Pusula Nedir? Nasıl Çalışır? Kim İcat Etti ve Pusula ile Yön Bulma

SoruCevap

Üye
Çözümler
1
Tepkime
62
Yaş
36
Coin
256,936
Eskiden yön bulmak için araç olarak sadece pusula kullanılırdı, bunun yanında yıldızlar karınca yuvaları vs.. gibi yöntemlerde vardı ancak araç olarak sadece pusula kullanılıyordu, peki pusula tam olarak nedir nasıl çalışır, pusula ile nasıl yönümüzü buluruz, işte bu konulara kısaca değineceğiz. Keşfedildiğinden bu yana pusula tarihte kaşiflerin, gezginlerin, denizcilerin ve maceracıların her zaman kurtarıcısı olmuştur. Eğer medeniyetten uzak ıssız bir yerdeyseniz bilin ki sizin en büyük kurtarıcınız pusula olacaktır. Pusulanın nasıl doğduğunu ve nasıl çalıştığını merak ediyorsanız yazımızı mutlaka okumalısınız. İşte, detaylar;

Pusula nedir, nasıl çalışır?


İtalyanca “Bussola kelimesinden Türkçeye girmiş olan pusula, bir eksenin etrafında dönmekte olan mıknatıs çubuğundan müteşekkil bir düzenektir. Mıknatısların kuzey ve güney kutupları bulunmaktadır. İki mıknatıs yan yana getirildiği zaman, birinin kuzey ucu diğer mıknatısın güney ucunu çekip dengelemektedir. İşte, pusula en basit anlatımıyla bu şekilde çalışmaktadır.

Dünyanın kuzeyi pusuladaki mıknatıs çubuğunu çekmektedir. Dolayısıyla pusuladaki N yazılı alan ile kırmızı uç manyetik kuzey yönünü işaret etmektedir. Pusulanın işaret ettiği kuzey her zaman manyetik kuzey olmaktadır. Bu, reel coğrafi kuzey yönünden 1-2 derece farklı olur. Bunun adına manyetik sapma denmektedir. Yaşanan manyetik sapmada bölgesel farklılıklar etkili olmaktadır ve bu farklılıklar haritalarda mutlaka gösterilir.




Üretim şekillerine bağlı olarak pusulalar, kuru pusula ve sıvı pusula olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Çalışma şekillerine göre de manyetik pusula ve jiroskop pusula şeklinde iki türlüdür. Şimdi isterseniz manyetik pusula nasıl kullanılır? sorusuna cevap vereceğiz, ama öncesinde belirtilmesi gereken bazı şeyler de bulunmaktadır. Manyetik bir cisim olduğundan dolayı pusulalar etrafındaki metallerden etkilenmektedir. Dolayısıyla pusulanın yakınında yer alan metaller, saatler, takılar, cep telefonları, televizyon ve bilgisayar gibi manyetik alan yayan nesneler pusulanın şaşmasına neden olacaktır. Bu nedenle pusula kullanılacak olduğunda bu tür objelerden uzak olunmasına dikkat edilmelidir.

Pusula ile yön bulmak;

Bir el pusulası ile yön bulabilmek için öncelikle kerteriz alınmalıdır. Bu, manyetik kuzey ile gidilmek istenen yer arasındaki açı olmaktadır. Eğer haritanız varsa kerteriz almak amacıyla haritanızdan yararlanabilirsiniz. Bu silva yöntemi olarak adlandırılmaktadır. Bunun için haritanın düz bir zemine yayılması gerekir. Öncelikle bulunduğunuz nokta ile gitmek istediğiniz noktayı bir çizgiyle birleştirin. Pusulanızın uzun kenarını gitmek istediğiniz yeri gösterecek biçimde çizginin üzerine koyun. Daha sonra da pusulanın bileziğini içindeki çizgiler haritada yer alan çizgilerle paralel hale gelinceye dek çevirin. Hedef açısı tarafından okunan açı, kerteriz açısıdır ve gitmek istediğiniz yönü artık kolayca bulabilirsiniz.

Manyetik kuvvet genellikle tesla ya da gavs denen birimlerle ölçümlenmektedir. Bu dünyanın farklı konumlarında farklı rakamlarla kendisini göstermektedir.

Cep pusulası da kendi manyetik alanını ayarlayıp bu şekilde yeryüzündeki manyetizmaya tepki vermektedir. Yıldızların olmadığı kapalı ve zifiri karanlık bir gecede, cep pusulası sayesinde her bir yönü bulmak oldukça kolay ve rahat olacaktır.

Pusulanın icadı ve pusulayı kim buldu?

Pusula M.S 100 dolaylarında çinliler tarafından icat edildi. Manyetik bir alanda serbest bırakıldıktan sonra bir objenin kuzeye yönelmesi prensibiyle hareket ettiği için pusulanın icadı gerçekleşmiş oldu..

Aslında Bu icadın gerçek mucidi, normanlar olarak bilinir fakat pusulanın keşfini çinliler kendilerine mal etmişerdir.
 

Create an account or login to comment

You must be a member in order to leave a comment

Create account

Create an account on our community. It's easy!

Log in

Already have an account? Log in here.

Üst Alt