pişik,pişiğin nedenleri?

Konuyu Yükselt

SoruCevap

Yeni Üye
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
1
Çözümler
1
Tepkime
41
Puanları
318
Yaş
35
Coin
256,935
Cildin bebek beziyle temas ettiği bölgede oluşan kızarıklık ve tahrişe pişik adı verilir. Bebeğinizin poposu kırmızı ve iltihaplı olur bez bölgesinin çevresinde kabarık şişlikler görülür. Bebeğiniz sorunun ne olduğunu size kelimelerle anlatamayacağı için duyduğu rahatsızlığı özellikle bez değiştirirken ağlayarak ve huzursuzluk göstererek ifade eder. Gereken önlem derhal alınırsa bu rahatsızlık herhangi bir iz bırakmadan ortadan kaybolur.

Pişiğin nedenleri nedir?

1. Hijyen eksikliği – bezin yeterince sık değiştirilmemesi kalitesiz bez kullanılması cildin tahriş edici maddelere uzun süre maruz kalması. Emiciliği yüksek olan kaliteli bezlerin kullanılması bu nedenle çok önemlidir.
2. Sıvı dışkılar – dışkıları sıvı kıvamında çıkan bebeklerde pişik durumu daha sık ve genellikle daha şiddetli yaşanır.
3. Yetersiz temizlik – idrar ve dışkı kalıntılarının cildi rahatsız etmeyi sürdürmesi.
4. Cildi kurutan ve tahriş eden sabunların kullanılması özellikle cildin sabundan sonra iyi durulanmaması.
5. Diş çıkarma – bebeğin bu süreçte ateşi yükselir ve yüksek ateş uyku bozukluklarına iştahsızlığa bağırsak hareketlerinde değişikliğe yol açabilir.
6. Anne sütünden biberona geçilmesi – dışkının yapısı asit değeri ve bakteri içeriği değişir.İdrarı parçalayan bakteriler alkali ortamda çok daha kolay çoğalırlar biberonla beslenen bebeklerin kakaları anne sütü ile beslenenlerin aksine daha fazla alkali içerir.
7. Katı yiyeceklerin tüketilmeye başlanması – bağırsak hareketlerinin miktarı değişir.
8. Hastalıklar (örneğin ağızda bronşlarda ortakulakta böbreklerde sindirim sisteminde vb. iltihaplanma) – bebeğin vücut sıcaklığı yükselir ve bağışıklık sistemi zayıflar.
9. Antibiyotik tedavisi – antibiyotikler organizmadaki bakteri florasına zarar verdiğinden mantarsı enfeksiyonların meydana gelmesini kolaylaştırır.
10. Sıcaklığı daha yüksek ortam sıcaklıklarında cilt daha kolay tahriş olur.

Bebeği pişikten nasıl korumalı?

Ne kadar hassas olursa olsun bebeğin cildinde enfeksiyonlara karşı koymasını sağlayan doğal korunma sistemi bulunur. Sizin göreviniz gerekli cilt bakımının uygulanmasıdır. Bebeğinizin sağlıklı cilt gelişimi için;

Kullandığınız hazır bezin sürekli kuru olmasına dikkat edin. Eğer bez ıslak ise hemen değiştirin.
İdrarı bebeğinizin cildinden hızla uzaklaştırıp içeride hapseden ürünler kullanın çünkü idrarla sürekli temas halinde olan ve bu sebepten dolayı nemli kalan ciltte pişik olmama olasılığı artar.
Bebeğin altındaki kızarıklığı görür görmez burasını ılık suyla yıkayın ve tamamen kurulayın daha sonra çinko oksitli kremlerden bolca sürün. Böylece idrarın deriyi tahriş etmesi önlenir.
Bebeğin altını sık sık değiştirin her iki üç saatte bir ve ayrıca da her dışkı yaptıktan sonra temizce yıkayın. Talk pudrası sürmeyin ıslanınca deriyi tahriş eder. Talk pudrası zamanla sertleşip deriye zarar verir.

Prof. Dr. Haluk Çokuğraş
 

Similar threads

  • Soru
Cildin bebek beziyle temas ettiği bölgede oluşan kızarıklık ve tahrişe pişik adı verilir. Bebeğinizin poposu kırmızı ve iltihaplı olur, bez bölgesinin çevresinde kabarık şişlikler görülür. Bebeğiniz, sorunun ne olduğunu size kelimelerle anlatamayacağı için duyduğu rahatsızlığı, özellikle bez...
Cevaplar
0
Görüntüleme
10
  • Soru
Pişik: En Sık Görülen Cilt ProblemiAnnelerin sıklıkla karşılaştığı cilt sorunlarının başında pişik geliyor. Cildin bebek beziyle temas ettiği bölgede oluşan kızarıklık ve tahrişe pişik adı veriliyor. Öyle ki İngiltere'de yapılan bir araştırmaya göre 1 -5 yaş arası çocuklarda yüzde 20 oranında...
Cevaplar
0
Görüntüleme
8
  • Soru
Bebeklerde Pişik Nedir - Pişik Nasıl Önlenir? Pişik, bebek bezinin cilde temas ettiği bölgede oluşan kızarıklık ve kabarıklık şeklinde ortaya çıkan cilt sorunudur. Bazen hafif kızarıklık şeklindeyken, daha şiddetli pişiklerde ise su toplanması, cildin soyulması, yaralar açılması ve...
Cevaplar
0
Görüntüleme
9
  • Soru
Pişik, bebeklik döneminin en sık karşılaşılan sağlık problemi. Cildin bebek beziyle temas ettiği bölgede oluşan kızarıklık ve tahrişe pişik adı veriliyor. Öyle ki İngiltere'de yapılan bir araştırmaya göre 1 -5 yaş arası çocuklarda yüzde 20 oranında pişik tanısı konmuştur. Bebek bezinin hassas...
Cevaplar
0
Görüntüleme
7
  • Soru
Bebeğiniz Pişik Olduysa... Pişik Tedavisi Yeni doğan bebek, tuvalet kontrolünü hayatının ilk dönemlerinde yapamaz; idrar ve dışkısını kontrolsüzce dışarı atar. Bu atıklar, bebeğin son derece hassas olan cildi üzerinde tahriş edici etkiye sahiptir. Cildin yüzeyindeki ince koruyucu yağ tabakası...
Cevaplar
0
Görüntüleme
11
Üst Alt