Ramazan ayına özel beslenme

SoruCevap

Yeni Üye
Çözümler
1
Tepkime
57
Yaş
36
Coin
256,936
Vücudumuzu oruca nasıl hazırlamalıyız?

Ramazan ayında oruç tutan bireyler öğün sayılarını velev istemez iftar ve sahur olmak üzere 2’ye düşürmektedir. Bu süreçte pide, hamur işleri, şarküteri eserleri, tatlı üzere münhasıran karbonhidrat ve yağ içeriği yüksek besinlerin tüketiminde artış olurken, başta su olmak üzere, zerzevat ve meyve tüketimi azalmaktadır. Halbuki bu devirde günlük alınması gereken güç ve besin öğelerinin nispetleri değişmez. Gayrı devirlerde olduğu üzere sağlıklı, kâfi ve istikrarlı beslenmeye ihtimam gösterilmelidir. Hareket ederek, bol likit tüketerek ve mideyi yormayacak besinlerle vücudu yavaş yavaş oruca hazırlamak gerekir.

Sıcaklarla birlikte uzun saatler oruç tutulmasının aktiviteye tesiri nasıl olur?

Teknolojik gelişmeler sayesinde kişilerin kas kitlesi, pas kitlesi haline gelmiştir. Bu yetmezmiş üzere Ramazan ayı müddetince fizikî aktiviteler daha da azalmaktadır. Bilhassa çalışmayan bireyler günlük güç harcamalarını azaltmak ve vaktin bir an önce geçmesi ismine geç saatlere kadar uyumaktadır. Her türlü fizikî aktiviteden kaçınmak, oruç tutarken ziyade acıkmadan rahat bir gün geçirmeyi sağlasa da metabolizma suratı güzelce yavaşlar. Kilo almadan bu periyodun atlatılması isteniyorsa, günlük aktivite seviyesi kesinlikle artırılmalıdır.

Sıcaklarla birlikte uzun saatler oruç tutulacak. Pekala, Ramazan ayı boyunca nasıl beslenmek gerekiyor?

Ramazanda gün uzunluğu aç kalınacağı için gün içerisinde alınması gereken kuvvet ve besin öğeleri sahur, iftar ve 1 – 2 ara öğüne dağıtılmalıdır. Gece yatmadan evvel çok beslenmek alanına, sahura kalmak çok daha sağlıklı olacaktır. Mideyi yoracak halde acı, bol baharatlı, asitli, çok yağlı, bol şekerli, çok tuzlu besinlerden uzak durulmalıdır. Kaçamak yapılacaksa da tüketim sıklığına ve ölçüsüne dikkat edilmelidir. Hiçbir hengam çoka kaçılmamalıdır.

Orucumuzu açtıktan sonra yanlışsız beslenme nasıl olmalı?

Uzun bir açlık sonrası, iftara mümkünse 1 kase çorba ile başlayarak 5 - 10 dakika kadar yemeğe ara verilmeli, akabinde ana yemeklere devam edilmelidir. Gün uzunluğu aç kalabilen kişi, orucunu açarak kısa bir mühlet daha bekleyebilir. Kişinin süratli yemesi, çabuk doyacağı mealine gelmemektedir. Besinler yavaş yenilmeli ve çok yeterli çiğnenmelidir. Daha hafif ve sağlıklı olması için yiyecekleri kızartma mekanına; haşlama, ızgara yapma, buğulama yahut fırında pişirme formülleri ile hazırlanmak gerekir. Et, etli zerzevat yahut kurubaklagil yemeği yanında pilav, makarna, esmer ekmek üzere tahıllar yahut zerzevat yemekleri yenebilir. Ek olarak yoğurt, ayran, cacık, salata yahut meyve üzere alternatiflerden birini seçerek oluşturulan bir iftar yemeğinin sindirimi de daha kolay olacaktır.

Örnek iftar mönüsü verebilir misiniz?

İFTAR - 1: Zerzevat çorba, ızgara et, yoğurt, esmer ekmek
İFTAR - 2: Yayla çorba, etli zerzevat yemeği, Ramazan pidesi
İFTAR - 3: Mercimek çorba, zeytinyağlı zerzevat yemeği, güllaç
İFTAR - 4: Zeytin, etli nohut, bulgur pilavı, cacık
İFTAR - 5: Hurma, etli biber dolma, yoğurt, esmer ekmek

Oruç tutmak isteyenler sahur da neler tüketmeli?

Sahurda yemek mahalline; yumurta, peynir, zeytin, esmer ekmek, söğüş salata üzere alternatiflerden oluşan kahvaltı yenilebilir, yanında da süt, çay, taze sıkılmış meyve suyu, bitki yahut meyve çayı içilebilir. İftardan kalan yemek müsait bir biçimde koruma edilerek sahurda da tüketilebilir.

Ramazan ayında pek çoğumuz sahura kalkmadan oruca niyetleniyoruz. Bu durumun sıhhat açısından ne üzere artı ve eksileri var?

Öncelikli olarak sahura kalkmak sünnettir. Sahura kalkılmadığı takdirde açlık mühleti ortalama 19 - 20 saate çıkmaktadır. Bu durumda kan şekeri günün daha erken saatlerinde düşmekte, kişinin veriminin azalmasına yol açmakta ve çalışan bireyler için iş kazası riski artmaktadır. Başkaca sindirim meselesi yaşamamak ismine gece geç vakitlerde ağır bir yemek yiyerek yatılmamalı, kesinlikle sahura kalkılmalıdır.

Örnek sahur mönüsü verebilir misiniz?

SAHUR - 1: Taze sıkma meyve suyu, haşlanmış yumurta, peynir, esmer ekmek
SAHUR - 2: Çay, peynir, zeytin, söğüş salata, Ramazan pidesi
SAHUR - 3: Light süt, kahvaltılık gevrek, taze yahut kuru meyve karışımı
SAHUR - 4: Kıymalı börek, light yoğurt, şekersiz komposto
SAHUR - 5: Light süt, kepekli – peynirli tost, söğüş salata

İftar ile sahur arasında hem yemek hem de egzersiz açısından nasıl bir program uygulamalıyız?

Taze meyve, süt, yoğurt, kefir, az ölçüde kuru meyve ve kuruyemiş, peynir ve esmer ekmek üzere alternatifler tüketilmesi daha yararlı olacaktır. İftardan 1 - 2 saat sonra yürüyüş, bisiklete binmek, aerobik üzere kalbi çok ziyade yormayacak usulde aktiviteler yapılması müsait olacaktır. Kaybedilen sıvının mahalline konması ismine her fırsatta bol likit alınması gerekmektedir.

Ramazanda neden daha ziyade kilo alınıyor?

Ramazan müddetince fizikî aktivitenin kısıtlanması, iftar ve sahur vakitlerinin günün daha az hareket edilen vakitlerine denk gelmesi, hem ziyade hem de süratli yemek yenilmesi, bazal metabolizma suratının yavaşlaması ve kan şekeri düşüşüne bağlı olarak tatlılara karşı isteğin artması çoklukla şahısların yüklerinde artışa neden olmaktadır. Tüm bunlar yetmezmiş üzere acilen akabinde gelen bayram ziyaretlerinde ikram edilen besinleri de hesaba alırsak, obezite ve beraberinde 50’yi aşkın hastalık için davetiye çıkarılmış olmaktadır.

Kimlerin oruç tutması sakıncalıdır?

Diyabet, böbrek illeti, yüksek tansiyon üzere kronik illeti olanların, daima ilaç kullananların, migreni olanların, sindirim sistemi rahatsızlığı olanların, gebe ve emziren bayanların, büyüme ve gelişme çağındaki evlatların sıhhatleri açısından oruç tutmaları önerilmemektedir.

Diyet yapanlara şahsi mönü önerisi verebilir misiniz?

Sahur Şekersiz çay, bitki yahut meyve çayı (yapay tatlandırıcılı olabilir)
1 Adet haşlanmış yumurta
1 Kibrit kutusu kadar light peynir
5 Adet zeytin
2 İnce dilim esmer ekmek (Tam buğday, bol tahıllı, çavdar yahut kepek ekmeği)
Söğüş salata (domates, salatalık, renkli biberler, yeşilliklerden oluşabilir)

İftar 1 Adet zeytin yahut hurma
1 Kase yayla çorba
* 5 – 10 dakika yemeğe ara veriniz
6 Yemek kaşığı etli türlü
1 İnce dilim esmer ekmek (Tam buğday, bol tahıllı, çavdar yahut kepek ekmeği)
Bol salata (1 tatlı kaşığı zeytinyağı eklenebilir)

Ara 1 Porsiyon meyve

Ara 1 Su bardağı light süt yahut 1 kase light yoğurt
1 Porsiyon meyve

Not: Bu beslenme planı, oruç tutmasında sakınca bulunmayan ve beslenmeyi etkileyebilecek rastgele bir sıhhat sorunu olmayan yetişkinler için iyidir.
 
Üst Alt