Polikistik Over Sendromunda (PKOS) Beslenme Tedavisi

SoruCevap

Yeni Üye
Çözümler
1
Tepkime
57
Yaş
36
Coin
256,936
Poliksitik over sendromu bayanlarda en sık görülen hormonal bozukluklardan birisidir. Yaklaşık olarak her 10 bayandan 1 inde görülmektedir. En tesirli güzelleşme süreci için, beslenme ve ilaç tedavisinin yanı sıra yapılması önerilen antrenmanların de tamamlanması gerekmektedir.

1 – Polikistik over sendromu nedir ?

Polikistik over sendromu üreme çağındaki bayanların yaklaşık %10 unda görülebilen metabolik ve hormonal sistemleri etkileyen ayrıyeten uzun vadede yağ metabolizmasının tesirleri sonucu kardiyovasküler sistemleri de etkileyen bir sendromdur.

2 – PKOS görülme nedeni nedir ?

PKOS görülme nedeni net olarak bilinmemektedir. Lakin görülen hadiseler üzerindeki çalışmalar sonucu genetik yatkınlıklar ve çeşitli sebeplere bağlı olarak görülen olağandışı hormon seviyeleri sık görülen nedenler ortasındadır.

3 – PKOS belirtileri nelerdir ?

Çeşitli belirtiler göstermekle birlikte yaygın olarak, insülin direnci, kilo artışı, akne, hirşutizm ( tüylenme artışı ), saçlarda seyrelme yahut saç dökülmesi, adet görememe yahut adet düzensizliği, yorgunluk yahut depresyon görülmektedir. Tedavi edilmeyen durumlarda infertilite (kısırlık) görülebilmektedir.

4 – PKOS’da sağlıklı beslenmenin olumlu ve güzelleştirici tesiri var mıdır ?

Evet, katiyen vardır. Bu süreçte beslenmenin de kıymetlendirilmesi ve tekrar düzenlenmesi gerekmektedir.

Bilhassa PKOS belirtilerinden olan kilo artışına bağlı olarak artmış karın etrafındaki yağ dokusunun etkilediği insülin direnci ve östrojen/androjen düzeylerinin olağan bedellere gelmesini sağlamak için beslenme müdahaleleri gerekmektedir. PKOS’lu hastalarda sadece %5’lik bir yük kaybının bile hormonal düzeylerin ve insülin direncinin azalması ve menstüral döngünün düzenlenmesi üzerinde tesirli olduğu görülmektedir.

5 - PKOS'da uygulanacak beslenme tedavisi nasıl olmalıdır ?

Beslenme tedavisinin en büyük etkiyi göstermesi için kişinin tertipli idman ve aldığı ilaç tedavisi ile birlikte uygulanması gerekmektedir. Beslenme tedavisinde temel besin ögeleri olan karbonhidrat, protein, yağ ve vitamin/mineral oranlarının şahsa ve hormonal kıymetlerine uygun belirlenmesi gerekir. Ekseriyetle de insülin direncinin görülmesinden ötürü kan şekerini metabolizmasını düzenlemeyi hedefleyerek karbonhidrat alımının lif içeriği daha yüksek ve glisemik indeksi daha düşük olan cinsler ortasından seçilmesi önerilir. Artmış yağ dokusu ölçüsünün azalması ve yükselmiş kan yağlarının azaltılması gayesiyle diyet içeriğinin yüksek oranda protein içermesi önerilir. Lakin alınan protein oranının ve tipinin kişinin kan kıymetlerine nazaran belirlenmesi gerekmektedir. Zira uzun vadede yüksek proteinli diyetlerin çeşitli organlar üzerinde olumsuz tesirleri olduğu da yapılan çalışmalarla görülmektedir. Bunun yanı sıra kâfi omega-3 yağ asidi alımının da PKOS üzerinde olumlu tesirleri olduğu bilinmektedir.
 
Üst Alt