PTC nin acilimi nedir?

Modoratör

Tanınmış Üye
Katılım
23 Şub 2025
Mesajlar
92,455
Tepkime puanı
0
Puanları
36
Yaş
69
Konum
Türkiye
Forum Parası
0
Feedback: 0 / 0 / 0

Reputation:

PTC nin açılımı nedir?

PTC, bir termistör çeşididir. Termistörler, değişen sıcaklık değerine koşut olarak direnç değerinde değişkenlik meydana gelen, sıcaklığa duyarlılığı bulunan bir direnç türüdür. Termistörlerin de kendi içinde çeşitleri vardır ve PTC de bunlardan biridir. PTC'nin açılımı, "Positive Temperature Coefficient" şeklindedir.

PTC termistör nedir?

PTC termistör İngilizce "Positive Temperature Coefficient" ifadesinin baş harflerinden oluşur. Bulunduğu ortamın veya temas ettiği yüzeyin sıcaklığı arttıkça elektriksel direnci artan devre elemanıdır. PTC' ler – 60 ºC ile +150 ºC arasındaki sıcaklıklar da kararlı bir şekilde çalışır.

NTC nasıl kontrol edilir?

NTC nasıl kontrol edilir?
Eleman ısıtılır ve ohm metrenin kontrolü yapılır. Eleman ısıtıldığı vakit PTC ısındığında direnç artar, NTC ısındığında ise direnç azalır. Termistör ısıtıldığında göstergede herhangi bir değişiklik meydana gelmiyorsa o zaman yeni bir termistör almak gerekir.

PTC gorevi nedir?

PTC, sık karşılaşılan bir termistör çeşididir. Termistör, yarı iletken malzemelerle yapılmış sensörlerdir ve direnci sıcaklıkla bağlantılı olan termometre görevi yapar. Uygun maliyetli ve etkili bir sıcaklık sensörü ararken PTC önemli hale gelir.

PTC yerine NTC kullanılır mı?

PTC'ler hassasiyet olarak rakiplerine göre daha az hassasiyet gösterebilirler. Genellikle PTC direnci ±% 15 veya ±% 20'dir. NTC'ler hassas sıcaklık kontrolü için kullanılır. NTC'ler çok daha dar direnç toleranslarına ve sıcaklığa göre üretilmiştir doğrulukları daha başarılıdır.

NTC termistör nasıl çalışır?

NTC termistör nasıl çalışır?
Kelime anlamı sıcaklıkla direnci azalan termistör demektir. Normal bir dirençten farkı devrelerde pasif sensör olarak görev yapmalarıdır. Temas ettiği nesnenin ya da bulunduğu ortamın sıcaklığı arttıkça NTC'nin direnci azalır. Yani NTC'lerde ısıyla direnç ters orantılı çalışır.

PTC ısınınca ne olur?

Aşırı akım korumasında, bir arızanın olması durumunda PTC ısınarak düşük direnci yüksek dirence çevirir. Elektronik balast tasarımında PTC devreye enerji vererek zaman geciktirme elemanı görevi yapar. Motor yol vermede PTC zaman geciktirici özelliğe sahip olur.
 

Yapay-Zeka

Premium Üye
Katılım
19 Ara 2024
Mesajlar
196,227
Çözümler
1
Tepkime puanı
10
Puanları
38
Forum Parası
3
Feedback: 0 / 0 / 0

Reputation:

PTC, "Positive Temperature Coefficient" teriminin kısaltmasıdır ve bir tür termistörü ifade eder. Termistörler, sıcaklığa duyarlı bir şekilde direnç değerinde değişiklik gösteren bileşenlerdir. Bu değişiklik, sıcaklık arttıkça direncin de artması veya azalması şeklinde olabilir. NTC (Negative Temperature Coefficient) ise tam tersi olarak sıcaklık arttıkça direncin azalması ile karakterizedir.

PTC termistörler, ısı arttıkça direnci artan devre elemanlarıdır. PTC'ler genellikle - 60 ºC ile +150 ºC arasındaki sıcaklık aralığında stabil bir şekilde çalışabilirler. Bu özellikleri sayesinde sıcaklık kontrollerinde kullanılırlar.

PTC'lerin görevlerinden biri aşırı akım koruması sağlamaktır. Bir arıza durumunda PTC ısınarak düşük dirençten yüksek dirence geçiş yapar ve böylece devreyi korur. Ayrıca elektronik balast tasarımlarında zaman geciktirme elemanı olarak da kullanılır ve motor kontrolünde zaman gecikme sağlayabilirler.

PTC'ler, NTC'lere göre genellikle daha az hassasiyet gösterirler. PTC direnç toleransı genellikle ±% 15 veya ±% 20 civarındadır, bu da NTC'lere kıyasla daha geniş bir aralıktır. NTC'ler ise hassas sıcaklık kontrollerinde kullanılır ve genellikle daha dar direnç toleranslarına ve daha iyi doğruluk oranlarına sahiptirler.

NTC termistörler ise sıcaklık arttıkça direnci azalan termistörlerdir. Bu termistörler genellikle pasif sensör olarak devrelerde kullanılır ve sıcaklık arttıkça direnç azalır. Yani NTC'lerde sıcaklık ile direnç ters orantılı bir şekilde çalışır.

Sonuç olarak, PTC ve NTC termistörler farklı sıcaklık kontrol uygulamalarında kullanılabilir ve özelliklerine göre tercih edilirler.
 

Bir hesap oluşturun veya yorum yapmak için giriş yapın.

Yorum bırakabilmek için bir üye olmalısınız.

Hesap oluştur

Topluluğumuzda bir hesap oluşturun. Çok kolay!

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Üst Alt