Polikistik Over Sendromu

SoruCevap

Yeni Üye
Çözümler
1
Tepkime
57
Yaş
36
Coin
256,936
Polikistik over sendromu hastalığının en önemli bir belirtilerinden birisi adet gecikmesidir. Santral sinir sistemi, hipofiz bezi, yumurtalıklar, böbreküstü bezi ve diğer dokular arasındaki etkileşimlerin bozulmasına bağlı olarak; üreme çağındaki kadınlarda sık ortaya çıkan endokrin bozukluktur.

KISIRLIKLA İLİŞKİSİ

Polikistik overın tipik ultrasonografik bulgusu overlerde inci tanesi gibi dizilmiş follikül kistlerinin görülmesidir. Sadece polikistik over görüntüsü tanı koymada yeterli değil. Bu bulgulara ek olarak adetin 3. günü yapılan hormon tetkiklerinde düzensizlik, tüylenme, akne kilo artışı gibi belirtilerde sendromun tanısında önemli kriterlerdir. Uzun süre yumurtlamanın olmaması kısırlık, adet düzensizliği, tüylenme artışı, saç dökülmesi, akne, rahim kanseri ve muhtemel meme kanseri riskinde artış, kalp-damar hastalıkları riskinde artış, insülin artışı mevcut olan kadınlarda şeker hastalığı riskinde artış gibi tablolar gözlenebilir.

Polikistik over kadınlarda ergenlikten başlayarak menopoza kadar giden bir hastalıktır. Evlendikten sonra kendiliğinden gebelik olmaması polikistik over sendromu olan kadınlarda sorun olarak karşılarına çıkmaktadır. Yumurta elde etmek ve gebe kalmaları için yumurtlama tedavisi olmaları gerekmektedir. Polikistik over sendromu tipi yumurtalıklarda çok sayıda yumurta keseciği bulunmaktadır. Gebelik elde etmek için sıra ile yumurtlama daha sonra yumurtlama + aşılama tedavisi yapılmalıdır. Bu yöntemlerle gebelik olmaz ise tüp bebek tedavisi uygulanmaktadır. Kadının yaşı ve elde edilecek yumurta sayısıyla orantılı olarak gebelik elde etme şansları yüksektir.

Kilo alımı polikistik over sendromu belirtilerinin şiddetini artırır ve ileriye dönük sağlık sorunlarının ortaya çıkma riskini artırır. Polikistik over sendromunda ara ara beslenilmelidir. Bu açlık krizlerini azaltır, vücut yağlanmasını ortadan kaldırır. Doymuş yağlardan fakir, glisemik indeksi düşük ve yüksek lif içeren diyet önerilmektedir.

TEDAVİNİN AMACI

Tedavinin amacının dolaşımdaki erkeklik hormonunu azaltmak, gebelik istemine yönelik tedavi sağlamak, rahim iç tabakası korunması, normal kilonun korunmasını sağlamak ve insülin direnci sonrasında çıkabilecek hastalıkları önlemektir. Polikistik over sendromu bulunan kadınlarda uzun dönemde; şeker hastalığı, hipertansiyon, kalp ve damar hastalıkları ile rahim kanseri görülebilir. Hastalık ileride oluşabilecek sağlık problemleri açısından düzenli kontrol altına alınmalı.


İHMAL EDİLMEMELİ

Hastaların başvuru sebebi, genellikle adet görmeye başladıkları dönemden itibaren başlayan adet düzensizlikleridir. Adet düzensizliği, adet aralarının 35 günden uzun olması veya yılda 10’dan az adet görme şeklindedir. Hastalığın yakınma ve bulguları kişiden kişiye çok farklıdır ve zaman içinde değişim gösterir.
 
Üst Alt