Son konular

Polikistik over sendromu ve beslenme

SoruCevap

Yeni Üye
Çözümler
1
Tepkime
56
Yaş
36
Coin
256,936
PCOS; yumurtalıklarda çeşitli nedenlerle oluşan bir hormonal ortam dengesizliği sonucu yumurtlamanın bozulması ve şiddetli androjen (erkeklik hormonu) salgılanması durumudur. Kısaca hormon istikrarı bozukluğu da denebilir.

Hadisede umumi olarak kan şekerinin sıradan hadler içerisinde kalmasını sağlayan insülin hormonu metabolizmasında bozukluk da kelam konusu olabildiğinden dışarıdan bakıldığında yalnızca sırf adet düzensizliği ve tüylenme olan PCOS, aslında insülin hormonunun da işin içerisine katılmasıyla tüm vücudu etkileyebilen bir metabolizma illetidir. Polikistik Over Sendromu ve insülin direnci olan bayanlarda karın kesiminde kilo alma, kilo verememe, hipoglisemik devirler ve ölçüsüz karbonhidrat tüketme isteği görülür. Aslında birçok vakit kilo vermede zorlanmanın en önemli sebebi PCOS olabilmektedir.

Pekala ne üzere tesirlere yol açar?

PCOS tanısı konulursa ilerleyen periyotlarda Tip II diyabet gelişme mümkünlüğünün arttığı bir durumdur. Bilhassa kilolu olanlarda bu risk daha da yüksek olmakla birlikte 40 yaşın üzerinde olan PCOS'lu hatunların yaklaşık %40'ında diyabet gelişebilmektedir.

Polikistik overli bayanlar, sağlıklı beslenmeyi ve günde en az 30 dakikalık yürümek, üzere bir fizikî aktiviteyi gündelik hayatlarına kesinlikle katmalıdırlar. Tedavideki asıl emel yumurtlamayı yine sağlamaktır.

Polikistik overli şahısların 1. tedavisi kilo vermektir. Diyet ve egzersize ek olarak hormonal düzensizlikleri düzeltmeye ve kan şekerini dengelemeye tabip tarafından ilaç tedavisi de başlanabilmektedir. İlaçlar kesinlikle hekimin önerdiği biçimde kullanılmalıdır.
Bu hastalarda zayıflama sıradandan yavaş görülebilir. Tabip ve diyetisyen denetimleri ile kişi motive edilerek sağlıklı beslenmeyi bir hayat biçimi haline getirmeli istenilen amaç kiloya ulaşılarak müdafaa programına geçilmelidir.

Beslenme Teklifleri

1.Düşük glisemik indeksli beslenme benimsenmelidir,

Düşük glisemik indeksli bşr diyet jkan şekerini daha yavaş yükseltmektedir.Bu sayede insülin direnci önlenebilir.İşlenmiş rafine edilmiş karbonhidrattan, şekerli besin ve bilhassa içeceklerden kaçınılmalıdır.

2.Polikistik over sendromlu hastalara ara öğünün ehemmiyeti anlatılmalıdır.

Kan şekerini dengeleyebilmek ismine öğünler arasında en az 2 en ziyade 3 saat ara olmalıdır. Çiğ ve pişmiş sebzeler, tam tahıl eserleri, kabuklu meyveler tercih edilmelidir böylelikle ara öğünde tokluk mühleti uzasın. Tabi ki karbonhidratlar ve proteinler bir arada tüketilmelidir. Kişinin isteğine bağlı olarak peynirli tam buğday ekmeğinden sandviç, meyveli yoğurt ülkü bir ara öğün olacaktır.

3.En hoş öğün kahvaltı katiyetle atlanmamalıdır.

Yüksek protein ve posa içeriğine sahip bir kahvaltı günün geri kalanındaki açlık buhranlarını önleyeceği için son radde değerlidir. Yumurta, az yağlı peynir, tam buğday ekmeği kahvaltıda mahal verilebilecek düşük glisemik indekse sahip sağlıklı seçimler olacaktır.

4.Diyette sağlıklı yağlara yeteri kadar mekan verilmelidir.

Diyetin %30’u yağlardan karşılanmalıdır ama al etin görünen yağı, tavuğun derisi tüketilmemelidir. Sağlıklı yağlar tercih edilmelidir. Bilhassa omega 3’ün en âlâ kaynağı olan balık ayrıyeten avokado, zeytinyağı, yağlı tohumlara yan verilmelidir. Bu hususta pişirme tekniği de büyük kıymet taşır. Haşlama, buğulama, ızgara üzere sistemler tercih edilmelidir. Et yemeklerine ilave yağ konulmamalıdır.

5.En değerli etkenlerden biri de zayıflama diyetinin yanı sıra egzersiz yapılmasıdır.

İstenilen kiloya ulaşılıp sağlıklı beslenme ömür hali haline getirilirken beslenmeyle birlikte fizikî aktivite de yapılmalıdır. PCOS’lu hatunlarda haftada 3-4 saat yapılan egzersizin insülin direncini güzelleştirmeye ve karın kesimi yağlanmayı azaltmaya yardımcı olduğu saptanmıştır.
 
Üst Alt