Son konular

Probiyotik ve prebiyotiklerin sağlık üzerine etkileri

Konuyu Yükselt

SoruCevap

Yeni Üye
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
1
Çözümler
1
Tepkime
41
Puanları
318
Yaş
35
Coin
256,935
Günümüzde tüketilen çağdaş diyet atalarımızın diyetinden epey farklıdır. Evvelden beşerler 500’den çokça farklı bitkisel yiyecek tüketirken günümüzde 50’den az bitkisel kaynaklı yiyecek tüketmekteyiz. Ayrıyeten eski devirlerde kişiler bu yiyecekleri doğal fermente süreçler ile tüketirken bizler günümüzde konserve ederek, kurutarak ya da pişirerek tüketmekteyiz. Beslenme biçimindeki bu değişiklikler ve çevresel gerilim, iklim, antibiyotik tasarrufu, emosyonel faktörler nedeniyle gastrointestinal floramızın da atalarımızdan farklılıklar göstermesi doğaldır.

Günümüzde sıkça tüketilen yüksek yağlı besinler, şeker, şekerli besinler ve rafine karbonhidratlar bağırsak florasını bozmaktadır. Bozulmuş bağırsak florası da günde 150 kkal ekstra güç alımına neden olmaktadır. Nizamlı çalışan bağırsaklar ise âlâ bir metabolizmaya sahip olduğumuzun en kıymetli göstergelerinden biridir. Âlâ bakteriler diyetle alınan yağın emilimini azaltmakta ve dışkıyla atılımını hızlandırmaktadır.

Probiyotik ve prebiyotik Nedir ?

Probiyotikler bağırsakların mikrobiyal istikrarını düzenleyen canlı mikroorganizmalardır. Prebiyotikler ise probiyotiklerin tesirini artıran sindirilmeyen karbonhidratlardır. Antibiyotik tasarrufu, ziyade alkol tasarrufu, gerilim, istikrarsız ve beğenilmeyen beslenme, bağırsak ameliyatları üzere etkenler sonucunda bu bakterilerin sayısında azalma meydana gelmektedir.

Probiyotiklerin tesirleri

1) Probiyotikler umum sıhhatin uygunlaştırılması ve geliştirilmesi ayrıyeten bağışıklık sisteminin güçlendirilmesine yardımcı olmaktadır.

2) Yapılan çalışmalar probiyotiklerin his durum bozukluğu riskini azalttığını göstermektedir.

3) Antibakteriyel tesiri ile ürogenital sistem enfeksiyonlarından korumaktadır.

4) Bağırsak florasını düzenleyerek kabızlık probleminin önüne geçmektedir.

5) Kolon kanseri riskini azaltır.

6) Serum kolesterol seviyesini azaltıcı, yeterli huylu kolesterol dediğimiz HDL kolesterolü arttırıcı tesir göstermektedir.

Probiyotik besinler:Yoğurt, kefir, peynir üzere fermente süt eserleri, turşu ve tarhanadır. Bunun dışında farmakolojik olarak hazırlanmış takviye eserlerde yahut probiyotik eklenmiş besinlerde bulunmaktadır.

Prebiyotiklerin tesirleri:

-Kolon kanseri riskini azaltmaktadır.

-Bağırsak hareketlerini düzenler ve dışkı hacmini arttırırlar.

-Barsak florasındaki yararlı bakterilerin çoğalmalarını uyarıp, zararlı bakterilerin çoğalmalarını engellemektedir.

-Serum trigliserid seviyelerini azaltmaktadır.

-Helikobakter pylori denilen ülserin en kıymetli sebebi olan bakterinin midede yaşamasını mahzurlar ve pH istikrarını sağlar.

Prebiyotik azıklar:

- Sebzeler: Pırasa, bölge elması, bamya, enginar, kereviz, domates, soğan, sarımsak, hindiba, kuşkonmaz, hardal bitkisi
- Kurubaklagiller: Fasulye, mercimek, bezelye, nohut
- Tam tahıllar: Tam buğday, çavdar, yulaf, karabuğday, arpa, kepekli pirinç
- Yağlı tohumlar: Ceviz, badem, fındık, keten tohumu
- Meyveler: Zeytin, muz, üzüm, çilek, elma

*Vücudumuz için bu kadar yararlı olan probiyotik ve prebiyotiklerin, beslenmemizde istikrarlı olarak mekan alması sıhhatimiz için hayli değerlidir.
 

Similar threads

  • Soru
İnsan vücudunun çeşitli bölgelerinde bulunan, insana zarar vermeksizin hatta bazı yararlar sağlayan mikroorganizma topluluklarına vücudun normal florası adı verilir PROBİYOTİKLER Probiyotikler, sindirim sistemine yardımcı olan ve vücudumuz için gerekli bakterilere verilen addır.İlaç olarak...
Cevaplar
0
Görüntüleme
19
  • Soru
Yüzyıllardır insanların beslenmesinde yerleri olmasına karşın, son yıllarda probiyotiklerin insan sağlığı ve hastalıklarının tedavisindeki önemi ile ilgili araştırmaların sayısı artmaktadır. Bağırsak yüzeyinde bulunan yararlı mikroorganizmalara probiyotik denir. Probiyotikler = yararlı...
Cevaplar
0
Görüntüleme
8
  • Soru
Mikrobiyota insan bedenindeki hücre sayısının %90’ını oluşturan; virüsler, bakteriler ve tek hücreli canlılardan meydana gelen yapıdır. Probiyotikler ise ağız yoluyla kâfi ölçüde alındığında sıhhati olumlu istikamette etkileyen canlı mikroorganizmalardır. Bağırsak içi mikrobiyal dengeyi...
Cevaplar
0
Görüntüleme
9
  • Soru
Prebiyotikler çok spesifik bir gıda türüdür Kullandığımız gıda bileşenlerinin birçoğu hemen sindirilirken, prebiyotikler sağlıklı , sindirilemeyen gıda maddesidir Prebiyotikler, bağırsaktaki bifidobakteriler ve laktobasiller gibi sağlıklı bakterilerin büyümesini teşvik eder ve istilacı...
Cevaplar
0
Görüntüleme
14
  • Soru
Probiyotikler, sindirim sistemimizde bulunan ve tüketildiğinde bağırsaklarımızdaki bakterilerin sayıca dengesini sağlayarak sindirim sistemi ve bağırsak sağlığımızı koruyan canlı mikroorganizmalardır. Çevresel stres, iklim, antibiyotik kullanımı, diyetsel değişimler gibi birçok faktör bağırsak...
Cevaplar
0
Görüntüleme
13
Üst Alt