RAMAZAN VE KABIZLIK

SoruCevap

Yeni Üye
Çözümler
1
Tepkime
57
Yaş
36
Coin
256,936
Ramazanda oruçlu kalınan sürenin yaklaşık 17 saat kadar uzun sürmesi bir yandan sindirim sisteminin tüm dengesini değiştirmekte, bir yandan da çeşitli sindirim sorunlarının yaşanmasına sebep olabilmektedir.

Aç kalınan sürede beslenme faaliyetinin olmaması, tüm sindirim kanalının aktif halden inaktif hale gelmesine neden olur. İftarla birlikte hızlı ve yüksek miktarlarda gıda tüketimi; mide ve barsaklarda şişkinlik ve gaz şikâyetlerine sebep olabilmektedir. Sindirim sisteminde meydana gelen değişikliklerden ötürü yaşanabilecek kabızlık, şişkinlik, gaz gibi şikâyetleri doğru gıdalarla beslenerek ve bazı probiyotik-prebiyotik içerikli takviyelerle aşmak mümkündür.

Barsaklarımızda dost bakteriler dediğimiz probiyotikler yer almaktadır. Bu bakteriler sağlıklı sindirim florasının oluşmasında, besinlerin sindirilmesinde, bağışıklık sisteminin desteklenmesinde, K ve B vitaminlerinin sentezinde önemli yer tutmaktadır. Ayrıca kötü bakterilerin çoğalmasını da engelleyerek gaz, şişkinlik ve kabızlık gibi sindirim problemlerini de ortadan kaldırabilmektedirler.

Ramazan ayında sıklıkla karın ağrısı, sık tuvalete çıkma isteği, şişkinlik, gaz şikâyetleri ile kendini gösteren “Hassas Barsak Sendromu”nda artış gözlenmektedir.

Yeterince su tüketmek, öğün sayısını artırmak, gaz yapıcı gıdalardan uzak durmak, probiyotik ve prebiyotik içerikli gıdalara(yoğurt, kefir, lifli sebzeler) sofralarda fazlaca yer vermek tedaviye önemli katkılar sağlayacaktır.

Ramazan ayında kabızlık problemi yaşamamak için özellikle iftar ile sahur arasındaki zaman diliminde 2lt kadar su tüketmek gerekmektedir. Ayran, sebze ve meyve tüketimi gün boyu bitkin düşen bedeni canlandıracaktır. İftar sofrasında yağlı, ağır, kızartma gibi besinler tüketmek yerine daha hafif yiyecekler tüketilmelidir.

İftar yemeğinde önce çorba içilmesi bir yandan sindirim problemlerini giderirken, bir yandan da doygunluk hissi sağlayacaktır. Çorbadan 5-10 dakika kadar sonra ana yemek yenmelidir. Küçük porsiyonlar şeklinde azar azar tüketmek önem taşımaktadır. Açlığa yenik düşüp birden mideyi doldurmak, yapacağınız en büyük hata olacaktır.

İftarda tüketilen yiyecekler iyice çiğnenmeli ve çok tuzlu, yağlı ya da tatlı yiyecekler olmamalıdır. İftardan 2 saat kadar sonra yarım saat kadar yürünmesi sindirim sistemini rahatlatacak, kabızlık probleminin önüne geçecektir.
 
Üst Alt