Ramazan ayında güneşin doğuşu ile batışı arasında hiç yiyecek ve içecek alınmadığı ve 24 saatte iki kere biri güneş doğmadan evvel gayrısı ise güneşin batışından sonra besin tüketimi gerçekleştirilmektedir.
Ramazanda yaygın pratik iftarda büyük bir öğün, sahurda daha hafif bir öğün yemek formundadır. Umumi olarak yekun yiyecek alımı ramazanda sınırlanır ve bu da güç alımında azalmaya ve tartı kaybına yol açabilmektedir. Sağlıklı beslenmek hayat uzunluğu sürdürülmesi gereken bir hayat prensibi olması ile birlikte Ramazan ayında sağlıklı beslenmek oruç tutarken halsizlik ,yorgunluk,dikkatsizlik sonluluk üzere uzun müddet aç kalmaya bağlı olarak görülebilecek durumlarla baş etmeyi kolaylaştıracaktır.
Asla kilo vermek için oruç tutulmamalıdır. Bu durum metabolizmanın bozulmasına ve kilo mahalline yalnızca kas ve su kaybına neden olmaktadır. Bu şık ay şükredip inanmanın, huzura, sevgiye, değere ve paylaşmaya odaklanmanın, hayatı bize sunan güce sonsuz ve sınırsız inanmanın devridir.
Ramazanda oruç tutarken, tokluk hissinin daha uzun sürmesi ve kan şekerinin erken düşerek halsizlik hissinin oluşmaması için sahur öğününün atlanmaması gerekir. İftar da tüketilen besinlerin çeşitliliği de kilo denetiminde, mide sıhhatinin korunmasında ve metabolizmanın çalışma suratında tesirli olur.
Oruç sırasında gün boyunca kan şekeri düşmekte vücut ısısı azalmaktadır. Bu nedenle üşüme, halsizlik, baş ağrısı ve işe karşı bir isteksizlik yaşanmaktadır ki bilhassa sahura kalkılmadan tutulan oruç yahut iftarda ehil beslenmeme bu belirtilerin daha ağır görülmesine neden olacaktır.
Sahur diyeti nasıl olmalı?
Oruç tutulacaksa mutlaka sahura kalkılmalıdır.
Ramazan sürecinde şayet sahurda hamur işleri, kızartmalar vb. yiyecekler tüketiliyorsa gece yatmadan evvel yenilip yatıldığı için sabah kalkınca midede tartı, ekşime, yanma hissedilmektedir. Bu durumu engellemek için sahurda hiç yemek yememe tarafına sütlü yahut sulu çorbalar kahvaltı çeşidi yiyecekler tercih edilmelidir.
Haşlanmış yumurta uzun vade tokluk hissi veren bir protein kaynağıdır. sahur da 1-2 adet haşlanmış yahut omlet menemen formunda yumurta tüketilebilirsiniz
Sahurda 1 bardak süt yahut 1 bardak ayran ,1 kase yoğurt 1 bardak kefir den yalnızca birinin tüketilmesi kan şekerinin istikrarda kalmasında ve tokluk hissinin uzun sürmesinde tesirli olur.
Sindirim meselelerinin engellenmesi için bilhassa 2-3 adet kuru kayısı tüketilebilir. Kuru hurma da lif açısından zengindir ve uzun mühlet doygunluk hissi verir. Ceviz, badem ,fındık,kaju üzere yağlı tohumlar da uzun mühlet doygunluk veren kuruyemişlerdir. Sahurda porsiyon ölçülerine dikkat edilerek tüketilebilir.
Ramazan diyetinde şayet likit ve sulu yiyeceklerin, içeceklerin posalı besinler iftar ve sahur aralığında az tüketilirse barsakların peristaltik hareketleri yavaşlamaktadır. Bu durumda bilhassa posalı besinlere az mahal verilmesi abdominal adalelerde kuvvet kaybı ve pelvik tabanda gevşeme, kabızlık, karında şişkinlik oluşmaktadır. Bu nedenle ramazan ayı boyunca kuvvet, posa, potasyum ve magnezyum kaynağı hurma ve muz, protein ve posadan güçlü badem üzere besinlerin tüketimi önerilmektedir.
İftar diyeti nasıl olmalı?
Katiyen yerinde ve istikrarlı olmalıdır. Ehliyetli ve istikrarlı beslenmenin ana kuralı; tüm besin öbekleri içeren bir menüdür. İftar ve sahur arasında en az 2,5 lt su içilmelidir.Yavaş ve yeterli çiğneyerek , kuru baklagillerden ve hayvansal besinlerden protein yetecek ölçüde almaya dikkat etmek ve posa alımı için zerzevat ve meyveleri kesinlikle taraf verilerek , yağı ehil ölçüde ve doymamış yağlardan tercih etmek umumî sağlıklı beslenme kuralıdır.Ramazan ayında ise bu İftar ve sahur sürecinde tüketilen her öğünde dikkat edilmesi gereken kuralların ana hatlarını oluşturur. Unutulmamalıdır ki ramazan ayında günlük alınması gereken kuvvet, protein, vitamin ve mineraller değişmemektedir. Ramazan Diyeti ile günlük alınması gereken kuvvetin ve besin kıymetlerinin tamamlanabilmesi için iftardan 2-2,5 saat sonra bir ara öğün yapılabilir.
birinci olarak 1-2 bardak su içilmesi gerekir. Daha sonra çorbanın içilmesi ve ana yemek yenmeden evvel 5-10 dk yemeğe ara verilmesi önerilir.
İftar menülerinde kızartma ve fast-food üslubu yağ içeriği yüksek besinlerin bulunmamasına ihtimam gösterilmelidir. Şekerli kompostolar ve asitli içeceklerden de uzak durulmalıdır.Şekersiz komposto tercih edebilirsiniz.
Zerzevat yahut bakliyat yemeği üzere ana yemek çeşitleri iftar sofralarında taraf almalıdır. Sulu yemeklerde dana eti, kıyma yahut tavuk eti bulunuyorsa yemekler hazırlanırken ekstra yağ eklenmeme; etin kendi yağı ile pişirilmelidir.
Tavuk eti, balık, köfte üzere et yemekleri tüketilecek ise ızgara yahut fırında hazırlanmalıdır.
Günlük besin bedeli gereksiniminin karşılanması için ana yemeklerin yanında yoğurt, cacık, ayran ve salata üzere besinler de iftar menüsünde bulunmalıdır.
İftar sonrasında kesinlikle egzersiz ve yürüyüşlerle sindirim kolaylaştırılmalıdır.
Kimler için Oruç tutmak sakıncalıdır?
Ramazanda oruç tutması sakıncalı olan şahıslar;Başta gebe valideler,diyabet hastaları,hipoglisemi hastaları , ilaç saati ayarlı tertipli ilaç kullanan kişiler(özellikle tansiyon ,kalp hastaları)
Diyabet hastaları 2.5-3 saat ara ile beslenmek zorundadırlar, ara öğün atlandığında insülin salımındaki bozukluk kan şekeri seviyesini olumsuz tesirler. Hipoglisemi istenmeyen bir tablodur ve sıhhat için tehlikelidir. İlaç saatleri ayarlı olan şeker, kalp, hipertansiyon ve mide hastaları uzun müddet aç kaldıklarında ilaç tedavilerini de bozmuş olmaktadırlar. Münhasıran reflü ve helicobacter pylori kökenli ülser hastalarında uzun açlıklar şiddetli asit salgısına neden olduğu üzere az ve sık beslenmeleri, bol likit almaları gerekirken bir ya da iki öğünü muhtemelen ölçüsüz ve süratli yiyebileceklerinden sindirim sistemleri bozulmaktadır.
Ramazanda yaygın pratik iftarda büyük bir öğün, sahurda daha hafif bir öğün yemek formundadır. Umumi olarak yekun yiyecek alımı ramazanda sınırlanır ve bu da güç alımında azalmaya ve tartı kaybına yol açabilmektedir. Sağlıklı beslenmek hayat uzunluğu sürdürülmesi gereken bir hayat prensibi olması ile birlikte Ramazan ayında sağlıklı beslenmek oruç tutarken halsizlik ,yorgunluk,dikkatsizlik sonluluk üzere uzun müddet aç kalmaya bağlı olarak görülebilecek durumlarla baş etmeyi kolaylaştıracaktır.
Asla kilo vermek için oruç tutulmamalıdır. Bu durum metabolizmanın bozulmasına ve kilo mahalline yalnızca kas ve su kaybına neden olmaktadır. Bu şık ay şükredip inanmanın, huzura, sevgiye, değere ve paylaşmaya odaklanmanın, hayatı bize sunan güce sonsuz ve sınırsız inanmanın devridir.
Ramazanda oruç tutarken, tokluk hissinin daha uzun sürmesi ve kan şekerinin erken düşerek halsizlik hissinin oluşmaması için sahur öğününün atlanmaması gerekir. İftar da tüketilen besinlerin çeşitliliği de kilo denetiminde, mide sıhhatinin korunmasında ve metabolizmanın çalışma suratında tesirli olur.
Oruç sırasında gün boyunca kan şekeri düşmekte vücut ısısı azalmaktadır. Bu nedenle üşüme, halsizlik, baş ağrısı ve işe karşı bir isteksizlik yaşanmaktadır ki bilhassa sahura kalkılmadan tutulan oruç yahut iftarda ehil beslenmeme bu belirtilerin daha ağır görülmesine neden olacaktır.
Sahur diyeti nasıl olmalı?
Oruç tutulacaksa mutlaka sahura kalkılmalıdır.
Ramazan sürecinde şayet sahurda hamur işleri, kızartmalar vb. yiyecekler tüketiliyorsa gece yatmadan evvel yenilip yatıldığı için sabah kalkınca midede tartı, ekşime, yanma hissedilmektedir. Bu durumu engellemek için sahurda hiç yemek yememe tarafına sütlü yahut sulu çorbalar kahvaltı çeşidi yiyecekler tercih edilmelidir.
Haşlanmış yumurta uzun vade tokluk hissi veren bir protein kaynağıdır. sahur da 1-2 adet haşlanmış yahut omlet menemen formunda yumurta tüketilebilirsiniz
Sahurda 1 bardak süt yahut 1 bardak ayran ,1 kase yoğurt 1 bardak kefir den yalnızca birinin tüketilmesi kan şekerinin istikrarda kalmasında ve tokluk hissinin uzun sürmesinde tesirli olur.
Sindirim meselelerinin engellenmesi için bilhassa 2-3 adet kuru kayısı tüketilebilir. Kuru hurma da lif açısından zengindir ve uzun mühlet doygunluk hissi verir. Ceviz, badem ,fındık,kaju üzere yağlı tohumlar da uzun mühlet doygunluk veren kuruyemişlerdir. Sahurda porsiyon ölçülerine dikkat edilerek tüketilebilir.
Ramazan diyetinde şayet likit ve sulu yiyeceklerin, içeceklerin posalı besinler iftar ve sahur aralığında az tüketilirse barsakların peristaltik hareketleri yavaşlamaktadır. Bu durumda bilhassa posalı besinlere az mahal verilmesi abdominal adalelerde kuvvet kaybı ve pelvik tabanda gevşeme, kabızlık, karında şişkinlik oluşmaktadır. Bu nedenle ramazan ayı boyunca kuvvet, posa, potasyum ve magnezyum kaynağı hurma ve muz, protein ve posadan güçlü badem üzere besinlerin tüketimi önerilmektedir.
İftar diyeti nasıl olmalı?
Katiyen yerinde ve istikrarlı olmalıdır. Ehliyetli ve istikrarlı beslenmenin ana kuralı; tüm besin öbekleri içeren bir menüdür. İftar ve sahur arasında en az 2,5 lt su içilmelidir.Yavaş ve yeterli çiğneyerek , kuru baklagillerden ve hayvansal besinlerden protein yetecek ölçüde almaya dikkat etmek ve posa alımı için zerzevat ve meyveleri kesinlikle taraf verilerek , yağı ehil ölçüde ve doymamış yağlardan tercih etmek umumî sağlıklı beslenme kuralıdır.Ramazan ayında ise bu İftar ve sahur sürecinde tüketilen her öğünde dikkat edilmesi gereken kuralların ana hatlarını oluşturur. Unutulmamalıdır ki ramazan ayında günlük alınması gereken kuvvet, protein, vitamin ve mineraller değişmemektedir. Ramazan Diyeti ile günlük alınması gereken kuvvetin ve besin kıymetlerinin tamamlanabilmesi için iftardan 2-2,5 saat sonra bir ara öğün yapılabilir.
birinci olarak 1-2 bardak su içilmesi gerekir. Daha sonra çorbanın içilmesi ve ana yemek yenmeden evvel 5-10 dk yemeğe ara verilmesi önerilir.
İftar menülerinde kızartma ve fast-food üslubu yağ içeriği yüksek besinlerin bulunmamasına ihtimam gösterilmelidir. Şekerli kompostolar ve asitli içeceklerden de uzak durulmalıdır.Şekersiz komposto tercih edebilirsiniz.
Zerzevat yahut bakliyat yemeği üzere ana yemek çeşitleri iftar sofralarında taraf almalıdır. Sulu yemeklerde dana eti, kıyma yahut tavuk eti bulunuyorsa yemekler hazırlanırken ekstra yağ eklenmeme; etin kendi yağı ile pişirilmelidir.
Tavuk eti, balık, köfte üzere et yemekleri tüketilecek ise ızgara yahut fırında hazırlanmalıdır.
Günlük besin bedeli gereksiniminin karşılanması için ana yemeklerin yanında yoğurt, cacık, ayran ve salata üzere besinler de iftar menüsünde bulunmalıdır.
İftar sonrasında kesinlikle egzersiz ve yürüyüşlerle sindirim kolaylaştırılmalıdır.
Kimler için Oruç tutmak sakıncalıdır?
Ramazanda oruç tutması sakıncalı olan şahıslar;Başta gebe valideler,diyabet hastaları,hipoglisemi hastaları , ilaç saati ayarlı tertipli ilaç kullanan kişiler(özellikle tansiyon ,kalp hastaları)
Diyabet hastaları 2.5-3 saat ara ile beslenmek zorundadırlar, ara öğün atlandığında insülin salımındaki bozukluk kan şekeri seviyesini olumsuz tesirler. Hipoglisemi istenmeyen bir tablodur ve sıhhat için tehlikelidir. İlaç saatleri ayarlı olan şeker, kalp, hipertansiyon ve mide hastaları uzun müddet aç kaldıklarında ilaç tedavilerini de bozmuş olmaktadırlar. Münhasıran reflü ve helicobacter pylori kökenli ülser hastalarında uzun açlıklar şiddetli asit salgısına neden olduğu üzere az ve sık beslenmeleri, bol likit almaları gerekirken bir ya da iki öğünü muhtemelen ölçüsüz ve süratli yiyebileceklerinden sindirim sistemleri bozulmaktadır.