Sağlıklı beslenme çerçevesinde temel besin unsurlarından biri olan makarna, ekmeklik buğdaydan daha koyu renkli, protein açısından daha varlıklı bir buğday tipi olan durum buğdayından yapılmaktadır. Memleketimizde makarnanın unlu bir besin olduğu düşünülse de, gerçekte saf irmikten üretilmektedir. İrmik su ile yoğrulur, elde edilen hamur kalıptan geçirilir, biçimlendirilir ve kurutulur.
7’den 70’e herkesin severek tükettiği makarna; ucuz, pratik, lezzetli, raf ömrü uzun, kolay bulunabilir, düşük güç içeren, yüksek besin kıymetine sahip, biçimsel olarak 40’ın üzerinde tipi olan bir besin hususudur. Memleketimizde mahsusen spagetti, fiyonk ve burgu formunda tercih edilen makarnanın yıllık tüketimi kişi başına yaklaşık 5.2 kg. olarak hesaplanmaktadır. Devletlere nazaran kişi başına düşen yıllık makarna tüketim ölçülerine bakıldığına İtalya 28.9 kg. ile birinci sırada bölge alırken, bunu Venezüella, ABD, Mısır, Kanada, Yunanistan ve Fransa üzere memleketler izlemektedir.
Memleketimizde makarnanın kilo aldırdığına dair yanlış bir inanış vardır. Halbuki makarna şişmanlatmaz. Şayet o denli olsaydı yukarıda konum alan memleketlerden yalnızca ABD şişmanlık ile bu denli savaş etmez, bu durum bilhassa İtalya’nın halk sıhhati sorunu haline gelirdi. 100 gr. pişmemiş makarna 355 kkal. kuvvet, 77 gr. karbonhidrat, 11 gr. protein, 0.3 gr. yağ içermektedir. Bunun yanında folik asit, niasin, A, B1 ve B2 vitamini ile demir, kalsiyum, çinko, potasyum ve fosfor üzere mineraller de içermektedir. Münasebetiyle makarna düşük güç içermesine karşın besleyici kıymeti son aşama yüksek bir besindir. Fakat makarnaya eklenen yağ ve/veya soslar onun kuvvet içeriğini olumsuz etkilemektedir.
Yerküre Sıhhat Örgütü günlük gücün %55-60’ının karbonhidrat, %12-15’inin protein ve %25-30’unun yağlardan karşılanması gerektiğini vurgulamaktadır. Zayıflamaya koordinasyonlu beslenme programlarında besinlerin içerdiği yağ nispeti ve kan şekeri üzerine tesirleri büyük ehemmiyet taşımaktadır. Makarna kompleks karbonhidrat ve düşük nispette yağ içeriği ile diyetisyenlerin beslenme programlarında sıklıkla tercih ettiği ve haftada en az 2 - 3 kez yenilmesini önerdiği bir besin unsuru olarak önümüze çıkmaktadır. Ramazan müddetince de ekmek bölgesine makarna ve pilav üzere tahıl eserleri rahatlıkla kullanılabilir.
Börekten salataya, ana yemekten garnitüre kadar pek çok biçimde önümüze çıkan makarnanın domates, biber, fesleğen, süt, yumurta, soya, vitamin üzere çeşni içeren ve kepekli alternatiflerinin üretilmesi pazar hissesinde yeni bir trend sağlamıştır. Gelgelelim şişmanlattığına dair yanlış inanışlar nedeni ile beşerler makarna yemekten kaçınmaktadır. Münhasıran büyüme ve gelişme çağındaki evlatlar açısından son radde yararlı bir besin olan makarna, porsiyon ölçülerine dikkat edildiği ve elverişli soslarla hazırlandığı taktirde kilo sorununu bile ortadan kaldırmaya yardımcı olacaktır. Birebir hengamda “antiülser” bir eser olarak tanımlanan makarna çoka kaçmamak koşulu ile iftar sofralarını çeşitlendirmek ismine sıklıkla başvurulabilecek bir ana yemektir. Makarna, bu üzere özellikleri nedeniyle vakit darlığı durumunda alelacele hazırlanabilecek bir kurtarıcı yemek olarak görülmemelidir.
7’den 70’e herkesin severek tükettiği makarna; ucuz, pratik, lezzetli, raf ömrü uzun, kolay bulunabilir, düşük güç içeren, yüksek besin kıymetine sahip, biçimsel olarak 40’ın üzerinde tipi olan bir besin hususudur. Memleketimizde mahsusen spagetti, fiyonk ve burgu formunda tercih edilen makarnanın yıllık tüketimi kişi başına yaklaşık 5.2 kg. olarak hesaplanmaktadır. Devletlere nazaran kişi başına düşen yıllık makarna tüketim ölçülerine bakıldığına İtalya 28.9 kg. ile birinci sırada bölge alırken, bunu Venezüella, ABD, Mısır, Kanada, Yunanistan ve Fransa üzere memleketler izlemektedir.
Memleketimizde makarnanın kilo aldırdığına dair yanlış bir inanış vardır. Halbuki makarna şişmanlatmaz. Şayet o denli olsaydı yukarıda konum alan memleketlerden yalnızca ABD şişmanlık ile bu denli savaş etmez, bu durum bilhassa İtalya’nın halk sıhhati sorunu haline gelirdi. 100 gr. pişmemiş makarna 355 kkal. kuvvet, 77 gr. karbonhidrat, 11 gr. protein, 0.3 gr. yağ içermektedir. Bunun yanında folik asit, niasin, A, B1 ve B2 vitamini ile demir, kalsiyum, çinko, potasyum ve fosfor üzere mineraller de içermektedir. Münasebetiyle makarna düşük güç içermesine karşın besleyici kıymeti son aşama yüksek bir besindir. Fakat makarnaya eklenen yağ ve/veya soslar onun kuvvet içeriğini olumsuz etkilemektedir.
Yerküre Sıhhat Örgütü günlük gücün %55-60’ının karbonhidrat, %12-15’inin protein ve %25-30’unun yağlardan karşılanması gerektiğini vurgulamaktadır. Zayıflamaya koordinasyonlu beslenme programlarında besinlerin içerdiği yağ nispeti ve kan şekeri üzerine tesirleri büyük ehemmiyet taşımaktadır. Makarna kompleks karbonhidrat ve düşük nispette yağ içeriği ile diyetisyenlerin beslenme programlarında sıklıkla tercih ettiği ve haftada en az 2 - 3 kez yenilmesini önerdiği bir besin unsuru olarak önümüze çıkmaktadır. Ramazan müddetince de ekmek bölgesine makarna ve pilav üzere tahıl eserleri rahatlıkla kullanılabilir.
Börekten salataya, ana yemekten garnitüre kadar pek çok biçimde önümüze çıkan makarnanın domates, biber, fesleğen, süt, yumurta, soya, vitamin üzere çeşni içeren ve kepekli alternatiflerinin üretilmesi pazar hissesinde yeni bir trend sağlamıştır. Gelgelelim şişmanlattığına dair yanlış inanışlar nedeni ile beşerler makarna yemekten kaçınmaktadır. Münhasıran büyüme ve gelişme çağındaki evlatlar açısından son radde yararlı bir besin olan makarna, porsiyon ölçülerine dikkat edildiği ve elverişli soslarla hazırlandığı taktirde kilo sorununu bile ortadan kaldırmaya yardımcı olacaktır. Birebir hengamda “antiülser” bir eser olarak tanımlanan makarna çoka kaçmamak koşulu ile iftar sofralarını çeşitlendirmek ismine sıklıkla başvurulabilecek bir ana yemektir. Makarna, bu üzere özellikleri nedeniyle vakit darlığı durumunda alelacele hazırlanabilecek bir kurtarıcı yemek olarak görülmemelidir.