Son konular

Posalı Yiyecekler - Posalı Yiyecekler Nelerdir?

Konuyu Yükselt

SoruCevap

Yeni Üye
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
1
Çözümler
1
Tepkime
41
Puanları
318
Yaş
35
Coin
256,935
Posalı Yiyecekler - Posalı Yiyecekler Nelerdir?
Posalı gıdalar ve posalı yiyecekler nelerdir?

Posa, besinlerin mide-barsak sisteminde hazmedilemeyen selülozik kısımlarına denir. Yapılan araştırmalar posanın vücud için yararlı etkilere sahip olduğunu göstermektedir.

Posa, tam tahıllı ekmekler, kurubaklagiller, sebzeler, meyveler ve tahıllarda bulunur. Posalı besin alımını için kepekli ekmek, kabuklarıyla meyve yemek ve öğünlere sebze eklemek gerekir.

Fasulye, nohut, bezelye, barbunya, mercimek, buğday ve yulaf kepeği, incir, çilek, ayva, kuru incir, kuru erik, kuru kayısı, marul, kereviz, karnabahar, brokoli, ıspanak, havuç, patates, şalgam posalı besinlerdir.

Yetersiz posalı besin tüketiminin kabızlık, apandisit, basur, mide fıtığı, şeker hastalığı, damar sertliği, yüksek tansiyon gibi rahatsızlıklara neden olduğu belirtiliyor.

Posa bakımından zengin beslenmenin karaciğerde fazla enerjinin açığa çıkmamasına ve boş yere kullanılmasına engel olduğu bir araştırma tespitidir.

Posanın kalın barsakta amonyağı bağlayıcı özelliği olduğu ve bu şekilde kan ve idrar amonyağını da düşürdüğü belirtilmektedir.

Posaca zengin diyet safra taşı oluşumunu önleyici etki gösterir.

Safra kesesinde fazla oranda kolesterol oluşu taş oluşumuna neden olur. Posaca zengin yiyeceklerle beslenmede ince ve kalın barsakta büyük bir jel ağı meydana gelir. Bu da safra yağ asitleri ve yağların barsaktan geri emilmesini engelleyerek safra taşının meydana gelmesini önlemiş olur.

Posa bakımından zengin diyetin pankreas hormonlarını etkilediği görülmüştür. Bu yüzden şeker hastalığı olanlara posalı besinler önerilmektedir.

Posalı besinler dışkıyı yumuşatıcı özelliğiyle kabızlık ve basur gibi proplemlerde yararlıdır.

Meyvelerin posalı yenmesi doğal diş temizleyici görevi yapar ve diş taşlarının oluşumunu önler.

Posalı besinler kalp damar sağlığı için önemlidir.

Posalı yiyecekler düzenli yenildiğinde, vücudu zararlı maddelerden temizlemeye yardım eder.

Yulaf, arpa, pirinç kabuğundaki posa karaciğerde kolesterol sentezini önleyerek kan kolesterolünün düşürülmesinde rol oynar.


Alıntı
 

Similar threads

  • Soru
Posalı ve lifli beklenmek, sağlığımız için büyük önem taşıyor. Posa oranı yüksek olan beslenme şeklinin özellikle kolon ve rektum kanserlerini önlemede etkili olduğunu pek çok araştırma ortaya koymuştur. Vücudumuzun sindiremediği, kan dolaşımımızda emiliminin yapılmadığı karmaşık...
Cevaplar
0
Görüntüleme
7
  • Soru
Posa vücudun sindiremediği veya emilimini sağlayamadığı kompleks karbonhidratlardır. Enerjiye dönüşmediği için olduğu gibi vücuttan atılır. Posalar suda çözünen ve çözünmeyen olarak iki gruba ayrılır. Çözünen posalar genellikle yapışkan olması özelliğiyle bağırsaklarda yağlı gıdalara yapışarak...
Cevaplar
0
Görüntüleme
10
  • Soru
Yeterince posalı besin tüketmediğimizde bazı sağlık problemleriyle karşılaşırsınız. Ancak posalı besin tüketmek adına sadece salata ve taze meyve tüketmek de sağlık problemlerine neden olur. Bu nedenle posalı besinleri tüketirken çok sık yapılan bazı hatalara dikkat etmeniz gerekiyor. 1. Aniden...
Cevaplar
0
Görüntüleme
11
  • Soru
Tarihten gunumuze mitolojik oykulerde bile karşımıza cıkan elmanın, gunumuz teknolojisi ve bilimle bakıldığı zaman, sayılamayacak kadar cok yararı ortaya cıkmıştır Pek cok hastalığı onlemede buyuk faydası var Bunlar: Bağırsak kanseri Elmanın icinde bulunan posa, bağırsakların calışmasına...
Cevaplar
0
Görüntüleme
9
  • Soru
POSA VE SIHHATIMIZTeknoloji geliştikçe bize kazandırdıklarının yanında hayatımızdan da bir şeyler alıp götürmektedir. Hayatımızı kolaylaştırmak için teknoloji besin bölümünde birçok teknikler kullanarak besinleri kolay tüketmemizi ve sindirmemizi sağlamaktadır. Gelişen teknoloji buğdayı öğüterek...
Cevaplar
0
Görüntüleme
14
Üst Alt