Ramazanda beslenme

SoruCevap

Yeni Üye
Çözümler
1
Tepkime
57
Yaş
36
Coin
256,936
Ramazan ayı topluluğumuzda, sofralara daha ziyade ihtimam gösterilen ve yemek çeşidinin bol olduğu bir periyottur. Sahur olağan kahvaltıdan, iftar ise akşam yemeğinden daha güçlü hazırlanır. Bu nedenle Ramazan ile birlikte şahısların beslenme alışkanlıklarında değişiklikler meydana gelebilmektedir. Bu periyotta beslenme açısından dikkat edilecek en değerli nokta kişinin vücut istikrarını himayesi olacaktır. Bunu sağlayabilmek için de ehliyetli ve istikrarlı beslenmenin kolay kurallarına dikkat edilmesi yerinde olacaktır.

Birinci olarak öğün sayısı en az 3 olmak üzere 4-5 öğünü bulacak formda bir tertip oturtulmalıdır. Bunula birlikte her öğünde dört temel besin kümesinden tüketilmeye çalışılmalıdır. Yani et/tavuk/balık öbeği, süt/yoğurt kümesi, sebze-meyve kümesi ve tahıl kümesi günlük olarak makul ölçülerde tüketilmelidir. Bunlara dikkat edilmediğinde sindirim sorunları, tansiyon sorunları, kan şekeri düzensizlikleri ve gibisi rahatsızlıklar ortaya çıkabilir. Öğün sayısının az olması, vücudun muhtaçlıklarının gereğince karşılanamamasına bu da gün içinde yorgunluk, konsantrasyon azalması, kan şekerinin düşmesi, uyku hali üzere durumlara yol açmaktadır. Bu üzere nedenlerden ötürü mahsusen şeker illeti, tansiyon, kalp sorunu olan bireylerin hekimlerine istişareden oruç tutmamaları gerekir. Şayet oruç tutacaklarsa bir mütehassıs tarafından beslenme sistemlerinin ve sıklığının ayarlanması gerekmektedir.

Günlük hayatta önerilen beslenme programlarında olduğu üzere ramazanda da azar azar sık sık besin tüketimi kıymetlidir. Gün boyunca alınamayan besin öğesi gereksinimlerinin karşılanması gerekmektedir. Bunun için öğün sayısı arttırılmalı ve kesinlikle sahur yapılmalıdır.

Sahurda yalnızca su içerek niyetlenmek yahut gece yiyip yatmanın son radde zararlı olduğu unutulmamalıdır. Sahurda tam tahıllı ekmek ile yapılan hafif bir kahvaltı yahut çorba, yoğurt ve tam tahıllı ekmekten oluşan bir menü mütenasip bir seçim olacaktır. Birebir devirde sahurda su tüketimine de ehemmiyet verilmeli ve likit alımına dikkat edilmelidir.

İftar çorba ile açılıp ve bir vade ara verildikten sonra yemeğe geçmek hem doygunluk hissinin sağlaması hem de sindirim sorunlarının önlemesi açısından tesirli olacaktır. İftara peynir, zeytin üzere yalın yiyeceklerle başlanıp , sıradan yemeğe ise saat 20.00-20.15 sıralarında geçilmesi müsait olacaktır.

Oruç boyunca mide çok boş kalmakta ve umumide insanlar bir anda çok şey yedikleri için sindirim sorunları ortaya çıkmaktadır. Bunu önlemek için iftarda yavaş yavaş ve az ölçüde yemek yenmelidir. İftar ile sahur arasında ara öğün eklenmelidir. Yenilen yemeklerin ağır olmamasına az yağlı, yağda kızartılmadan yapılmış yiyecekler tüketmeye itina gösterilmelidir.

Ramazan ayında oruç tutmak bazen zayıflamak için bir alternatif olarak kıymetlendirilir. Ama bu sahih bir fikir değildir. Sahurdan iftara kadar olan vadede aç kalındığı için metabolizma suratı vakit içerisinde yavaşlar. Kişi evvel biraz kilo verir gelgelelim bir vade sonra kilo verme durur ve sonrasında kilo artışı gerçekleşir. İşte bu nedenle Ramazan boyunca da yemek yenen saatlerde öğün sıklığı arttırılmalıdır.

Ramazan ayında kişilerde tatlıya karşı istek artmaktadır. Yemek sonrası yenilecek tatlı olarak sütlü tatlı daha düzgün bir seçim olacaktır. Ramazanın simgesi haline gelen güllaç buna en münasebetli tatlı olarak kabul edilebilir, alışılmış ölçüsüne dikkat etmek koşuluyla.

Gebelik periyodunda validenin ve bebeğin bu devri sağlıklı geçirebilmesi için validenin ehliyetli ve istikrarlı beslenmesi çok değerlidir. Bu periyotta ananın besin gereksinimleri artmaktadır. Bu gereksinimler bireye hususî ölçülerde karşılandığında bir yandan ananın sıhhati korunurken vesair yandan doğacak bebeğin sıradan büyüme ve gelişmesinin, bebek doğduktan sonra da ananın bebeğine vereceği sütün kâfi ve besleyici olması sağlanır. Ramazan devrinde gebe hatunların muhtaçlıkları tam olarak karşılanamayacağı için ve ana ve bebeğin sıhhatinin olumsuz istikamette etkilenebileceği için boruç tutmaları önerilmemektedir.

ÖRNEK MENÜ

SAHUR
Tam tahıllı ekmek

Peynir yahut 1 Yumurta

Zeytin

Salatalık-Domates

Meyva yahut 1-2 çay kaşığı bal/reçel

YAHUT

Süt,Tost

YAHUT

Çorba

Tam tahıllı ekmek

Yoğurt

İFTAR Zeytin yahut hurma yahut peynir, çorba

1 Porsiyon et yemeği yahut etli zerzevat yemeği

Salata

Tam tahıllı ekmek yahut pilav yahut makarna yahut börek yahut pide

ARA Meyva

YAHUT

Meyva kompostosu

ARA Süt / yoğurt

*Haftada 2-3 sefer ara öğün noktasına sütlü tatlı yenilebilir.
 
Üst Alt