Ramazan ayında oruç tutarken de istikrarlı beslenmek ve bunu egzersizle destekleyerek sağlıklı kalmak mümkün
Ramazan ayında diyaneti vecibemizi bölgesine getirmek üzere tutulan oruç, bir ay mühletle beslenme tertibini külliyen değiştiriyor. Bu nedenle oruç tutarken vücudumuzun muhtaçlığı olan besinleri tüketerek istikrarlı beslenmek daha büyük ehemmiyet kazanıyor. Istikrarlı beslenmek düşünüldüğü kadar pahalı ya da zahmetli değildir, hanemizde pişirdiğimiz klâsik yemeklerimizle de istikrarlı beslenebiliriz.
1-Orucunuzu hurma ile açarak kan şekerinizi dengeleyin!..
Oruç tutarken mideniz uzun saatler vadesince boş kalır. İftarda boş mideye birden yüklenmeyin ve orucunuzu hurma ile açarak, uzun süren açlık nedeniyle düşen kan şekeri seviyenizi olağana getirin. Akabinde hafif bir yemek olan çorba ve 1 dilim ekmekle devam edin ve biraz ara verdikten sonra ızgara, fırında yahut haşlama olarak hazırlanmış tavuk ve köfte, tavuk etli dolma,sarma,etli kuru fasülye üzere protein pahası yüksek besinler ile devam edin. Yazın bol ve ucuz olan zeytinyağlı bir zerzevat yemeği ve salatayla yemeğinizi tamamlayabilirsiniz.
2-Sıcak değil, ılık yemek tüketerek mide rahatsızlıklarının önüne geçin!..
İftar sofralarını zenginleştiren kahvaltılıklardan sonra servis edilen sıcak çorbalar, mide rahatsızlıklarına neden olabilir, gaz yapıcı tesir gösterebilir. Bunu önlemek için yemekleri ılık-sıcak arası tüketin ve mümkün olduğunca bol çiğneyin.
3-Aşırı yağ ve şeker içeren yiyeceklerden ve gazlı içeceklerden uzak durun!..
Kızartmalar, hamur işleri, şerbetli tatlılar, haddinden fazla baharatlı yemekler, sucuk, sosis, pastırma üzere şarküteri eserler, gazlı içecekler haddinden fazla şeker ve yağ içerir. Gece oluşabilecek hazımsızlıklardan, mide yanmalarından, reflüden ve kilo alma sorunlarından korunmak için bu yiyecek ve içeceklerden mümkün olduğunca uzak durun.
4-Uzun periyodik açlıkta zayıflayan bağışıklık sisteminizi yoğurt ve salatayla güçlendirin!..
Bağışıklık sistemi uzun açlıklarda daha çok zayıflar ve ishal üzere enfeksiyon hastalıklarına yakalanma riski artar. Bu yüzden Ramazan müddetince bağışıklık sisteminizi güçlü tutmak için yogurt, cacık ve salatayı sofralarınızdan eksik etmeyin.
5- Posa ölçüsü çokça olan tahıllı ekmekleri ve bakliyatları tercih edin!..
Kan şekerini süratle yükselten besinler mahalline posa ölçüsü çokça olan kepekli ekmek, çok tahıllı ekmek, çavdar ekmeği, bulgur, yarma, nohut, kurufasülye, barbunya, yeşil mercimek üzere tokluk hissi sağlayan besinleri tüketmeyi tercih edin.
6-Aşırı tatlı tüketimini engellemek için meyveyi sofranızdan eksik etmeyin!..
Ramazan da en az tüketilen besinler zerzevat ve meyvelerdir. Halbuki zerzevat vücudun bu devirde artan vitamin ve mineral gereksinimini karşılar, kabızlığı köstekler ve tok fiyat. Meyve ise şeker gereksiniminizi gidererek ölçüsüz tatlı tüketiminizi önler. Ağır tatlılar mekanına erik,şeftali,kayısı,yenidünya ve yaz mevsiminin vazgeçilmezi karpuzu Ramazan sofralarımızda baştacı edin.
7-Sahurda sizi uzun vade tok tutacak yumurta, peynir üzere proteinler ile ekmek tüketmeyi unutmayın!..
Sahur, Ramazan ayında sizi 15 saat boyunca tok ve sağlıklı tutacak besinleri tüketeceğiniz en değerli öğündür. Kaliteli protein olan yumurta, peynir ve ekmek sahur sofralarında kesinlikle konum almaldır. Şeker, tansiyon, insülin direnci, polikistikover üzere bir rahatsızlığı olmayanlar Ramazan'ın olmazsa olmazı fırından yeni çıkmış pideyi rahatlıkla tüketebilir, sıhhat meseleleri olanlar tam buğday ekmeğini tercih etmelidir.
8-İftardan sahura kadar azar azar lakin sıklıkla su tüketin!..
Ramazan ayı yaz mevsimine rastladığı için sahurda ve iftarda likit alımı çok kıymetlidir.İftardan sahura kadar olan saat aralığında azar azar ve sık sık su tüketilmeli, mideyi dinlendiren, hazmı kolaylaştıran ıhlamur, nane, rezene, papatya üzere bitki çayları üzere içilmelidir. Sahurda ayran tüketmek de hem doyurucu hem de likit alımına yardımcı olduğu için yanlışsız bir seçimdir.
9-İftar ve sahur arasına küçük ara öğünler ekleyin!..
İftar ile sahur arasında küçük ara öğünler ekleyerek bir kerede çokça ölçüde yemenin vereceği aksiliklerin önüne geçin. Metabolizmanıza destek olacak ceviz, badem, fıstık, fındık, leblebi, kuru kayısı, kuru erik üzere kuruyemişleri tercih edin.
10- Ramazanda sağlıklı kalmak için istikrarlı beslenin ve egzersiz yapın!..
Uzun saatler aç kaldıktan sonra yemek yediğinizde kan şekeri seviyesi yükselerek kişinin kendisini uykulu ve yorgun hissetmesine neden olur. Ramazan'da istikrarlı beslenirken, zinde olmak için egzersi yapmayı ihmal etmeyin. Yemek sonrası yürüyüş ya da mahsusen hatunların eğlenerek egzersiz yapmalarını sağlayan dans ve fitnessi birleştiren Zumba ile istikrarlı beslenip harekete geçebilirsiniz.
Ramazan ayında diyaneti vecibemizi bölgesine getirmek üzere tutulan oruç, bir ay mühletle beslenme tertibini külliyen değiştiriyor. Bu nedenle oruç tutarken vücudumuzun muhtaçlığı olan besinleri tüketerek istikrarlı beslenmek daha büyük ehemmiyet kazanıyor. Istikrarlı beslenmek düşünüldüğü kadar pahalı ya da zahmetli değildir, hanemizde pişirdiğimiz klâsik yemeklerimizle de istikrarlı beslenebiliriz.
1-Orucunuzu hurma ile açarak kan şekerinizi dengeleyin!..
Oruç tutarken mideniz uzun saatler vadesince boş kalır. İftarda boş mideye birden yüklenmeyin ve orucunuzu hurma ile açarak, uzun süren açlık nedeniyle düşen kan şekeri seviyenizi olağana getirin. Akabinde hafif bir yemek olan çorba ve 1 dilim ekmekle devam edin ve biraz ara verdikten sonra ızgara, fırında yahut haşlama olarak hazırlanmış tavuk ve köfte, tavuk etli dolma,sarma,etli kuru fasülye üzere protein pahası yüksek besinler ile devam edin. Yazın bol ve ucuz olan zeytinyağlı bir zerzevat yemeği ve salatayla yemeğinizi tamamlayabilirsiniz.
2-Sıcak değil, ılık yemek tüketerek mide rahatsızlıklarının önüne geçin!..
İftar sofralarını zenginleştiren kahvaltılıklardan sonra servis edilen sıcak çorbalar, mide rahatsızlıklarına neden olabilir, gaz yapıcı tesir gösterebilir. Bunu önlemek için yemekleri ılık-sıcak arası tüketin ve mümkün olduğunca bol çiğneyin.
3-Aşırı yağ ve şeker içeren yiyeceklerden ve gazlı içeceklerden uzak durun!..
Kızartmalar, hamur işleri, şerbetli tatlılar, haddinden fazla baharatlı yemekler, sucuk, sosis, pastırma üzere şarküteri eserler, gazlı içecekler haddinden fazla şeker ve yağ içerir. Gece oluşabilecek hazımsızlıklardan, mide yanmalarından, reflüden ve kilo alma sorunlarından korunmak için bu yiyecek ve içeceklerden mümkün olduğunca uzak durun.
4-Uzun periyodik açlıkta zayıflayan bağışıklık sisteminizi yoğurt ve salatayla güçlendirin!..
Bağışıklık sistemi uzun açlıklarda daha çok zayıflar ve ishal üzere enfeksiyon hastalıklarına yakalanma riski artar. Bu yüzden Ramazan müddetince bağışıklık sisteminizi güçlü tutmak için yogurt, cacık ve salatayı sofralarınızdan eksik etmeyin.
5- Posa ölçüsü çokça olan tahıllı ekmekleri ve bakliyatları tercih edin!..
Kan şekerini süratle yükselten besinler mahalline posa ölçüsü çokça olan kepekli ekmek, çok tahıllı ekmek, çavdar ekmeği, bulgur, yarma, nohut, kurufasülye, barbunya, yeşil mercimek üzere tokluk hissi sağlayan besinleri tüketmeyi tercih edin.
6-Aşırı tatlı tüketimini engellemek için meyveyi sofranızdan eksik etmeyin!..
Ramazan da en az tüketilen besinler zerzevat ve meyvelerdir. Halbuki zerzevat vücudun bu devirde artan vitamin ve mineral gereksinimini karşılar, kabızlığı köstekler ve tok fiyat. Meyve ise şeker gereksiniminizi gidererek ölçüsüz tatlı tüketiminizi önler. Ağır tatlılar mekanına erik,şeftali,kayısı,yenidünya ve yaz mevsiminin vazgeçilmezi karpuzu Ramazan sofralarımızda baştacı edin.
7-Sahurda sizi uzun vade tok tutacak yumurta, peynir üzere proteinler ile ekmek tüketmeyi unutmayın!..
Sahur, Ramazan ayında sizi 15 saat boyunca tok ve sağlıklı tutacak besinleri tüketeceğiniz en değerli öğündür. Kaliteli protein olan yumurta, peynir ve ekmek sahur sofralarında kesinlikle konum almaldır. Şeker, tansiyon, insülin direnci, polikistikover üzere bir rahatsızlığı olmayanlar Ramazan'ın olmazsa olmazı fırından yeni çıkmış pideyi rahatlıkla tüketebilir, sıhhat meseleleri olanlar tam buğday ekmeğini tercih etmelidir.
8-İftardan sahura kadar azar azar lakin sıklıkla su tüketin!..
Ramazan ayı yaz mevsimine rastladığı için sahurda ve iftarda likit alımı çok kıymetlidir.İftardan sahura kadar olan saat aralığında azar azar ve sık sık su tüketilmeli, mideyi dinlendiren, hazmı kolaylaştıran ıhlamur, nane, rezene, papatya üzere bitki çayları üzere içilmelidir. Sahurda ayran tüketmek de hem doyurucu hem de likit alımına yardımcı olduğu için yanlışsız bir seçimdir.
9-İftar ve sahur arasına küçük ara öğünler ekleyin!..
İftar ile sahur arasında küçük ara öğünler ekleyerek bir kerede çokça ölçüde yemenin vereceği aksiliklerin önüne geçin. Metabolizmanıza destek olacak ceviz, badem, fıstık, fındık, leblebi, kuru kayısı, kuru erik üzere kuruyemişleri tercih edin.
10- Ramazanda sağlıklı kalmak için istikrarlı beslenin ve egzersiz yapın!..
Uzun saatler aç kaldıktan sonra yemek yediğinizde kan şekeri seviyesi yükselerek kişinin kendisini uykulu ve yorgun hissetmesine neden olur. Ramazan'da istikrarlı beslenirken, zinde olmak için egzersi yapmayı ihmal etmeyin. Yemek sonrası yürüyüş ya da mahsusen hatunların eğlenerek egzersiz yapmalarını sağlayan dans ve fitnessi birleştiren Zumba ile istikrarlı beslenip harekete geçebilirsiniz.