Son konular

Prebiyotik - Probiyotik Nedir?

Konuyu Yükselt

SoruCevap

Yeni Üye
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
1
Çözümler
1
Tepkime
41
Puanları
318
Yaş
35
Coin
256,935
Bağırsak florasının tertibi, insan sıhhatinde epey değerli bir yere sahiptir. Sindirim sisteminde yaşayan mikroorganizmalar, sağlıklı bir sindirim sisteminin temel taşlarıdır. Bu canlı mikroorganizmalar, bağışıklık sistemini üzerinde de epeyce değerlidir.

‘Probiyotikler ve prebiyotikler nedir?’ dersek ; Probiyotikler, barsaklarda mikrobik dengeyi sağlayan canlı mikroorganizmalardır. Prebiyotikler , probiyotik mikroorganizmaların çoğalmasını sağlayan genelde besin lifi içerisinde yer alan sindirilmeyen besin bileşenleridir. En kıymetli probiyotikler, Lactobacillus ve Bifidobacterium cinsleridir. Bunlardan bize en tanıdık olan yoğurtta bulunan laktik asittir.

Günümüzde barsak mikrobiyotası üzerine bir çok çalışma yürütülmektedir. Bu çalışmalara nazaran probiyotiklerin sıhhat üzerinde çeşitli olumlu tesirleri bulunmuştur. Probiyotikler;

Besinlerle alınan yahut bedende sindirim sorunları sonucu oluşan toksik unsurların bedenden atılmasını sağlarlar.

Kabızlık probleminin ve ağız kokusu giderilmesine yardımcı olurlar.

Bağırsaklardaki ziyanlı bakterileri denetim altına alıp, bağışıklık sistemini güçlendirirler.

Antibiyotik kullanımı nedeniyle doğal florası bozulan bağırsakları tekrar düzenlenlerler.

B kümesi ve K vitamini üretimi ve emiliminde vazifelidirler.

Kalsiyumun bağırsaklardan emilimini arttırırlar.

Ziyanlı bakterilerin neden olduğu enfeksiyonları önlerler ,

Vajinal florayı istikrarda tutarak, vajinal enfeksiyonlara sebep olan patojen mikroorganizmaların (Candida) gelişimini engellerler.

İdrar yolu enfeksiyonlarına ve seyahatlerde ishale sebep olan E.coli bakterisinin gelişimini önlerler.

Alerji belirtilerini azaltırlar

Cildin görünümünün güzelleştirirler.

Sindirim kanalında kimi gerekli enzimleri üreterek sindirime katkıda bulunurlar. Laktoz ve protein sindirimini kolaylaştırmada etkilidirler.
Probiyotikler ; hayvansal protein ve yağlardan varlıklı beslenme üslubu, yetersiz lif içeren beslenme, antibiyotik kullanımı , yaş, gerilim, enfeksiyon, makus ve yetersiz beslenme , sindirim sorunlarından etkilenerek barsaklarda azalırlar. Kefir, probiyotik yoğurt, kımız, tarhana ,boza, turşu, ekşi mayalı ekmek üzere fermente erin besintüketilmesi ile barsaklardaki probiyotik bakteriler arttırılabilir.

Prebiyotikler; bağırsak mikroflorasının bileşimini ve aktivitesini olumlu istikamette etkileyerek, bağırsak hareketlerini düzenlemekte, kalsiyum ve magnezyum üzere minerallerin emilimini ve biyoyararlılığını (vücutta kullanım etkinliği) arttırıp ,patojen mikroorganizmaların çoğalmasını önlerler.

Prebiyotikler sindirilmeyen ve barsakta güzel ve faydalı bakterilerin sayılarının artmasını sağlayan besinlerdir. Soğan, sarımsak, kuşkonmaz, pırasa, enginar, yulaf ve muz üzere çok çeşitli bitkisel yiyeceklerde bulunurlar. Bunlar kısa zincirli karbonhidratlardır ve sindirim enzimleri tarafından parçalanmazlar. Kalın barsaklara kadar bütün bir halde gelip ,orada uygun bakteriler için yiyecek sağlarlar. Probiyotiklerle birlikte alığındığında barsak florasının desteklenmesinde daha faal olurlar.
 

Similar threads

  • Soru
Probiyotikler, sindirim sistemimizde bulunan ve tüketildiğinde bağırsaklarımızdaki bakterilerin sayıca dengesini sağlayarak sindirim sistemi ve bağırsak sağlığımızı koruyan canlı mikroorganizmalardır. Çevresel stres, iklim, antibiyotik kullanımı, diyetsel değişimler gibi birçok faktör bağırsak...
Cevaplar
0
Görüntüleme
14
  • Soru
Öncelikle kefir nedir? Kefir, sütten yapılan fermente bir içecektir. Kefir taneleri ayrıyeten soya sütü, pirinç sütü, fındık sütü ve hindistancevizi sütü üzere çeşitli süt alternatiflerinden de yapılabilir. Bakteriler sütü fermente eder ve vitaminler, asetat ve laktat üzere bir dizi farklı...
Cevaplar
0
Görüntüleme
6
  • Soru
İnsan vücudunun çeşitli bölgelerinde bulunan, insana zarar vermeksizin hatta bazı yararlar sağlayan mikroorganizma topluluklarına vücudun normal florası adı verilir PROBİYOTİKLER Probiyotikler, sindirim sistemine yardımcı olan ve vücudumuz için gerekli bakterilere verilen addır.İlaç olarak...
Cevaplar
0
Görüntüleme
19
  • Soru
Yüzyıllardır kişilerin beslenmesinde noktaları olmasına rağmen, son yıllarda probiyotiklerin insan sıhhati ve marazlarının tedavisindeki değeri ile ilgili araştırmaların sayısı artmaktadır. Bağırsak yüzeyinde bulunan yararlı mikroorganizmalara probiyotik denir. Probiyotikler = yararlı bağırsak...
Cevaplar
0
Görüntüleme
15
  • Soru
Yüzyıllardır insanların beslenmesinde yerleri olmasına karşın, son yıllarda probiyotiklerin insan sağlığı ve hastalıklarının tedavisindeki önemi ile ilgili araştırmaların sayısı artmaktadır. Bağırsak yüzeyinde bulunan yararlı mikroorganizmalara probiyotik denir. Probiyotikler = yararlı...
Cevaplar
0
Görüntüleme
8
Üst Alt