Ramazan Cennetin Suslendiği Ay !

SoruCevap

Yeni Üye
Tepkime
57
Coin
256,936
imagesramazancennetinsuslendigiay5ad2fbe58ed48

Sehl ibni Sa’d Radiyallahu Anh, Resuli Ekrem Efendimiz Sallallahu Aleyhi Vesellemin şoyle buyurduğunu rivayet ediyor:

“Cennette Reyyan denilen bir kapı vardır Kıyamet Gununde o kapıdan ancak oruc tutmuş olanlar girer, onlarla birlikte o kapıdan başka hic kimse giremez

O vakit, ‘Dunyada iken oruc tutmuş olanlar nerededir?’ diye bir ses yukselir Onlar gelir, Cennete o kapıdan girerler Orucluların en son kalanı da girince kapı kapatılır, artık başka hic kimsenin girmesine musaade edilmez O kapıdan kim Cennete girerse ebedi olarak susuzluk cekmez
(Buhari, Savm: 4, Bed’u’lHalk: 9; Muslim, Sıyam: 166; Tirmizi, Savm: 55)

Bir başka hadiste de her mu’minin işlediği amele ve ibadete gore Cennetin değişik kapılarından cağrılacağı bildirilir:

Ebu Hureyre Radiyallahu Anhın rivayetine gore Resulullah Sallallahu Aleyhi Vesellem şoyle buyurmuştur:

“Kim ki Allah rızası icin (malından iki sığır, iki koyun, iki dirhem) cift sadaka verirse, Cennet kapılarından, ‘Ey Allah’ın (sevgili) kulu (buraya gel)! Bu kapıda buyuk hayır ve bereket vardır’ diye cağrılır

Cok namaz kılan da (Cennetin) namaz kapısından cağrılır

Mucahitler cihat kapısından cağrılır

Oruclular da ‘Reyyan’ kapısından cağrılır

Sadaka sahipleri de sadaka kapısından davet edilirler

Ebu Bekir Radiyallahu Anh:

“Babam, anam sana feda olsun ya Resulallah! Bir mu’minin bu kapıların hepsinden davet olunması muşkul mudur, bir kişi bu kapıların hepsinden davet olunur mu? diye sordu

Resulullah Sallallahu Aleyhi Vesellem cevaben, “Evet, hepsinden davet olunur Ey Ebu Bekir, umarım ki, sen de o bahtiyarlardan olasın buyurdu (Sahihi Buhari Muhtasarı Tecridi Sarih Tercemesi, Hadis no: 895)

İbni Abbas Radiyallahu Anhuma, Hz Peygamber Sallallahu Aleyhi Vesellemden şoyle işittiğini rivayet ediyor:

“Şuphesiz ki, Cennet, bir sene boyunca Ramazan ayının girmesi icin suslenir

Ramazan’ın ilk gecesi olunca “Musire denilen bir ruzgar, Arş’ın altından eser

Cennet ağaclarının yaprağı ve kapılarının halkaları şiddetle sallanır ve bundan dolayı tatlı bir ses işitilir ki, dinleyiciler bundan daha guzelini hic işitmemişlerdir

Boylece Cennet hurileri meydana cıkıp Cennetin en yuksek yerinde dururlar ve şoyle seslenirler:

“Evlenmek isteyen yok mu? Allah onu evlendirir

Sonra huriler derler ki:

“Ey Cennetin bekcisi! Bu gece nedir? Bekci saygıyla cevap verir:

“Bu gece, Ramazan ayının ilk gecesidir Muhammed’in Sallallahu Aleyhi Vesellem ummetinden oruc tutanlar icin Cennetin kapıları acıldı

Sonra Resulullah Sallallahu Aleyhi Vesellem buyurdu ki:

Allah (Azze ve Celle) şoyle buyurur:

“Ey Rıdvan (Cennetin bekcisi)! Cennetlerin kapılarını ac ve ey Malik (Cehennemin bekcisi)! Cehennemin kapılarını Muhammed Sallallahu Aleyhi Vesellemin ummetinden oruc tutanlara kapat!

“Ey Cebrail! Yeryuzune in, şeytanların azgınlarına kelepce vurup zincirlerle bağla, sonra onları denize at ki, Sevgili Habibim Muhammed’in (Sallallahu Aleyhi Vesellem) ummetinin oruclarını ifsat etmesinler

Resulullah Sallallahu Aleyhi Vesellem daha sonra şoyle buyurdu:

Allah (Azze ve Celle) Ramazan ayının her gecesinde, bir munadiye (cağrıcıya) uc defa şoyle nida etmesini (seslenmesini) soyler:

“Bir şey isteyen yok mu, isteğini vereyim

“Hic tovbe eden yok mu, tovbesini kabul edeyim

“Mağfiret dileyen yok mu, bağışlayayım

“Kim fakire değil, zengine; zalime değil, vefakara borc verecek?

Resuli Ekrem Sallallahu Aleyhi Vesellem devamla şoyle buyurdu:

Ramazan ayının her gununde iftar anında Allah (Azze ve Celle) hepsi de Cehennemi hak etmiş olan bir milyon kişiyi Cehennemden kurtarır Ramazan ayının son gunu olunca Allah Teala ayın başından sonuna kadar Cehennemden kurtardığı kimselerin toplamı kadarını daha kurtarır

Kadir Gecesi olunca Allah (Azze ve Celle) Cebrail’e (Aleyhisselam) emreder Cebrail Aleyhisselam meleklerle beraber yanlarında yeşil bir sancakla yeryuzune inerler Sancağı Kabe’nin uzerine dikerler Bu sancağın yuz kanadı vardır Bunlardan ikisi bu gecenin dışında acılmaz

Cebrail Aleyhisselam o iki kanadı bu gece acar ki, bunlar doğudan batıya ulaşır Cebrail Aleyhisselam bu gece melekleri teşvik eder Onlar da her ayakta durana, oturana, namaz kılana ve zikredene selam verirler ve onlarla musafaha ederler, tokalaşırlar Yaptıkları dualara “Amin derler

Bu iş, tan yeri ağarıncaya kadar devam eder Tan yeri ağarınca Cebrail Aleyhissalam:

“Ey melekler topluluğu! Gitmeye hazırlanınız der

:

“Ya Cebrail, Allah Teala Muhammed’in (Sallallahu Aleyhi Vesellem) ummetinden olan mu’minlerin ihtiyaclarını ne yaptı? derler

Cebrail Aleyhisselam şoyle cevap verir:

“Allah Teala, bu gece onlara rahmet nazarıyla baktı ve onları affedip bağışladı Ancak dort grup haric

Ravi der ki:

“Ya Resulallah! Onlar kim? dediğimizde, buyurdu ki:

“İcki icmeye devam eden, anababasına asi olan, akrabalık bağlarını gozetmeyen ve muşahin

“Ya Resulullah! ‘Muşahin’ nedir? dedik:

“İnsanlar arasındaki dostluk bağlarını kesen, fitne ve fesat cıkartan kimsedir buyurdu

Bayram gecesi olunca, bu geceye mukafat gecesi ismi verilir Bayram sabahı olunca Allah (Azze ve Celle) melekleri her memlekete gonderir Yeryuzune inerler, sokak başlarını tutup insanların ve cinlerin dışındaki butun yaratıklara işittirecek bir sesle bağırıp:

“Ey Muhammed ummeti! Cok ihsan eden ve buyuk gunahlarınızı bağışlayan Rabbinizin huzuruna cıkınız derler

Onlar namazgahlarına cıkınca Allah (Azze ve Celle) meleklere:

“İşini yapan işcinin mukafatı nedir? diye sorar

:

“Ey yuce Allah’ımız ve Mevlamız! Onun mukafatı ve ucretini tam olarak vermendir derler

Bunun uzerine Allah Teala:

“Ey meleklerim! Sizi şahit tutuyorum ki, Ben onlara Ramazan ayındaki oruclarının ve namazlarının sevabı olarak rızamı ve mağfiretimi verdim dedi ve sonra şoyle buyurdu:

“Ey kullarım! Benden isteyiniz İzzetim ve Celalim hakkı icin bugun Benden ahiretiniz icin biriktirmek uzere ne isterseniz mutlaka veririm Dunyanız icin istediğiniz şeyde de size bakarım

“İzzetim hakkı icin siz Benim rızamı gozettiğiniz muddetce, Ben de sizin hatalarınızı orterim

“İzzetim ve Celalim hakkı icin hak sahipleri ve idareciler onunde sizi rezil ve rusvay etmem

“Siz Beni razı ettiniz, Ben de sizden razı olduğum halde bağışlanmış olarak donunuz

Bu sebeple melekler sevinir ve Ramazan sonunda iftar ettiklerinde Allah’ın (Azze ve Celle) bu ummete vereceği mukafatı mujdelerler (etTergib ve’tTerhib, 2:439)

Ramazan’ın Cennet Sevabı

EbU Said elHudri Radiyallahu Anhın rivayetine gore Resulullah Sallallahu Aleyhi Vesellem şoyle buyurmuştur:

“Ramazan’ın ilk gecesi olunca, semanın kapıları acılır, Ramazan’ın son gecesi oluncaya kadar hicbir kapısı kapanmaz

“Ramazan ayı icerisinde bir gecede, herhangi bir kul namaz kılarsa, şuphesiz ki, Allah onun her secdesine bin beş yuz sevap yazar ve onun icin Cennette kırmızı yakuttan bir koşk yapar Bu koşkun altmış bin kapısı vardır Her kapısında kırmızı yakutla suslenmiş altından bir koşk vardır

“Ramazan’ın ilk orucunu tutunca, o gune kadar olan gecmiş gunahları bağışlanır ve her gun sabah namazından akşama kadar yetmiş bin melek ona istiğfar ederler

“Ramazan ayı icerisinde gece veya gunduz yapmış olduğu her secde icin ona, golgesinde atlı bir yolcunun beş yuz sene gidebileceği buyuklukte bir ağac verilir (etTergib ve’tTerhib 2:429)

İyiliklerle anılacak bir ramazan temennisi ile Hayırlı Ramazanlar Forumdas dostları

Üst Alt