Neden parlak renkli sebze ve meyveler bu kadar gündemde? Örneğin; bu hafta haber kanalları yaban mersininin kan basıncını düzenlediğini ve damarlara esneklik sağladığını bildirdiler. Yaban mersini ve diğer seçilen tüm besinlerin sırrı içeriğinde yüksek miktarda polifenol içermeleridir.
"Besinler ilacınız, ilaçlar besininiz olsun!" sözünü hepiniz duymuşsunuzdur. Bu kelimeler 2500 yıl önce, tüm dünyada ‘Tıbbın Babası' olarak tanınan pozitif tıp biliminin kurucusu Hipokrat ‘a aittir. Hipokrat hastalıkların bir nedeni ve bunların fiziksel ve gerçekçi bir açıklaması olduğunu ortaya koymuş ve tıbbın bir bilim haline gelmesine öncülük etmiştir.
Hadi şimdi bilimin ışığında bir göz atalım polifenollere.
Bir dakikanızı alıyorum, besin kimyası dersi için. Polifenoller en az bir fenol grubuna sahip bitki bazlı doğal kimyasallardır. Kırmızı meyveler, siyah turp, soğan, kahveler, hububatlar, baharatlar, brokoli, domates, turunçgiller, soya, kakao, çay, şarap, keten tohumu ve fındık.
Peki Polifenollerin Sağlığa Etkileri Nelerdir?
Antioksidan
Antikanserojen
Anti enflamatuar
Kolesterol düşürücü
Kan basıncını dengeleyici
Arter (endotel) fonksiyonunu geliştir
Trombosit topaklanmasını önler
Arteriyel esnekliği artırır
Ve sonuç olarak iyileştirilmiş yaşam süresi
Geçen yıl Avrupa da yapılan büyük çaplı bir araştırma gösterdi ki polifenollerden zengin fındık, keten ve üzüm tüketimi yaşam kalitesini ve süresini artırıyor.
500 kişi ile yapılan diğer çalışma ise çiğ sebze ve taze meyve tüketen kişilerin daha sağlıklı arterlere sahip olduğu gösterdi. Polifenoller , inflamasyonu önleyerek bu etkiyi sağlamıştır.
İşte en yenisi; 34,000 menopoz sonrası kadınla yapılmış çalışma. Kepek, elma, armut, greyfurt, çilek, kırmızı şarap ve çikolata gibi polifenol bakımından zengin besinlerin tüketimi kalp hastalığını riskini ve kalp hastalığına bağlı ölümleri azaltmış.
Polifenollerden zengin Top 10 Listesi
Karanfil
Yıldız anason
Kakao tozu
Kurutulmuş kekik,
Kereviz tohumu
Kara meyveli üvez
Bitter çikolata
Keten tohumu unu
Siyah mürver
Kestane
Mansiyon ödülünü ise
Adaçayı, biberiye, nane, kekik, kapari, fesleğen, köri, çilek ve kahve aldı.
"Besinler ilacınız, ilaçlar besininiz olsun!" sözünü hepiniz duymuşsunuzdur. Bu kelimeler 2500 yıl önce, tüm dünyada ‘Tıbbın Babası' olarak tanınan pozitif tıp biliminin kurucusu Hipokrat ‘a aittir. Hipokrat hastalıkların bir nedeni ve bunların fiziksel ve gerçekçi bir açıklaması olduğunu ortaya koymuş ve tıbbın bir bilim haline gelmesine öncülük etmiştir.
Hadi şimdi bilimin ışığında bir göz atalım polifenollere.
Bir dakikanızı alıyorum, besin kimyası dersi için. Polifenoller en az bir fenol grubuna sahip bitki bazlı doğal kimyasallardır. Kırmızı meyveler, siyah turp, soğan, kahveler, hububatlar, baharatlar, brokoli, domates, turunçgiller, soya, kakao, çay, şarap, keten tohumu ve fındık.
Peki Polifenollerin Sağlığa Etkileri Nelerdir?
Antioksidan
Antikanserojen
Anti enflamatuar
Kolesterol düşürücü
Kan basıncını dengeleyici
Arter (endotel) fonksiyonunu geliştir
Trombosit topaklanmasını önler
Arteriyel esnekliği artırır
Ve sonuç olarak iyileştirilmiş yaşam süresi
Geçen yıl Avrupa da yapılan büyük çaplı bir araştırma gösterdi ki polifenollerden zengin fındık, keten ve üzüm tüketimi yaşam kalitesini ve süresini artırıyor.
500 kişi ile yapılan diğer çalışma ise çiğ sebze ve taze meyve tüketen kişilerin daha sağlıklı arterlere sahip olduğu gösterdi. Polifenoller , inflamasyonu önleyerek bu etkiyi sağlamıştır.
İşte en yenisi; 34,000 menopoz sonrası kadınla yapılmış çalışma. Kepek, elma, armut, greyfurt, çilek, kırmızı şarap ve çikolata gibi polifenol bakımından zengin besinlerin tüketimi kalp hastalığını riskini ve kalp hastalığına bağlı ölümleri azaltmış.
Polifenollerden zengin Top 10 Listesi
Karanfil
Yıldız anason
Kakao tozu
Kurutulmuş kekik,
Kereviz tohumu
Kara meyveli üvez
Bitter çikolata
Keten tohumu unu
Siyah mürver
Kestane
Mansiyon ödülünü ise
Adaçayı, biberiye, nane, kekik, kapari, fesleğen, köri, çilek ve kahve aldı.