmış sütte, yoğurt oluşumunu sağlayan mikroorganizmaların faaliyet göstermesi için gerekli süre ve sıcaklık ortamını sağlayan devreye inkübasyon denir.Yoğurt pıhtısı nedir?
Gerçek yoğurt pıhtısı, gerçek yoğurt budur. Bu nedenle mikroorganizma içeriği belli olmayan mayaları (starter kültürler) kullanılarak elde edilen her pıhtı yoğurt pıhtısı, yoğurt olarak değerlendirilemez. Çünkü yoğurt laktik asit fermentasyonu ile üretilen bir süt ürünüdür.
Yoğurt kusurları nelerdir?
Yoğurtta en sık karşılaşılan görünüş kusuru; yoğurt yüzeyinde maya ve küf gelişmesine bağlı olarak koloni ve film tabakası oluşumudur. Bir diğer görünüş kusuru; yoğurt üretiminde kullanılan sütün kabulü sırasında yetersiz süzme işleminin sonucunda yoğurtta kirli bir görünüm meydana gelmesidir.Vakumlu yoğurt ne demek?
Süt Tesislerinde sütün içeresindeki suyun buharlaştırılarak kuru madde oranını yükseltilmesi amacıyla kullanılır. Pekmez, reçel tesislerinde çıkarılan posanın içerisindeki suyun buharlaştırılarak kıvam alması amacıyla kullanılır.
Yoğurdun inkübasyon süresi uzarsa ne olur?
* Yoğurdun inkubasyon süresi uzarsa ne olur? Asitlik artacağından yoğurt ekşi olur ve su salar.Yoğurt kalitesine etki eden faktörler nelerdir?
Genel olarak yoğurdun tekstürel özelliklerini etkileyen faktörler üretim sırasında kurumadde artırımı, yağ konsantrasyonu, enzim uygulamaları, katkı maddeleri, starter kültürün tipi ve özelliği, ısıl işlem, homojenizasyon işlemi, inkübasyon sıcaklığı, asitlik, mekanik uygulamalar, depolama koşulları olarak …