Probiyotik ve prebiyotiklerin sağlığa etkileri

SoruCevap

Yeni Üye
Çözümler
1
Tepkime
57
Yaş
36
Coin
256,936
Günümüzde tüketilen çağdaş diyet atalarımızın diyetinden epey farklıdır. Evvelce kişiler 500’den ziyade farklı bitkisel yiyecek tüketirken günümüzde 50’den az bitkisel kaynaklı yiyecek tüketmekteyiz. Başkaca eski devirlerde kişiler bu yiyecekleri doğal fermente süreçler ile tüketirken bizler günümüzde konserve ederek, kurutarak ya da pişirerek tüketmekteyiz. Beslenme biçimindeki bu değişiklikler ve çevresel gerilim, iklim, antibiyotik tasarrufu, emosyonel faktörler nedeniyle gastrointestinal floramızın da atalarımızdan farklılıklar göstermesi doğaldır.

Günümüzde sıkça tüketilen yüksek yağlı besinler, şeker, şekerli besinler ve rafine karbonhidratlar bağırsak florasını bozmaktadır. Bozulmuş bağırsak florası da günde 150 kkal ekstra güç alımına neden olmaktadır. Tertipli çalışan bağırsaklar ise güzel bir metabolizmaya sahip olduğumuzun en değerli göstergelerinden biridir. Âlâ bakteriler diyetle alınan yağın emilimini azaltmakta ve dışkıyla atılımını hızlandırmaktadır.

Probiyotik ve prebiyotik Nedir ?

Probiyotikler bağırsakların mikrobiyal istikrarını düzenleyen canlı mikroorganizmalardır. Prebiyotikler ise probiyotiklerin tesirini artıran sindirilmeyen karbonhidratlardır. Antibiyotik tasarrufu, ziyade alkol tasarrufu, gerilim, istikrarsız ve bed beslenme, bağırsak ameliyatları üzere etkenler sonucunda bu bakterilerin sayısında azalma meydana gelmektedir.

Probiyotiklerin tesirleri

1) Probiyotikler umumi sıhhatin güzelleştirilmesi ve geliştirilmesi başkaca bağışıklık sisteminin güçlendirilmesine yardımcı olmaktadır.

2) Yapılan çalışmalar probiyotiklerin his durum bozukluğu riskini azalttığını göstermektedir.

3) Antibakteriyel tesiri ile ürogenital sistem enfeksiyonlarından korumaktadır.

4) Bağırsak florasını düzenleyerek kabızlık probleminin önüne geçmektedir.

5) Kolon kanseri riskini azaltır.

6) Serum kolesterol seviyesini azaltıcı, âlâ huylu kolesterol dediğimiz HDL kolesterolü arttırıcı tesir göstermektedir.

Probiyotik besinler:Yoğurt, kefir, peynir üzere fermente süt eserleri, turşu ve tarhanadır. Bunun dışında farmakolojik olarak hazırlanmış takviye eserlerde yahut probiyotik eklenmiş besinlerde bulunmaktadır.

Prebiyotiklerin tesirleri:

-Kolon kanseri riskini azaltmaktadır.

-Bağırsak hareketlerini düzenler ve dışkı hacmini arttırırlar.

-Barsak florasındaki yararlı bakterilerin çoğalmalarını uyarıp, zararlı bakterilerin çoğalmalarını engellemektedir.

-Serum trigliserid seviyelerini azaltmaktadır.

-Helikobakter pylori denilen ülserin en değerli sebebi olan bakterinin midede yaşamasını maniler ve pH istikrarını sağlar.

Prebiyotik besinler:

- Sebzeler: Pırasa, mekan elması, bamya, enginar, kereviz, domates, soğan, sarımsak, hindiba, kuşkonmaz, hardal bitkisi
- Kurubaklagiller: Fasulye, mercimek, bezelye, nohut
- Tam tahıllar: Tam buğday, çavdar, yulaf, karabuğday, arpa, kepekli pirinç
- Yağlı tohumlar: Ceviz, badem, fındık, keten tohumu
- Meyveler: Zeytin, muz, üzüm, çilek, elma

*Vücudumuz için bu kadar yararlı olan probiyotik ve prebiyotiklerin, beslenmemizde istikrarlı olarak mekan alması sıhhatimiz için nispeten kıymetlidir.
 
Üst Alt