Günlük öğün sayısı ve beslenme tertibinin değiştiği Ramazan ayı sonrası nelere dikkat etmeli? Sindirim sistemi rahatsızlıkları yaşamamak için dikkat edilmesi gereken altın kurallar.
Ramazan ayının sonlanması ile bir arada tüketilecek yiyeceklerin ölçüsünü aniden arttırmayınız. Öğün aralarını en az 2 en çokça 4-5 saat olacak formda düzenleyiniz.Bayram sabahı hafif bir kahvaltı ile güne başlanmalıdır.Kahvaltıda kızartma, kavurma teknikleriyle pişirilmiş besinler yenilmemelidir.
Bayram ziyaretlerinde klasik olarak tatlı ikramı olacağından kahvaltıda şeker, bal,reçel vb. tatlı besinlerin bulundurulmaması yararlı olacaktır. Domates, salatalık, maydanoz, taze biber vb. çiğ sebzeler bolca tüketilmeli, az yağlı peynir ve haşlanmış yumurta tercih edilmelidir. Sucuk, salam, sosis vb yağlı besinlerden, börek vb. hamur işi besinlerden sakınılmalıdır. Ekmek olarak tam tahıllı ekmek tercih edilmesi kan şekerini denetim altında fiyat ve tokluk hissi verir.
Klâsik bayram ikramları ; şeker, çikolata, börek, baklava ve pasta kan şekerini süratle yükselten, kuvvet içeriği yüksek besinlerdir. Bu besinleri bayramda birdenbire sık tüketmek sindirim sistemi meselelerine ve kan şekerinin süratli yükselmesine neden olarak çeşitli rahatsızlıklara yol açabilir. Bu nedenle bayram ziyaretlerinde sunulan ikramlara dikkat edilmeli, çoka kaçılmamalı, ehliyetli ve istikrarlı beslenme prensipleri ihmal edilmemelidir.
Bilhassa bayramda tatlı tüketimi çok isteniyorsa hamurlu, şerbetli tatlılar konumuna sütlü tatlılar küçük porsiyonlar halinde tercih edilmelidir. İkramda bulunurken ise hamur işi tatlılar alanına sütlü tatlılar, taze yahut kuru meyveler; şerbetler mahalline taze sıkılmış meyve suyu, az şekerli limonata, ayran vb. içecekler sunulmalıdır.
Ramazan ayı boyunca su ve likit tüketimin azalmasından ötürü vücutta oluşabilen likit kaybının mekanına konması için günde en az 2-2,5 litre su içilmeli, likit tüketimini artırmak emeliyle öğünlere ayran, taze sıkılmış meyve suyu, az şekerli limonata ve az şekerli komposto üzere besin kıymeti yüksek olan içecekler tercih edilmelidir.
Ramazan ayının sonlanması ile bir arada tüketilecek yiyeceklerin ölçüsünü aniden arttırmayınız. Öğün aralarını en az 2 en çokça 4-5 saat olacak formda düzenleyiniz.Bayram sabahı hafif bir kahvaltı ile güne başlanmalıdır.Kahvaltıda kızartma, kavurma teknikleriyle pişirilmiş besinler yenilmemelidir.
Bayram ziyaretlerinde klasik olarak tatlı ikramı olacağından kahvaltıda şeker, bal,reçel vb. tatlı besinlerin bulundurulmaması yararlı olacaktır. Domates, salatalık, maydanoz, taze biber vb. çiğ sebzeler bolca tüketilmeli, az yağlı peynir ve haşlanmış yumurta tercih edilmelidir. Sucuk, salam, sosis vb yağlı besinlerden, börek vb. hamur işi besinlerden sakınılmalıdır. Ekmek olarak tam tahıllı ekmek tercih edilmesi kan şekerini denetim altında fiyat ve tokluk hissi verir.
Klâsik bayram ikramları ; şeker, çikolata, börek, baklava ve pasta kan şekerini süratle yükselten, kuvvet içeriği yüksek besinlerdir. Bu besinleri bayramda birdenbire sık tüketmek sindirim sistemi meselelerine ve kan şekerinin süratli yükselmesine neden olarak çeşitli rahatsızlıklara yol açabilir. Bu nedenle bayram ziyaretlerinde sunulan ikramlara dikkat edilmeli, çoka kaçılmamalı, ehliyetli ve istikrarlı beslenme prensipleri ihmal edilmemelidir.
Bilhassa bayramda tatlı tüketimi çok isteniyorsa hamurlu, şerbetli tatlılar konumuna sütlü tatlılar küçük porsiyonlar halinde tercih edilmelidir. İkramda bulunurken ise hamur işi tatlılar alanına sütlü tatlılar, taze yahut kuru meyveler; şerbetler mahalline taze sıkılmış meyve suyu, az şekerli limonata, ayran vb. içecekler sunulmalıdır.
Ramazan ayı boyunca su ve likit tüketimin azalmasından ötürü vücutta oluşabilen likit kaybının mekanına konması için günde en az 2-2,5 litre su içilmeli, likit tüketimini artırmak emeliyle öğünlere ayran, taze sıkılmış meyve suyu, az şekerli limonata ve az şekerli komposto üzere besin kıymeti yüksek olan içecekler tercih edilmelidir.