Mubarek Ramazan Ayı Yazın sıcak ve uzun gunlerine denk geldi Sahurda yediklerimize dikkat etmemiz gerekiyor
Ramazan’da, tok tutan yiyecekler ,icecekler
Ramazan ayı boyunca beyaz ekmek yerine kepekli ekmek tuketmeye ozen gosterin Ayrıca, bulgur pilavı, sut ve posalı gıdaları tercih edin Cay, kahve ve kola yerine ayran, bitkisel caylar icilebilir İftardan hemen sonra cay icmeyin
imagesramazandatoktutanyiyecekler5ad2f67d9ab76
Ramazan ayında oğun sayısının ikiye duşmesi, sağlıklı ve dengeli beslenmeyi daha da onemli hale getiriyor Cunku bu ayda, oğun zamanlarında, yemek miktarlarında ve tercih edilen besinlerin ceşitlerinde onemli değişiklikler oluyor Ozellikle sahur ile iftar arasının onceki yıllara gore daha uzun olması, oruc tutan kişilerin aclık ve susuzluğu yoğun hissetmesine sebep oluyor Bu nedenle kan şekerini hızla yukseltmeyen, glisemik indeksi duşuk besinlerin tercih edilmesi buyuk onem taşıyor
İftar ve sahur sofralarını, 11 ay boyunca tuketilen besinlerin yerine, hem gun boyu tok tutacak hem de sağlıklı beslenmeyi sağlayacak yiyeceklerle hazırlamak gerekiyor Bu ayda ağırlıklı olarak Turkiye’de temel besin maddesi olarak kullanılan beyaz ekmek yerine kepekli ekmek, pirinc yerine de bulgur tuketilmeli Ayrıca, iftar ve sahurda icilen bir bardak sut, icerdiği karbonhidrat, protein, yağ, kalsiyum, fosfor, magnezyum, potasyum ve B vitaminleri nedeniyle Ramazan’da sağlıklı beslenmenin temelini oluşturuyor Sıvı besinler mideyi cabuk terk ettiğinden kişiler cok daha cabuk aclık hissediyor Bu yuzden corba, ayran gibi besinler yerine protein ve posalı gıdalar tercih edilmeli Bunun yanı sıra karpuz tarzı besinler de şişkinlik yapacağından ozellikle sahurda tercih edilmemeli
Sut ve meyve suyunu daha fazla tuketin
Normal zamanda kişi 45 oğunde beslenirken, Ramazan ayında oğun sayısı ikiye duşuyor Oysa bedenin ihtiyacı olan enerji, protein, vitamin, mineraller ve en onemlisi kalsiyum ihtiyacı azalmıyor Oruc tutanların Ramazan ayı boyunca yeterli beslenmesi gerekiyor Diyetisyen Aysen Arıcan, sahurda ve iftardan sonra icilen birer bardak sutun, daha sakin ve zinde bir gun gecirilmesini sağladığını belirtiyor İftardan sonra icilen cay ve kahvenin icerdikleri kafein nedeniyle vucutta sıvı kayıplarının artmasına neden olduğunu soyleyen Arıcan, bu durumun tansiyon dengesini bozduğuna işaret ediyor Aysen Arıcan, “Hucrelerin yenilenmesi, yeni dokuların yapımı yavaşlıyor, bircok kronik hastalığa zemin hazırlanıyor Bu nedenlerle Ramazan ayı boyunca sut, meyve suyu gibi sağlıklı sıvı besinlerin tuketiminin artırılması cok onemli ifadelerini kullanıyor
Beslenme ve diyet uzmanı Aşkın Yuksel ise sıvı ve posa alımının artırılması gerektiğini aktarıyor Ramazan ayı boyunca sıkca rastlanan rahatsızlıkların başında bağırsak tembelliğinin geldiğine dikkat ceken Yuksel, sozlerini şoyle surduruyor: “Oysa bunun onune gecmek cok basit Gun icerisinde alınan su ve posayı birazcık artırmakla bu sorun tamamen cozumleniyor Her gun tuketilen şekersiz komposto, taze sıkılmış meyve suyu, ayran, bitkisel caylar ve ozellikle kuşburnu ilavesi cok faydalı Ayrıca bu donemlerde beyaz ekmek yerine kepekli ekmek veya kepekli tahıl urunleri tercih edilmeli
Bunlara dikkat
Her besin grubundan ihtiyacınız kadar tuketmeye ozen gosterin
Tek besine dayalı beslenmekten kacının
Her gun biri sahurda, biri iftardan sonra olmak uzere biriki bardak sut icin
İftar ile sahur arasında en az iki ara oğun yaparak beslenin
Kızartmalar, cok yağlı yemekler ve ağır yemekler tuketmekten kacının
Yemek sonrası cok ağır şerbetli tatlılar yerine sutlu ve meyveli tatlıları tercih edin
Yemeklerinizi yavaş yiyin, kıtlık varmışcasına hızlı yemek, sindirim sistemi rahatsızlıklarına neden olur
Gazlı, kolalı, kafeinli icecekler yerine sut, ayran, meyve suyu gibi sağlıklı icecekleri tercih edin
Guvenli gıda tuketimine dikkat edin, acıkta satılan hicbir besini tuketmeyin
NERGIHAN CELEN
Ramazan’da, tok tutan yiyecekler ,icecekler
Ramazan ayı boyunca beyaz ekmek yerine kepekli ekmek tuketmeye ozen gosterin Ayrıca, bulgur pilavı, sut ve posalı gıdaları tercih edin Cay, kahve ve kola yerine ayran, bitkisel caylar icilebilir İftardan hemen sonra cay icmeyin
imagesramazandatoktutanyiyecekler5ad2f67d9ab76
Ramazan ayında oğun sayısının ikiye duşmesi, sağlıklı ve dengeli beslenmeyi daha da onemli hale getiriyor Cunku bu ayda, oğun zamanlarında, yemek miktarlarında ve tercih edilen besinlerin ceşitlerinde onemli değişiklikler oluyor Ozellikle sahur ile iftar arasının onceki yıllara gore daha uzun olması, oruc tutan kişilerin aclık ve susuzluğu yoğun hissetmesine sebep oluyor Bu nedenle kan şekerini hızla yukseltmeyen, glisemik indeksi duşuk besinlerin tercih edilmesi buyuk onem taşıyor
İftar ve sahur sofralarını, 11 ay boyunca tuketilen besinlerin yerine, hem gun boyu tok tutacak hem de sağlıklı beslenmeyi sağlayacak yiyeceklerle hazırlamak gerekiyor Bu ayda ağırlıklı olarak Turkiye’de temel besin maddesi olarak kullanılan beyaz ekmek yerine kepekli ekmek, pirinc yerine de bulgur tuketilmeli Ayrıca, iftar ve sahurda icilen bir bardak sut, icerdiği karbonhidrat, protein, yağ, kalsiyum, fosfor, magnezyum, potasyum ve B vitaminleri nedeniyle Ramazan’da sağlıklı beslenmenin temelini oluşturuyor Sıvı besinler mideyi cabuk terk ettiğinden kişiler cok daha cabuk aclık hissediyor Bu yuzden corba, ayran gibi besinler yerine protein ve posalı gıdalar tercih edilmeli Bunun yanı sıra karpuz tarzı besinler de şişkinlik yapacağından ozellikle sahurda tercih edilmemeli
Sut ve meyve suyunu daha fazla tuketin
Normal zamanda kişi 45 oğunde beslenirken, Ramazan ayında oğun sayısı ikiye duşuyor Oysa bedenin ihtiyacı olan enerji, protein, vitamin, mineraller ve en onemlisi kalsiyum ihtiyacı azalmıyor Oruc tutanların Ramazan ayı boyunca yeterli beslenmesi gerekiyor Diyetisyen Aysen Arıcan, sahurda ve iftardan sonra icilen birer bardak sutun, daha sakin ve zinde bir gun gecirilmesini sağladığını belirtiyor İftardan sonra icilen cay ve kahvenin icerdikleri kafein nedeniyle vucutta sıvı kayıplarının artmasına neden olduğunu soyleyen Arıcan, bu durumun tansiyon dengesini bozduğuna işaret ediyor Aysen Arıcan, “Hucrelerin yenilenmesi, yeni dokuların yapımı yavaşlıyor, bircok kronik hastalığa zemin hazırlanıyor Bu nedenlerle Ramazan ayı boyunca sut, meyve suyu gibi sağlıklı sıvı besinlerin tuketiminin artırılması cok onemli ifadelerini kullanıyor
Beslenme ve diyet uzmanı Aşkın Yuksel ise sıvı ve posa alımının artırılması gerektiğini aktarıyor Ramazan ayı boyunca sıkca rastlanan rahatsızlıkların başında bağırsak tembelliğinin geldiğine dikkat ceken Yuksel, sozlerini şoyle surduruyor: “Oysa bunun onune gecmek cok basit Gun icerisinde alınan su ve posayı birazcık artırmakla bu sorun tamamen cozumleniyor Her gun tuketilen şekersiz komposto, taze sıkılmış meyve suyu, ayran, bitkisel caylar ve ozellikle kuşburnu ilavesi cok faydalı Ayrıca bu donemlerde beyaz ekmek yerine kepekli ekmek veya kepekli tahıl urunleri tercih edilmeli
Bunlara dikkat
Her besin grubundan ihtiyacınız kadar tuketmeye ozen gosterin
Tek besine dayalı beslenmekten kacının
Her gun biri sahurda, biri iftardan sonra olmak uzere biriki bardak sut icin
İftar ile sahur arasında en az iki ara oğun yaparak beslenin
Kızartmalar, cok yağlı yemekler ve ağır yemekler tuketmekten kacının
Yemek sonrası cok ağır şerbetli tatlılar yerine sutlu ve meyveli tatlıları tercih edin
Yemeklerinizi yavaş yiyin, kıtlık varmışcasına hızlı yemek, sindirim sistemi rahatsızlıklarına neden olur
Gazlı, kolalı, kafeinli icecekler yerine sut, ayran, meyve suyu gibi sağlıklı icecekleri tercih edin
Guvenli gıda tuketimine dikkat edin, acıkta satılan hicbir besini tuketmeyin
NERGIHAN CELEN