YOGURT: DOGAL PROBİYOTİK
Probiyotikler sindirim sistemindeki florayı istikrarda tutan yararlı bakterilerdir.Bu bakteriler tıpkı devirde sindirim sisteminde azıkların parçalanarak vücuda alınmasına da yardımcı olurlar. Yararlı bağırsak mikropları (probiyotikler) çeşitli yararlarının yanında dış ortamdan gelen zehirli unsurların kana geçmesini engelleyen hami bir bağırsak tabakası oluştururlar. Bağırsaktaki birtakım mikroorganizmaların çoğalmasını artıran ve/veya aktivitesini uyaran ve insan ya da hayvan sıhhatini olumlu yanda etkileyen hususlara (besinsel lifler gibi) prebiyotik denir.
Asya ve ortadoğuda 2000 yıl öncesinde Türkler tarafından sütün fermantasyonuyla elde edilen yoğurt bir hayat kaynağı ve sıhhat veren besin olarak yaygın olarak kullanılmıştır. Nobel armağanlı Rus Fizyolojist Metchnikoff probiyotikler üzerine sayısız araştırma yapmış ve orta Asya ırklarının uzun yaşamasında yoğurdun eği olduğunu söylemiştir. Probiyotik bakteriler için ana kaynaklar süt eserleri ve diyet ekleridir.(Süt,Yoğurt, Kefir,Peynir ve tabletler). Un ve şekerden yoksul, zerzevat, meyve, et, yumurta ve fermantasyon eserleri (turşu, yoğurt, peynir, şarap, boza, sirke, tuzlama yiyecekler, bira mayası) üzere doğal besinlerden varlıklı bir diyet bağırsak florasının koruyuculuğunu artırmaktadır.
Bağısak florasının bozulmasının en önemli nedenleri
Karbohidrattan güçlü azıklar
Rafine azıklar
Çeşitli toksinler
Antibiyotikler
Marazların önlenmesinde de mahsusen çocukluk çağında çok ölçüde antibiyotik tasarrufunun barsak mikrobiyotasında(barsak mikroflorası) kalıcı değişiklikler yapabileceği düşünülmektedir. İnflamatuvar barsak marazı ile ilgili yapılan bir ikiz çalışmasında sık antibiyotik kullanmak değerli bir risk faktörü olarak bulunmuştur. Bu durum Türkiye üzere antibiyotiklerin reçetesiz rahat bir halde alındığı devletlerde değerli bir problemdir.
Liflerin probiyotik özelliği olanları sıhhat açısından yararlıdır. Liflerin bu özelliği taşıması için üst gastrointestinal sistemde sindirime dirençli olması, bakteriler tarafından barsakta farmente edilmesi ve münhasıran yararlı bakterileri selektif olarak çoğaltması gerekiyor. Konakçıya sıhhat yanından yarar sağlaması gerekiyor.
Probiyotiklerin yararları:
Bağışıklık sistemin güçlendirilmesi
Besin zehirlenmesindeki mikropları baskılayan olumlu tesirleri
Barsak flora istikrarını düzelterek barsak hareketliliği sıradana getirmek suretiyle kabızlığın azaltılması
Bebeklerde, sık seyahat eden ve antibiyotik kullanan bireylerde oluşan ishalin tedavisi
Kolesterolün düşürülmesi, diyabetin denetimi ve osteoporozun önlenmesi
Besinlerin sindirimi, vitamin mineral ve aminositlerin emiliminde yardımcı olarak
Hücre fonksiyonlarının düzenlenmesi
Enfeksiyonlardan korunma (ör: bayan genital kanalındaki gözetici probiyotik bakteriler)
Enfektif marazların daha kolay atlatılması.
Probiyotikler, Süt ve süt eserlerini tükettikten sonra laktoz intolerans nedeniyle bağırsaklarda gaz sorunu yaşayan insanlarda laktozu parçalanması nedeniyle gaz oluşumu azaltır.
KEFİR NEDİR ?
Kefir, kefir taneleri ile elde edilen Kafkas orjinli etilalkol ve laktik asit fermantasyonlarının bir arada oluştuğu tarihi geçmişi olan bir süt içeceğidir. Kefir çok karışık mikrobiyolojik yapıya sahiptir. Boyutları 0,5-3 cm yerinde değişir ve fındık yada buğday tanesi büyüklüğünde beyaz, beyaz-sarı arasında renklerde küçük karnabahar yahut patlamış mısır görünümündedir. Kefiri yaşı ne olursa olsun her yaştaki insan kullanabilir. Yan tesiri yoktur. Evlatlara bile rahatlıkla verilebilir.Zengin bir probiyotik kaynağıdır.
Probiyotikler sindirim sistemindeki florayı istikrarda tutan yararlı bakterilerdir.Bu bakteriler tıpkı devirde sindirim sisteminde azıkların parçalanarak vücuda alınmasına da yardımcı olurlar. Yararlı bağırsak mikropları (probiyotikler) çeşitli yararlarının yanında dış ortamdan gelen zehirli unsurların kana geçmesini engelleyen hami bir bağırsak tabakası oluştururlar. Bağırsaktaki birtakım mikroorganizmaların çoğalmasını artıran ve/veya aktivitesini uyaran ve insan ya da hayvan sıhhatini olumlu yanda etkileyen hususlara (besinsel lifler gibi) prebiyotik denir.
Asya ve ortadoğuda 2000 yıl öncesinde Türkler tarafından sütün fermantasyonuyla elde edilen yoğurt bir hayat kaynağı ve sıhhat veren besin olarak yaygın olarak kullanılmıştır. Nobel armağanlı Rus Fizyolojist Metchnikoff probiyotikler üzerine sayısız araştırma yapmış ve orta Asya ırklarının uzun yaşamasında yoğurdun eği olduğunu söylemiştir. Probiyotik bakteriler için ana kaynaklar süt eserleri ve diyet ekleridir.(Süt,Yoğurt, Kefir,Peynir ve tabletler). Un ve şekerden yoksul, zerzevat, meyve, et, yumurta ve fermantasyon eserleri (turşu, yoğurt, peynir, şarap, boza, sirke, tuzlama yiyecekler, bira mayası) üzere doğal besinlerden varlıklı bir diyet bağırsak florasının koruyuculuğunu artırmaktadır.
Bağısak florasının bozulmasının en önemli nedenleri
Karbohidrattan güçlü azıklar
Rafine azıklar
Çeşitli toksinler
Antibiyotikler
Marazların önlenmesinde de mahsusen çocukluk çağında çok ölçüde antibiyotik tasarrufunun barsak mikrobiyotasında(barsak mikroflorası) kalıcı değişiklikler yapabileceği düşünülmektedir. İnflamatuvar barsak marazı ile ilgili yapılan bir ikiz çalışmasında sık antibiyotik kullanmak değerli bir risk faktörü olarak bulunmuştur. Bu durum Türkiye üzere antibiyotiklerin reçetesiz rahat bir halde alındığı devletlerde değerli bir problemdir.
Liflerin probiyotik özelliği olanları sıhhat açısından yararlıdır. Liflerin bu özelliği taşıması için üst gastrointestinal sistemde sindirime dirençli olması, bakteriler tarafından barsakta farmente edilmesi ve münhasıran yararlı bakterileri selektif olarak çoğaltması gerekiyor. Konakçıya sıhhat yanından yarar sağlaması gerekiyor.
Probiyotiklerin yararları:
Bağışıklık sistemin güçlendirilmesi
Besin zehirlenmesindeki mikropları baskılayan olumlu tesirleri
Barsak flora istikrarını düzelterek barsak hareketliliği sıradana getirmek suretiyle kabızlığın azaltılması
Bebeklerde, sık seyahat eden ve antibiyotik kullanan bireylerde oluşan ishalin tedavisi
Kolesterolün düşürülmesi, diyabetin denetimi ve osteoporozun önlenmesi
Besinlerin sindirimi, vitamin mineral ve aminositlerin emiliminde yardımcı olarak
Hücre fonksiyonlarının düzenlenmesi
Enfeksiyonlardan korunma (ör: bayan genital kanalındaki gözetici probiyotik bakteriler)
Enfektif marazların daha kolay atlatılması.
Probiyotikler, Süt ve süt eserlerini tükettikten sonra laktoz intolerans nedeniyle bağırsaklarda gaz sorunu yaşayan insanlarda laktozu parçalanması nedeniyle gaz oluşumu azaltır.
KEFİR NEDİR ?
Kefir, kefir taneleri ile elde edilen Kafkas orjinli etilalkol ve laktik asit fermantasyonlarının bir arada oluştuğu tarihi geçmişi olan bir süt içeceğidir. Kefir çok karışık mikrobiyolojik yapıya sahiptir. Boyutları 0,5-3 cm yerinde değişir ve fındık yada buğday tanesi büyüklüğünde beyaz, beyaz-sarı arasında renklerde küçük karnabahar yahut patlamış mısır görünümündedir. Kefiri yaşı ne olursa olsun her yaştaki insan kullanabilir. Yan tesiri yoktur. Evlatlara bile rahatlıkla verilebilir.Zengin bir probiyotik kaynağıdır.