Ramazan Ayında Beslenme Tüyoları

Konuyu Yükselt

SoruCevap

Yeni Üye
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
1
Çözümler
1
Tepkime
41
Puanları
318
Yaş
35
Coin
256,935
On bir ayın sultanı mübarek Ramazan ayı geldi çattı . En az ruhumuzun gereksinimi olduğu kadar vücudumuzun de arınıp yenilenmesi için şahane bir süreç. Ramazan ayında sağlıklı olan müslümanların bu dini vecibelerini yerine getirmesinde hiç bir sakınca yoktur. Fakat Ramazan ayının bahar mevsime denk gelmesi ve yaklaşık 17 saate varan açlık sürecinin oluşması münasebetiyle dikkat edilmesi gereken kimi püf noktaları mevcuttur. Ramazan ayında besin tüketim saatlerinin kısıtlı oluşu hasebiyle kâfi ve istikrarlı besin muhtaçlığının karşılaması, muhtemel susuzluğun önüne geçilmesi göz önünde bulundurulması gereken anahtar noktalardır.

İşte ramazan sağlıklı oruç tutabilmek için 10 altın anahtar

1. Sahura kalkmadan oruç tutulmamalıdır.


Sahura kalmadan oruç tutulması ve açlık müddeti, gün içinde halsizlik bitkinlik ve konsantrasyon sıkıntılarına sebep olacaktır.

2.Yeterli ölçüde su tüketilmesidir.

Hava sıcaklığı ve nem yaz aylarlarında ter ile daha fazla sıvı kaybına sebebiyet vereceğinden iftar ve sahur ortasında yaklaşık 2-2,5 litre yani 10-12 bardak su tüketilmeli; mümkünse aralıklarla ve oturarark tüketilmelidir. Sağlıklı bir kişinin günlük alması gereken su ölçüsü kilosunun *33 ile çarpılması sonucunda hesaplanabilir.

3.Besleyici pahası yüksek bir sahur yapılmalıdır.

Sahurda kalori kıymeti yüksek çabuk acıktıracak karbonhidrat yüklü bir menü tüketmek yerine tüm gün sizi tok tutacak protein ve yağlı tohumlardan güçlü lif içeriği yüksek bir öğün sizi iftara daha rahat ulaştıracakatır. En kaliteli protein olan yumurta tüketimi tokluk sürenizin uzamasına yardımcı olur.

4.Çay, kahve asitli içecek tüketimi azaltılmalı: Çok çay kahve tüketimi diüretik yani idrar söktürücü özelliği münasebetiyle daha fazla sıvı elektrolit kaybına sebebiyet verecektir. Bu durum bedenin sıvı gereksinimini arttıracağından Ramazan ayında tüketimi kısıtlanmalıdır. Sıvı gereksiniminizi şekersiz maden suları ve bol naneli ayranla karşılayabilirsiniz.Ancak meyve suları ve gazlı içeceklerin ağır şeker içeriği sebebiyle kan şekeri seviyesinde süratli yükselmelere sebebiyet vereceğinden tüketilmesi tavsiye edilmez.

5. Şerbetli tatlılar yerine sütlü tatlılar tercih edilmeli

Bir şölene dönüşen iftar sofralarının çabucak akabinde bol şerbetli tatlılar tüketilmesi kan şekerinizde dalgalanmalara ve kan insülin seviyenizin yükselmesine ve süratle yine acıkmanıza sebep olackatır. Bu yüzden şerbetli tatlılar yerine protein içeriği daha yüksek salt karbonhidrat içermeyen sütlü tatlılar tercih edilmelidir. Şerbetli tatlılar Ramazan ayında vazgeçilmezim diyenlerdenseniz tatlının yanı sıra kesinlikle bir bardak ayran tüketilmesi kan şekerinizin dengelenmesine yardımcı olacaktır.

6.İftar ve sahur ortasına bir orta öğün konulmalı: Tüm günü aç geçiren bedende metabolizmayı yine harekete geçirebilmek için iftar ve sahur ortasında günün dengelenmesini sağlayacak bir orta öğün yapılmalıdır.1 kepçe çorba ile açılacak iftar öğününe en az 10-15 dakika orta verilerek daha sonra ana yemek tüketilirse gaz,hazımsızlık, şişkinlik yaşanmaz. Ana yemek tüketiminden ortalama 1-1,5 saat sonrası küçük bir orta öğün yapmak da kilo denetimi açısından tesirli olacaktır.

7.Tam tahıllı eserler tercih edilmeli

Ramazan sofralarının vazgeçilmezi olan pide tüketimi konusunda dikkatli davranılmalı ölçü ve ölçüye ihtimam gösterilmelidir. Beyaz un içeren tahıllar tüketmek yerine glisemik indeksi düşük ekşi mayalı, tam tahıllı ekmek, tam tahıllı makarna, esmer pirinç tüketilmesi kan şekerinizin dengelenmesini kolaylaştıracaktır.

8.Pişirme usullerine dikkat edilmeli

Bilhassa iftar sofraları için hazırlanan et ve zerzevat yemeklerini kızartma yada kavurma prosedürüyle pişirmek yerine haşlama ızgara yada fırında tercih edilmesi tüketilen besinden tam bir yararlanım sağlanmasını sağlayacak tıpkı vakitte ısıl süreçlerin oluşturduğu kansorejen tesirlere maruziyetide önleyecektir.

9.Kabızlığa dikkat

Ramazanda en sık görülen sorunlardan biri de beslenme rutininin değişmesine bağlı olarak görülen kabızlıktır. Kabızlığın önlenmesi için iftarda posa içeriği yüksek renkli mevsim salataları tüketilmeli orta öğün olarak ise meyve ve probiyotik içerikli kefir yada yoğurda yer verilmelidir.

10.Hareket kaide

Gün uzunluğu açlıkla uğraş eden metabolizmanın ani ve miktarca fazla besin tüketilmesi sonucu sindirim sorunları yaşaması kaçınılmazdır.Kabızlığın önlenmesi, hazımsızlık ve şişkinliğin giderilmesi ve ayrıyeten bedene alınan kalorinin fazlasını yağ olarak depolanmaması için iftardan yaklaşık bir saat sonra en az 45 dk sürecek tempolu bir yürüyüş yapmanız Ramazan ayında alınmasından korkulan kiloların önüne geçecektir.

Şimdiden Ramazanınız mübarek olsun.
 

Similar threads

  • Soru
Ramazan ayında beslenme tarzının değişmesi ile kilo şikayetleri de artmaktadır.Uzun yaz saatleri ve açlık nedeniyle halsizlik ve buna bağlı olarak hareketsizlik bu şikayetlerin temel nedenini oluşturur.Oruç tutulan bir ay boyunca yapacağınız yanlış besin/beslenme seçimleri sağlıklı bireyler için...
Cevaplar
0
Görüntüleme
5
  • Soru
Toplumsal hayatımızın da önemli bir yeri olan ramazan ayında tutulan oruçla birlikte beslenme düzenimizde oldukça değişmek de.özellikle üç ana öğün beslenme mutlaka hayatımızda bazı zamanlar önerdiğimiz ara öğünlerde yapılamamak da.ramazan ayında özellikle sadece sahur ve iftar yemekleri olmak...
Cevaplar
0
Görüntüleme
9
  • Soru
Oruç tutanların Ramazan ayı süresince yeterli ve dengeli beslenme konusunda dikkatli olmaları gerekir. Ramazan ayı süresince yetersiz, bilinçsiz ve dengesiz beslenmenin çeşitli sağlık sorunlarına yol açar. Bu yıl Ramazan ayında 17 saat kadar süren bir oruç söz konusudur. Ramazan ayında optimal...
Cevaplar
0
Görüntüleme
24
  • Soru
Vücut direncinin düşmemesi ve sıhhatin bozulmaması için Ramazan ayında beslenmenin ehemmiyeti daha da artar.Ramazan ayı mühletince yerinde ve istikrarlı beslenmeye itina gösterilmelidir. Yerinde ve istikrarlı beslenmeyi sağlamak için 4 besin öbeğinde bölge alan besinlerden yerinde ölçülerde...
Cevaplar
0
Görüntüleme
7
  • Soru
Toplumsal hayatımızda değerli bir mahal eden 11 ayın sultanı, Ramazan Ayında beslenme alışkanlıkları ve besin tercihleri değişir. Günde 3 ana öğün, Ramazan Ayında 2 öğüne düşer. Vücudumuzun bu değişikliklere ahenk sağlaması için birtakım tekliflere kulak asmak gerekir. Aksi halde kilo alımı...
Cevaplar
0
Görüntüleme
9
Üst Alt