Radyoaktif elementlerin gıdalar uzerindeki etkileri

SoruCevap

Üye
Çözümler
1
Tepkime
62
Yaş
36
Coin
256,935
Radyoaktif elementlerin gıdalar uzerindeki etkilerib

Gıdalarda bozulmaya sebep olan mikroorganizmalar,ve biyokimyasal olayların miktar ve faaliyetlerinin engellenmesi, azaltılması, yok edilmesi, gıdaların raf omurlerinin uzatılması, olgunlaşma suresinin kontrolunu sağlamaktır

Radyasyon; bakteriler, gıdaların bozulmasına sebep olan mikroorganizmaları, kuf ve mayaları inaktive eder Radyasyon meyve ve sebzelerde, olgunlaşmayı ve bununla birlikte normal biyolojik değişiklikleri ve son aşamada da yaşlanma halini kontrol ederek, taze meyve ve sebzelerin raf omurlerini uzatmada etkendir Aynı zamanda radyasyon, depolanma sırasındaki gıda zararlarını, bocek ve haşere, parazit kurtcukları ve hastalığa neden olan organizmaları yok eder

Gıdaya verilmesi gereken uygun dozun uzerinde doz verilmesi, urune zarar vererek, urun kalitesi bozabilir Soğurulan doz birimi icin kullanılan ozel isim Gray dir Gray (Gy) iyonize radyasyonun maddenin 1 kilogramının soğurduğu 1 jouleluk enerji miktarı anlamına gelir Gıda ışınlamasında kullanılmak uzere FAOWHO Codex Alimentarius Komisyonu tarafından tavsiye edilen radyasyon dozu 10 kGyi gecemez Bu değer, suyun 24 0C sıcaklık artışı icin ihtiyac duyulan ısı miktarına eşittir
 

Create an account or login to comment

You must be a member in order to leave a comment

Create account

Create an account on our community. It's easy!

Log in

Already have an account? Log in here.

Üst Alt