Prostat Kanseri

SoruCevap

Yeni Üye
Çözümler
1
Tepkime
56
Yaş
36
Coin
256,936
Prostat nedir?

Erkeklerde bulunan, yaklaşık bir ceviz büyüklüğünde, mesanenin altına yerleşmiş, üreme faaliyetleri için çeşitli salgılar üreten salgı organıdır.

Prostat dokusunu oluşturan hücrelerin anormal bir şekilde büyümesiyle kontrolsüz üreyen prostat hücrelerinden prostat kanseri oluşur.

PROSTAT KANSERİNİN GÖRÜLME SIKLIĞI NEDİR?

Erkeklerde akciğer kanserinden sonra en sık görülen kanser tipidir. Her 5 erkekten bir tanesi yaşamı boyunca prostat kanserine yakalanma riskini taşır. Dünyada her 3 dakikada bir kişiye prostat kanseri teşhisi konmaktadır. Bununla beraber her 15 dakikada bir kişi prostat kanseri nedeniyle hayatını kaybediyor.

PROSTAT KANSERİNİN BELİRTİLERİ NELERDİR?

İdrar yapma güçlüğü

İdrar ve semende kan görülmesi

Kasık bölgesinde rahatsızlık ağrı

İdrar akış gücünde azalma.

Sertleşme bozulması

Kemik ağrıları

Boşalma sırasında ağrı

POSTAT KANSERİNDE RİSK FAKTÖRLERİ NELERDİR?

Genetik faktörler tüm prostat kanserinin %10 unu oluşturur.

Genetik olmayan faktörler, yaş, ırk ve beslenmedir.

Prostat kanseri 55 yaş üzerinde sık görülür. Siyahi ırkta daha sık görülür. Beslenmenin prostat kanserine direk etkisi tam kanıtlanamasa da sağlıklı ve dengeli beslenme prostat kanserinin oluşum riskini azaltır.

PROSTAT KANSERİ TEŞHİS YÖNTEMLERİ NELERDİR?

PSA kan testi: kandaki PSA seviyesi hastanın vücudunda bulunan kanser miktarını gösterir. Teşhiste altın standart bir yöntemdir. Kandaki PSA seviyesi aynı zamanda tedavi başarısını da takipte önemlidir.

Rektal muayene ve Trans rektal ultrason

PROSTAT KANSERİNİN TEDAVİSİ NEDİR?

CERRAHİ


Yayılım göstermeyen sadece prostatlı sınırlı olan tümörlerde prostatın çıkarılma işlemidir. Radikal prostatektomi ameliyatıdır.

RADYOTERAPİ

İyonizan radyasyon üreten radyoterapi cihazlarıyla prostat kanseri tedavi edilir. Radyoterapinin amacı normal dokuyu mümkün olduğunca koruyup , kanserli hücreleri öldürmek veya bölünüp çoğalmalarını engellemektir.

Radyoterapi cerrahi tedavi gibi prostatı lokal olarak tedavi eder. Prostatla sınırlı kanserde küratif dediğimiz kanseri tamamen ortadan kaldırmaya yönelik tedavi yapar. Hastalık prostatın dışına yayılmışsa da hastalığın tümör yükünü azaltmak ve hastalığa bağlı gelişen ağrı, kanama , duyu hasarı şikayetlerini gidermeye yönelik olarak ta radyoterapi kullanılır.

KEMOTERAPİ VE HORMONOTERAPİ

Prostat dokusu erkeklik hormonu olan testerona duyarlı organ olduğundan hastalığın tedavisi için testesteronun etkisini engelleyen ilaçlar(anti-andtojen) kullanılır.

Bu tedaviye yanıt vermeyen durumlarda kemoterapi tedavisi kullanılır.
 

Zeberus

Yönetici
Site Yöneticisi
Çözümler
24
Tepkime
7,156
Coin
1,441
Prostat, erkeklerde bulunan ve üreme faaliyetleri için çeşitli salgılar üreten salgı organıdır. Kontrolsüz üreyen prostat hücrelerinden prostat kanseri oluşabilir. Erkeklerde prostat kanseri, akciğer kanserinden sonra en sık görülen kanser türüdür. Her 5 erkekten biri yaşamları boyunca prostat kanserine yakalanma riski taşır.

Prostat kanserinin belirtileri arasında idrar yapma güçlüğü, idrar ve semende kan görülmesi, kasık bölgesinde ağrı, idrar akışında azalma, sertleşme bozukluğu, kemik ağrıları ve boşalma sırasında ağrı yer alabilir. Prostat kanserinde risk faktörleri arasında genetik faktörler, yaş, ırk ve beslenme etkili olabilir.

Prostat kanserinin teşhisinde PSA kan testi, rektal muayene ve trans rektal ultrason gibi yöntemler kullanılabilir. Tedavi yöntemleri arasında cerrahi (radikal prostatektomi), radyoterapi (iyonizan radyasyon üreten cihazlarla tedavi) ve hormonoterapi yer almaktadır. Tedavide kullanılan ilaçlar ve terapiler, hastalığın durumuna göre belirlenir ve düzenlenir.
 
Üst Alt