Pityriasis Rosea (Gül Hastalığı)

Konuyu Yükselt

SoruCevap

Yeni Üye
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
1
Çözümler
1
Tepkime
41
Puanları
318
Yaş
35
Coin
256,935
Pityriasis Rosea (Gül Hastalığı)

Pityriasis rosea her yaşta görülebilen fakat sıklıkla 10-35 yaşlara arasında rastlanılan döküntülü bir deri hastalığıdır. Döküntü bir kaç hafta veya yıl sürebilir. Genellikle hastalık kalıcı bir iz bırakmaz fakat esmer kişilerde zaman içinde gerileyen kahve renkli lekeler kalabilir.

Hastalığın diğer bulguları nelerdir?
Bu hastalık göğüs veya sırtta geniş pembe bir leke şeklinde başlar. Bu leaaae madalyon belirtisi denir. Sıklıkla bu leke halka şeklini alıp orta kısmı solar bu nedenle de mantar sanılıp mantar ilaçları uygulanabilir. Bu döküntü mantar enfeksiyonu olmadığı için bu kremler faydalı olmaz. Bir kaç hafta içinde çok sayıda pembe döküntü meydana gelir hatta bazen yüzlerce döküntü gövde kollar ve bacaklarda görülür. Döküntü boyunda nadiren yüzde görülebilir. Bu döküntüler madalyon döküntüsünden daha küçüktür ve yine mantar hastalığı ile karıştırılabilirler. Döküntüler ovaldir ve sırtta cam ağacına benzer şekilde dağılırlar. Bazen hastalık çok şiddetli ve yaygın olabilir. Hastaların yarısında kaşıntı vardır özellikle sıcakta kaşıntı artar.

Ara sıra halsizlik ve ağrı gibi diğer bulgular görülebilir. Bu döküntü genellikle 6-8 haftada geriler. Fakat bazen daha uzun da sürebilir. Fiziksel aktiviteler ve sıcak banyo döküntüyü arttırabilir. Bazı olgularda döküntü geriledikten bir kaç ay sonra tekrarlayarak bir kaç ay sürebilir.

Hastalığın nedeni nedir?
Hastalığın nedeni belli değildir. Sebebi bir bakteri veya mantar enfeksiyonu değildir. Ayrıca bir allerjik reaksiyon da değildir. Herhangi bir iç hastalıkla ilişkisi yoktur.

Bir virüsün bu döküntüye neden olabileceği düşünülebilir. Diğer viral enfeksiyonlardaki gibi hastada halsizlik ve yorgunluk bulunabilir. Fakat hastalığın virüs enfeksiyonu sonucunda oluştuğu ispatlanmamıştır. Diğer virüs enfeksiyonlarının aksine Pitriasis rozasea kişiden kişiye bulaşmaz.

Tanı nasıl konulur?
Tanı dermatolojik muayene ile konulur. Pitriasis rosea genellikle sırtı boynu göğsü karnı ve kol ve bacakların üst bölümünü etkiler. Döküntü farklı kişilerde farklı biçimlerde görülebildiğinden bazen tanıda zorluk çekilebilir. Döküntünün sayısı ve boyutları kişiden kişiye değişir ara sıra döküntü vücudun farklı alanlarında örneğin vücudun alt kısmı ve yüzde görülebilir. Gövdede ki mantar enfeksiyonu ile karıştırılabilir. Bazı ilaçlara karşı olan döküntülerde pitriasis roseaya benzeyebilir. Dermatoloji Uzmanınız tanı koymak için bazı kan testleri isteyebilir gerekirse biyopsi yapabilir.

Tedavi nasıl yapılır?
Kaşıntıyı gidermek için ağızdan alınan veya sürülebilen bir takım ilaçlar kullanılabilir. Nemlendirici losyonlar yazılabilir. Sıcak olmayan ılık banyolar yapılması tavsiye edilir. Döküntüyü arttıracak fiziksel aktivitelerden kaçınılması önerilir.

Bazen kortizon gibi antienflamatuar tedaviler kaşıntıyı baskılamak için verilebilirler. Hastalar bu hastalığın önemli bir hastalık olmadığı konusunda bilgilendirilmelidir.

Unutulmamalıdır ki pitriasis rosea sık rastlanılan bir hastalıktır ve genellikle hafif geçirilir. Bir çok hasta tedavi ihtiyacı duymaz.
 

Similar threads

  • Soru
Gül Hastalığı (Pityriasis Rosea) Bu maddedeki yazılar yalnızca bilgi verme amaçlıdır. Yazılanlar, doktor uyarısı ya da uzman önerisi değildir. Pityriasis rosea her yaşta görülebilen, fakat sıklıkla 10-35 yaşlara arasında rastlanılan döküntülü bir deri hastalığıdır. Döküntü bir kaç hafta...
Cevaplar
0
Görüntüleme
10
  • Soru
Pityriasis Rosea (Gul Hastalığı) Pityriasis rosea her yaşta gorulebilen, fakat sıklıkla 1035 yaşlara arasında rastlanılan dokuntulu bir deri hastalığıdır Dokuntu bir kac hafta veya yıl surebilir Genellikle hastalık kalıcı bir iz bırakmaz, fakat esmer kişilerde zaman icinde gerileyen kahve...
Cevaplar
0
Görüntüleme
7
  • Soru
Pityriasis LichenoidesPityriasis lichenoides nadir rastlanan bir cilt hastalığına verilen addır. Hafif formu pityriasis lichenoides kronika (PLC) olarak bilinir. Daha şiddetli formu pitriasis likenoides varioliformis akuta(PLEVA) veya Mucha-Haberman hastalığı olarak bilinir. Hastalık neden...
Cevaplar
0
Görüntüleme
14
  • Soru
Pityriasis Rosea Nasil Gecer? Pityriasis rosea, ciltte kızarıklık ve pullanmaya neden olan bir deri hastalığıdır. Hastalığın nedeni tam olarak bilinmemektedir. Hastalığın belirtileri arasında oval veya yuvarlak şekilli döküntüler ve kaşıntı bulunur. Pityriasis Rosea Nasil Gecer? tedavisi için...
Cevaplar
0
Görüntüleme
12
  • Soru
Sevdiklerinle paylaşmayı unutma ! Parapsoriasis Hastalığı Ne Demek? Parapsoriasis hastalığı, deri üzerinde kızarıklık ve pullanma ile karakterize olan bir cilt rahatsızlığıdır. Bu hastalık, genellikle erişkinlerde görülür ve kronik bir seyir gösterebilir. Parapsoriasis hastalığı, sıklıkla...
Cevaplar
0
Görüntüleme
15
Üst Alt