Ramazan aylarında tutulan oruc ruhsal ve bedenen arınma olarak kabul edilir Bu arınmanın bedenimiz icin sağlıklı gercekleşmesi ancak yeterli ve dengeli beslenme ile mumkundur Ramazan aylarında beslenme her zaman onemlidir
Ramazan aylarında tutulan oruc ruhsal ve bedenen arınma olarak kabul edilir Bu arınmanın bedenimiz icin sağlıklı gercekleşmesi ancak yeterli ve dengeli beslenme ile mumkundur Ramazan aylarında beslenme her zaman onemlidir Ancak ozellikle bu yıl aşırı sıcak bir donemde oruc tutulacağından iyi bir beslenme duzeni cok daha buyuk onem kazanmaktadır Sıcak havalarla birlikte vucuttan terleme ile birlikte fazla miktarda mineral ve sıvı kaybı olmaktadır Ramazanda sıvı ve mineral kaybının yerine konulması gerekmektedir Aksi takdirde halsizlik, baş donmesi, bayılma hissi, bulantı gibi sağlık problemleri oluşabilir Sizlere bu makalemizde ramazan ayı boyunca sağlıklı beslenmeniz, ve sağlık sorunu yaşamamanız icin onemli hususlar sunuyoruz…
imagesramazanaylarindasagliklibesinlertuketmenizicinonemlibilgiler5aea3e8637355
Oluşabilecek problemlerin onune gecmek ve oruc tutarken de yeterli ve dengeli beslenebilmek icin bazı konulara dikkat edilmesi gerekiyor Bunları şoyle sıralayabiliriz:
• Akşam yemeği ve sahur olmak uzere iki ana oğun ve bu iki oğun arasında da iki ara oğun olacak şekilde az ve sık beslenme duzeni olmalıdır
• Sahur oğunu gunlerin uzun ve sıcak olmasından dolayı kesinlikle atlanmamalıdır
• Sıvı tuketimine cok dikkat edilmeli, suyun yanı sıra sebze ve meyve suları, ayran, şekersiz komposto ile bitki cayları iftardan sahura kadar bol miktarda tuketilmelidir
• Aclık hissi iftarda yoğun olduğundan cok hızlı yemek yeme soz konusu olmakta bu da uzun aclık doneminden sonra sindirim sorunlarına neden olmaktadır Yavaş yemek ve iyi ciğnemek olası sindirim sorunlarını en aza indirecektir
• Akşam yemeği mutlaka hafif olmalı, hamur işleri, kızartmalar, cok yağlı yemekler tuketilmemelidir İftarda oncelikle 12 bardak su icilmelidir arkasından 12 adet hurma ya da zeytin yenebilir Arkasından az yağlı hazırlanmış bir corba ve salata ile devam edilmelidir İftarda da ekmek tuketilecek olursa yine tam tahıllı, cavdar ya da yulaf ekmekleri tercih edilmelidir Ana yemek olarak ise az yağlı beyaz et secenekleri, kurubaklagiller ve sebze yemekleri uygun olacaktır
• Sahur yemeği de aynı şekilde hafif olmalı, salatalık, domates, yeşillikler, tam tahıllı ekmek ya da musli, buharda pişmiş ya da zeytinyağlı sebze yemekleri, corbalar en iyi secenekler olacaktır Aşırı yağlı, tuzlu, unlu ve şekerli gıdalardan uzak durulması gerekmektedir
• Ara oğunlerde meyve, salatalık, domates, yeşillikler, ceviz, fındık, badem ve cok arzu edilirse hafif tatlılar tercih edilebilir
• Vucut yeni bir beslenme duzenine gireceğinden sindirim sisteminde sorunlar yaşanabilir, bu sorunlardan en sık karşılaşılabilecek olanlar kabızlık, şişkinlik ve gaz sorunlarıdır Bu nedenle bol posalı besinler olan taze ve kuru meyveler, kuru baklagiller, sebzeler tam tahıllı besinler tercih edilmeli, yemekler yavaş yenilmeli ve cok iyi yani en az 2530 kez ciğnenmelidir
• İftardan sonra oturmak yerine yapılacak hafif yuruyuşler sindiriminizin daha iyi olmasına yardımcı olacaktır
• Oruc tutmak dikkat edilmesi gereken kurallara ve beslenme şekline uymak kaydıyla sağlıklı ve vucudumuzu dinlendiren bir ibadet olmakla beraber sağlıkla ilgili sorunu olan kişilerin mutlaka doktora danışarak oruc tutmaları gereği goz ardı edilmemelidir
Hayırlı ve sağlıklı bir ramazan gecirmeniz dileklerimle;
Diyetisyen Emine Şahin
RAMAZANDA SAĞLIKLI İFTAR MENULERİ
MENU 1
2 BARDAK SU, 2 ADET HURMA
SEBZE CORBASI
YEŞİL SALATA
IZGARA PİLİC BONFİLE
ŞEKERSİZ ELMA KOMPOSTOSU
MENU 2
2 BARDAK SU, 2 ADET ZEYTİN
TARHANA CORBASI
ROKA SALATASI
TAVUKLU KURUFASULYE
BULGUR PİLAVI
CACIK
MENU 3
2 BARDAK SU, 2 ADET HURMA
MERCİMEK CORBASI
YOĞURTLU SEMİZOTU SALATASI
ZYAĞLI TAZE FASULYE
GULLAC
MENU 4
2 BARDAK SU, 2 ADET ZEYTİN
DOMATES CORBASI
MEVSİM SALATASI
SEBZELİ BUT HAŞLAMA
ESMER PİRİNC PİLAVI
MENU 5
2 BARDAK SU, 2 ADET HURMA
YAYLA CORBASI
1 DİLİM EKMEK
GOBEK SALATA
BULGURLU BİBERKABAK DOLMA
ERİK KOMPOSTOSU
h 3Ramazan aylarında sağlıklı besinler tuketmeniz icin onemli bilgiler
Ramazan aylarında tutulan oruc ruhsal ve bedenen arınma olarak kabul edilir Bu arınmanın bedenimiz icin sağlıklı gercekleşmesi ancak yeterli ve dengeli beslenme ile mumkundur Ramazan aylarında beslenme her zaman onemlidir Ancak ozellikle bu yıl aşırı sıcak bir donemde oruc tutulacağından iyi bir beslenme duzeni cok daha buyuk onem kazanmaktadır Sıcak havalarla birlikte vucuttan terleme ile birlikte fazla miktarda mineral ve sıvı kaybı olmaktadır Ramazanda sıvı ve mineral kaybının yerine konulması gerekmektedir Aksi takdirde halsizlik, baş donmesi, bayılma hissi, bulantı gibi sağlık problemleri oluşabilir Sizlere bu makalemizde ramazan ayı boyunca sağlıklı beslenmeniz, ve sağlık sorunu yaşamamanız icin onemli hususlar sunuyoruz…
imagesramazanaylarindasagliklibesinlertuketmenizicinonemlibilgiler5aea3e8637355
Oluşabilecek problemlerin onune gecmek ve oruc tutarken de yeterli ve dengeli beslenebilmek icin bazı konulara dikkat edilmesi gerekiyor Bunları şoyle sıralayabiliriz:
• Akşam yemeği ve sahur olmak uzere iki ana oğun ve bu iki oğun arasında da iki ara oğun olacak şekilde az ve sık beslenme duzeni olmalıdır
• Sahur oğunu gunlerin uzun ve sıcak olmasından dolayı kesinlikle atlanmamalıdır
• Sıvı tuketimine cok dikkat edilmeli, suyun yanı sıra sebze ve meyve suları, ayran, şekersiz komposto ile bitki cayları iftardan sahura kadar bol miktarda tuketilmelidir
• Aclık hissi iftarda yoğun olduğundan cok hızlı yemek yeme soz konusu olmakta bu da uzun aclık doneminden sonra sindirim sorunlarına neden olmaktadır Yavaş yemek ve iyi ciğnemek olası sindirim sorunlarını en aza indirecektir
• Akşam yemeği mutlaka hafif olmalı, hamur işleri, kızartmalar, cok yağlı yemekler tuketilmemelidir İftarda oncelikle 12 bardak su icilmelidir arkasından 12 adet hurma ya da zeytin yenebilir Arkasından az yağlı hazırlanmış bir corba ve salata ile devam edilmelidir İftarda da ekmek tuketilecek olursa yine tam tahıllı, cavdar ya da yulaf ekmekleri tercih edilmelidir Ana yemek olarak ise az yağlı beyaz et secenekleri, kurubaklagiller ve sebze yemekleri uygun olacaktır
• Sahur yemeği de aynı şekilde hafif olmalı, salatalık, domates, yeşillikler, tam tahıllı ekmek ya da musli, buharda pişmiş ya da zeytinyağlı sebze yemekleri, corbalar en iyi secenekler olacaktır Aşırı yağlı, tuzlu, unlu ve şekerli gıdalardan uzak durulması gerekmektedir
• Ara oğunlerde meyve, salatalık, domates, yeşillikler, ceviz, fındık, badem ve cok arzu edilirse hafif tatlılar tercih edilebilir
• Vucut yeni bir beslenme duzenine gireceğinden sindirim sisteminde sorunlar yaşanabilir, bu sorunlardan en sık karşılaşılabilecek olanlar kabızlık, şişkinlik ve gaz sorunlarıdır Bu nedenle bol posalı besinler olan taze ve kuru meyveler, kuru baklagiller, sebzeler tam tahıllı besinler tercih edilmeli, yemekler yavaş yenilmeli ve cok iyi yani en az 2530 kez ciğnenmelidir
• İftardan sonra oturmak yerine yapılacak hafif yuruyuşler sindiriminizin daha iyi olmasına yardımcı olacaktır
• Oruc tutmak dikkat edilmesi gereken kurallara ve beslenme şekline uymak kaydıyla sağlıklı ve vucudumuzu dinlendiren bir ibadet olmakla beraber sağlıkla ilgili sorunu olan kişilerin mutlaka doktora danışarak oruc tutmaları gereği goz ardı edilmemelidir
Hayırlı ve sağlıklı bir ramazan gecirmeniz dileklerimle;
Diyetisyen Emine Şahin
RAMAZANDA SAĞLIKLI İFTAR MENULERİ
MENU 1
2 BARDAK SU, 2 ADET HURMA
SEBZE CORBASI
YEŞİL SALATA
IZGARA PİLİC BONFİLE
ŞEKERSİZ ELMA KOMPOSTOSU
MENU 2
2 BARDAK SU, 2 ADET ZEYTİN
TARHANA CORBASI
ROKA SALATASI
TAVUKLU KURUFASULYE
BULGUR PİLAVI
CACIK
MENU 3
2 BARDAK SU, 2 ADET HURMA
MERCİMEK CORBASI
YOĞURTLU SEMİZOTU SALATASI
ZYAĞLI TAZE FASULYE
GULLAC
MENU 4
2 BARDAK SU, 2 ADET ZEYTİN
DOMATES CORBASI
MEVSİM SALATASI
SEBZELİ BUT HAŞLAMA
ESMER PİRİNC PİLAVI
MENU 5
2 BARDAK SU, 2 ADET HURMA
YAYLA CORBASI
1 DİLİM EKMEK
GOBEK SALATA
BULGURLU BİBERKABAK DOLMA
ERİK KOMPOSTOSU
h 3Ramazan aylarında sağlıklı besinler tuketmeniz icin onemli bilgiler