“Probiyotik” ağızda, mide-barsak, üst solunum yolu ya da ürogenital kanalda faydalı insan sağlığında düzelme sağlayan mikroorganizmalardır.
Sindirim sisteminin görevleri
Yiyeceklerin sindirimi, Sindirimin ve hormonların düzenlenmesi, zararlı olabileceği muhtemel olan vaya zararlı maddelere karşı bağışıklık ve koruma, Çevre veya birey kaynaklı hastalık yapıcı maddelerin vücuttan uzaklaştırılmasdır
PROBİYOTİKLERİN SAĞLIĞA YARARLI ETKİLERİ
Yiyeceklerin hazmını kalaylaştırmak.
Vitamin sentezi yapmak.
Bağırsak duvarını zararlı maddelerden korumak ve bağırsak geçirgenliğini azaltmak.
Zararlı maddelerin (toksinler) kan dolaşımına geçmesini engellemek.
Bağışıklık sistemini güçlendirmek
Besin alerjilerini ve egzamayı önlemek
Kronik iltihabi hastalıkların oluşumunu engellemek
Kanseri önlemek
Yaşlanmayı yavaşlatmak
Depresyonu hafifletmek
Otizm bulgularını hafifletmek
İshali önlemek ve tedavi etmek
İdrar yolu iltihaplarını önlemek
Kabızlığı tedavi etmek
Böbrek taşlarının (okzalat) oluşumunu azaltmak
Probiyotiklerin sağlığımız üzerindeki olumlu etkileri arasında
Laktoz intoleransı belirti ve bulgularının hafifletilmesi,
Alerji riskinin azaltılması,
Serum kolesterol düzeylerinin düşürülmesi,
Ürogenital enfeksiyonların önlenmesi sayılabilir
PREBİYOTİK NEDİR?
İnsan sağlığı için faydalı, sindirilemeyen gıda içeriklerdirbağırsak florasında bulunan va bireyin sağlığını olumlu yönde etkileyen mikroorganizmaların çoğalmasını ve zararlı maddelerinde yaşama alanını azaltılmasını sağlarlar.
Etki Mekanizmaları
1. Hastalık yapan ve zararlı bakterilerin sayılarını azaltmak
2. Bağışıklık sistemini iyileştirmek
Fonksiyonel gıda katkısı olarak probiyotik ve prebiyotiklerin kullanımı, dünyada çok yaygın olmasına rağmen ülkemizde yaygın değildir. Oysa olumlu birçok fonksiyonel etkisi bilinen bu ürünleri, halkımızın damak tadına uyumlu bir şekilde, yoğurt gibi süt ürünlerinde kullanılması yaygınlaştırılmalıdır.
Ziyaretçiler için gizlenmiş link,görmek için Giriş yap veya üye ol.
Sindirim sisteminin görevleri
Yiyeceklerin sindirimi, Sindirimin ve hormonların düzenlenmesi, zararlı olabileceği muhtemel olan vaya zararlı maddelere karşı bağışıklık ve koruma, Çevre veya birey kaynaklı hastalık yapıcı maddelerin vücuttan uzaklaştırılmasdır
PROBİYOTİKLERİN SAĞLIĞA YARARLI ETKİLERİ
Yiyeceklerin hazmını kalaylaştırmak.
Vitamin sentezi yapmak.
Bağırsak duvarını zararlı maddelerden korumak ve bağırsak geçirgenliğini azaltmak.
Zararlı maddelerin (toksinler) kan dolaşımına geçmesini engellemek.
Bağışıklık sistemini güçlendirmek
Besin alerjilerini ve egzamayı önlemek
Kronik iltihabi hastalıkların oluşumunu engellemek
Kanseri önlemek
Yaşlanmayı yavaşlatmak
Depresyonu hafifletmek
Otizm bulgularını hafifletmek
İshali önlemek ve tedavi etmek
İdrar yolu iltihaplarını önlemek
Kabızlığı tedavi etmek
Böbrek taşlarının (okzalat) oluşumunu azaltmak
Probiyotiklerin sağlığımız üzerindeki olumlu etkileri arasında
Laktoz intoleransı belirti ve bulgularının hafifletilmesi,
Alerji riskinin azaltılması,
Serum kolesterol düzeylerinin düşürülmesi,
Ürogenital enfeksiyonların önlenmesi sayılabilir
PREBİYOTİK NEDİR?
İnsan sağlığı için faydalı, sindirilemeyen gıda içeriklerdirbağırsak florasında bulunan va bireyin sağlığını olumlu yönde etkileyen mikroorganizmaların çoğalmasını ve zararlı maddelerinde yaşama alanını azaltılmasını sağlarlar.
Etki Mekanizmaları
1. Hastalık yapan ve zararlı bakterilerin sayılarını azaltmak
2. Bağışıklık sistemini iyileştirmek
Fonksiyonel gıda katkısı olarak probiyotik ve prebiyotiklerin kullanımı, dünyada çok yaygın olmasına rağmen ülkemizde yaygın değildir. Oysa olumlu birçok fonksiyonel etkisi bilinen bu ürünleri, halkımızın damak tadına uyumlu bir şekilde, yoğurt gibi süt ürünlerinde kullanılması yaygınlaştırılmalıdır.
Ziyaretçiler için gizlenmiş link,görmek için Giriş yap veya üye ol.