Orucun metabolizmamız üzerine tesirleri nelerdir?
Ramazanda beslenme hali, saatlerin değişmesi ve hareketin azalması nedeniyle bazal metabolizma yavaşlar.15-16 saatlik uzun vadeli açlık nedeniyle beynimizden yediklerini depola sinyali gelir. Ramazan ayında kilo almak kaçınılmaz olur. Gelgelelim istikrarlı beslenme formülüyle şişmanlamak bir yana, kilo bile verilebiliyor.
Unutulmaması gereken en kıymetli nokta bu devirde uzun bir vade aç kalmamanızdır. Birinci hafta içinde vücut bu açlığa ve yemek yeme saatlerine kendini adapte ettikten sonra harcanan günlük enerjiyi düşürerek az yakmaya dolayısı ile metabolizmanız yavaşlamaya başlar. Porsiyon ölçüsünü çokça arttırmadan ve yediklerinizin içeriğinde bulunan besin öğelerine (yağ, karbonhidrat, protein, vitamin, mineral) dikkat ederek ve en değerlisi de pişirme tekniklerinden sağlıklı olanları seçerek , daha sağlıklı bir biçimde bayrama ulaşabilirsiniz.
Kimlerin oruç tutması sakıncalıdır?
Yaşı çok küçük olanların yani evlatların, büyüme ve gelişme devrinde olan şahısların 1 ay boyunca oruç tutmaları hele de sıhhatsiz ve ehliyetsiz beslenmeleri sonucunda sıhhat sorunları ile karşılaşılabilir. (hipoglisemi, konsantrasyon eksikliği, hipotansiyon, haddinden fazla zayıflık, şişmanlık, taşikardi üzere....). Memleketimizde evlatları oruca alıştırmak icin öğlene kadar oruç tutturulur, sonra onlar ödüllendirilir. Bütün gün oruç tutmaları sakıncalıdır.
Kanser hastası(kemoterapi-radyoterapi tedavisi olan) yahut ameliyattan yeni çıkmış olan,gün içinde sık aralıklarla ilaç tedavisi gören hasta insanlar (parkinson-Tip1hastaları) da beslenme sistemlerine çok dikkat etmeli ve gayrikâfi beslenmemelidirler.
İnsulin kullanan şeker hastaları, açlık kan şekeri 130'un üstünde olan hastalar da oruç tutmamalıdır. Denetim altında şekeri sistemli diyabet hastaları da kesinlikle hekimine danışmalıdır. Gebe ve emziklilerin, tansiyonu yüksek olanların, by pas geçirenlerin de oruç tutması sakıncalıdır.
Ramazanda kilo almamak için ne yapmalı?
Sahur ve iftar yemeklerinde, sofraların zenginleşmesi, porsiyonların artması ve hareketsizlik ile kilo alan bireyler bayramda çok daha dikkat etmelidirler. Vücuttaki yağ ölçüsünün artması olarak tanımlanan şişmanlık vücutta pek çok sistemi olumsuz etkileyen tedavisi güç bir hastalıktır, vücut tartısında artış olmaması için tedbir almak çok daha kolaydır. Vücut yükünüzü istikrarda tutmak için, yanlışsız beslenme ve tertipli egzersiz zati hayatımızın her devrinde uygulayacağımız bir hayat biçim olmalıdır.
Ramazanda nasıl beslenmeliyiz, bu yıl ramazan ağustos ayında, günler uzun hava sıcak. Nasıl bir sahur ve iftar yapalım ki acıkmayalım ve susamayalım?
Sahur öğününde seçilen besinler yüksek kuvvet ve protein içeren ve kolay hazmedilecek besinler olmalıdır. Örneğin: yumurta, peynir, ekmek (çok tahıllı, çavdar yahut kepekli olabilir), zeytin, çorba (tarhana, mercimek, yayla, sütlü zerzevat çorbaları ), yağsız tost, menemen, süt ve yumurtayla yapılan krep, fırıda yapılmış az yağlı börek, meyve (kuru yahut taze meyveler), süt içine eklenmiş tahıl gevreği, yoğurt (meyveli yahut az yağlı sade olabilir) üzere proteinden güçlü kahvaltıyı tercih edebilirsiniz. Süt, açık çay içilebilir ancak öncelikle su en az 2-3 bardak tüketilmelidir.
Bilhassa kızartmalardan, hamur işlerinden, çok yağlı börekler, haddinden fazla şeker ve yağ içeren besinlerden uzak durmanız, gece oluşabilecek hazımsızlıklardan, mide yanmalarından, reflüden ayrıyeten kilo alma sorunlarından sizi koruyacaktır.
Gün içinde susuz kalacağınız için de likit gereksiniminizi çok âlâ karşılamalısınız. Bilhassa su tüketiminiz değerlidir. Suyu ortalama 2-2,5 litre içmeye, bununla birlikte sizin için yararlı olacak içeceklerle gereksinimizi dikkat etmelisiniz. Örneğin; ayran, taze sıkılmış meyve suları, sade soda, üzere.
İftar öğününde sahur ve iftar arasında neredeyse 14-15 saatlik açlık olduğu için orucunuzu açtıktan ortalama 20-30 dakika sonra ana yemeğinizi yemeye ihtimam şovunuz. Orucunuzu açarken münhasıran güç verecek, kan şekerinizi düzenleyecek ve likit gereksiniminizi karşılayabilecek besinler seçmek daha gerçek olacaktır.
Örneğin, 1 bardak su içtikten sonra 1-2 hurma ile orucunuzu açtıktan acilen sonra 1 kase çorba tüketebilirsiniz. 20 dakika sonra et yahut etli zerzevat yemeği salata 2 yk yoğurt tüketilebilir.Pilav makarna yahut ramazanın özelliği pide az ölçüde tüketilebilir.
İftar sofralarında, Türk Mutfak Kültüründe bölge alan, çorba, sıcak etli yemekler , zeytinyağlılar, pide çeşitleri, tatlılar.... Son aşama renkli, güçlü yemeklerle donatılan masalarda, bütün gün aç kalmanın armağanı olarak bir çok yemeği tatmak, yemek isteriz. Ama bütün gün hiç bir şey yememişken birdenbire birçok yemeği yemek midemizde rahatsızlıklara neden olabilir. Bu nedenle kendimize bir hudut koymak ve yemekleri yavaş yavaş(2-3 öğünde) tüketmek hem iftar sofralarında keyifli saatler geçirmemizi hem de yavaş yenen yemeklerin mideyi rahatsız etmemesini sağlayacaktır.
Çok kıymetli bir mevzuda seçilen yemeklerin pişirme sistemleridir. Mahsusen ızgara, fırında yahut haşlama yapılan yemeklerin tercih edilmesi, şişkinliğe, hazımsızlığa ve mide yanmalarına karşı sizi koruyacaktır.
Ramazan ayında beslenme sıklığı; 4 -5 öğün olmalıdır. Sahur, iftar açılışı, iftar yemeği, gece yatmadan evvel bir, iki ara öğün olmalıdır ve ayrıyeten gerekli olan likit muhtaçlığı da karşılanmalı.
Oruçtan sonra vücütta şeker gereksinimi ortaya cıkıyor. Ne tıp tatlılarla bu muhtaçlığı karşılarız?
Hafif bir sütlü tatlı, sıcak günün ahir 2-3 top dondurma ,meyve tatlısı yahut meyve salatası tercih edilmelidir. Yağlı şerbetli tatlılar tercih edilmemeli. Tatlılar yahut meyve iftardan derhal sonra tüketilmemeli, 2 saat sonra ara öğün yapılmalıdır.
İftardan sonra ne kadar müddette yatalım?
İftar yemeğinden sonra mide sindirimine, mahsusen de metabolizmanıza yardımcı olması için egzersiz (yürüyüş) yapabilirsiniz. Özetle yemeği taraf yemez derhal tv yahut bilgisayar kaşısına uzanmak, koltukta dinlenmek bölgesine biraz hareket etmek daha âlâ olacaktır. Namaz kılanlar, teraviye gidenler daha az sindirim şikayeti çektiklerini belirtiyorlar.
Yatmadan derhal evvel yemek yiyip sahura kalkmamak akıllıca mu?
Çok yanlış,metabolizma çok yavaşlar, açlık vadesini en aza indirmelidir. Ramazanda en az 4 öğün beslenmelidir. Sahur öğünü yumurta süt üzere proteinden varlıklı az yağlı kahvaltı olmalıdır.
İftarda susuzluğumuzu gidermek için ne cins içeçekler içelim, su muhtaçlığımızı karşılamak için iftardan sonra bol ölçüde çay içmek akıllıca mu?
Öncelikle su içelim, unutmayalım en kıymetli içeçek sudur. Ayrıyeten ayran, taze sıkılmış meyve suyu, cok az şekerli kompostalar, açık limonlu çay tercih edilmelidir.
İftarda orucu sirkeyle açmak akıllıca mu?
Cok yanlış,uzun süren açlıkla midede asit üretilmişken sirke tüketmek mide kanamalarına neden olabilir. Biraz evvel de belirttik en hoş içeçek sudur. Su hayattır.
Ramazanınızı sağlıklı vemutlu geçirmeniz dileğiyle, her şey gönlünüzce olsun.
Ramazanda beslenme hali, saatlerin değişmesi ve hareketin azalması nedeniyle bazal metabolizma yavaşlar.15-16 saatlik uzun vadeli açlık nedeniyle beynimizden yediklerini depola sinyali gelir. Ramazan ayında kilo almak kaçınılmaz olur. Gelgelelim istikrarlı beslenme formülüyle şişmanlamak bir yana, kilo bile verilebiliyor.
Unutulmaması gereken en kıymetli nokta bu devirde uzun bir vade aç kalmamanızdır. Birinci hafta içinde vücut bu açlığa ve yemek yeme saatlerine kendini adapte ettikten sonra harcanan günlük enerjiyi düşürerek az yakmaya dolayısı ile metabolizmanız yavaşlamaya başlar. Porsiyon ölçüsünü çokça arttırmadan ve yediklerinizin içeriğinde bulunan besin öğelerine (yağ, karbonhidrat, protein, vitamin, mineral) dikkat ederek ve en değerlisi de pişirme tekniklerinden sağlıklı olanları seçerek , daha sağlıklı bir biçimde bayrama ulaşabilirsiniz.
Kimlerin oruç tutması sakıncalıdır?
Yaşı çok küçük olanların yani evlatların, büyüme ve gelişme devrinde olan şahısların 1 ay boyunca oruç tutmaları hele de sıhhatsiz ve ehliyetsiz beslenmeleri sonucunda sıhhat sorunları ile karşılaşılabilir. (hipoglisemi, konsantrasyon eksikliği, hipotansiyon, haddinden fazla zayıflık, şişmanlık, taşikardi üzere....). Memleketimizde evlatları oruca alıştırmak icin öğlene kadar oruç tutturulur, sonra onlar ödüllendirilir. Bütün gün oruç tutmaları sakıncalıdır.
Kanser hastası(kemoterapi-radyoterapi tedavisi olan) yahut ameliyattan yeni çıkmış olan,gün içinde sık aralıklarla ilaç tedavisi gören hasta insanlar (parkinson-Tip1hastaları) da beslenme sistemlerine çok dikkat etmeli ve gayrikâfi beslenmemelidirler.
İnsulin kullanan şeker hastaları, açlık kan şekeri 130'un üstünde olan hastalar da oruç tutmamalıdır. Denetim altında şekeri sistemli diyabet hastaları da kesinlikle hekimine danışmalıdır. Gebe ve emziklilerin, tansiyonu yüksek olanların, by pas geçirenlerin de oruç tutması sakıncalıdır.
Ramazanda kilo almamak için ne yapmalı?
Sahur ve iftar yemeklerinde, sofraların zenginleşmesi, porsiyonların artması ve hareketsizlik ile kilo alan bireyler bayramda çok daha dikkat etmelidirler. Vücuttaki yağ ölçüsünün artması olarak tanımlanan şişmanlık vücutta pek çok sistemi olumsuz etkileyen tedavisi güç bir hastalıktır, vücut tartısında artış olmaması için tedbir almak çok daha kolaydır. Vücut yükünüzü istikrarda tutmak için, yanlışsız beslenme ve tertipli egzersiz zati hayatımızın her devrinde uygulayacağımız bir hayat biçim olmalıdır.
Ramazanda nasıl beslenmeliyiz, bu yıl ramazan ağustos ayında, günler uzun hava sıcak. Nasıl bir sahur ve iftar yapalım ki acıkmayalım ve susamayalım?
Sahur öğününde seçilen besinler yüksek kuvvet ve protein içeren ve kolay hazmedilecek besinler olmalıdır. Örneğin: yumurta, peynir, ekmek (çok tahıllı, çavdar yahut kepekli olabilir), zeytin, çorba (tarhana, mercimek, yayla, sütlü zerzevat çorbaları ), yağsız tost, menemen, süt ve yumurtayla yapılan krep, fırıda yapılmış az yağlı börek, meyve (kuru yahut taze meyveler), süt içine eklenmiş tahıl gevreği, yoğurt (meyveli yahut az yağlı sade olabilir) üzere proteinden güçlü kahvaltıyı tercih edebilirsiniz. Süt, açık çay içilebilir ancak öncelikle su en az 2-3 bardak tüketilmelidir.
Bilhassa kızartmalardan, hamur işlerinden, çok yağlı börekler, haddinden fazla şeker ve yağ içeren besinlerden uzak durmanız, gece oluşabilecek hazımsızlıklardan, mide yanmalarından, reflüden ayrıyeten kilo alma sorunlarından sizi koruyacaktır.
Gün içinde susuz kalacağınız için de likit gereksiniminizi çok âlâ karşılamalısınız. Bilhassa su tüketiminiz değerlidir. Suyu ortalama 2-2,5 litre içmeye, bununla birlikte sizin için yararlı olacak içeceklerle gereksinimizi dikkat etmelisiniz. Örneğin; ayran, taze sıkılmış meyve suları, sade soda, üzere.
İftar öğününde sahur ve iftar arasında neredeyse 14-15 saatlik açlık olduğu için orucunuzu açtıktan ortalama 20-30 dakika sonra ana yemeğinizi yemeye ihtimam şovunuz. Orucunuzu açarken münhasıran güç verecek, kan şekerinizi düzenleyecek ve likit gereksiniminizi karşılayabilecek besinler seçmek daha gerçek olacaktır.
Örneğin, 1 bardak su içtikten sonra 1-2 hurma ile orucunuzu açtıktan acilen sonra 1 kase çorba tüketebilirsiniz. 20 dakika sonra et yahut etli zerzevat yemeği salata 2 yk yoğurt tüketilebilir.Pilav makarna yahut ramazanın özelliği pide az ölçüde tüketilebilir.
İftar sofralarında, Türk Mutfak Kültüründe bölge alan, çorba, sıcak etli yemekler , zeytinyağlılar, pide çeşitleri, tatlılar.... Son aşama renkli, güçlü yemeklerle donatılan masalarda, bütün gün aç kalmanın armağanı olarak bir çok yemeği tatmak, yemek isteriz. Ama bütün gün hiç bir şey yememişken birdenbire birçok yemeği yemek midemizde rahatsızlıklara neden olabilir. Bu nedenle kendimize bir hudut koymak ve yemekleri yavaş yavaş(2-3 öğünde) tüketmek hem iftar sofralarında keyifli saatler geçirmemizi hem de yavaş yenen yemeklerin mideyi rahatsız etmemesini sağlayacaktır.
Çok kıymetli bir mevzuda seçilen yemeklerin pişirme sistemleridir. Mahsusen ızgara, fırında yahut haşlama yapılan yemeklerin tercih edilmesi, şişkinliğe, hazımsızlığa ve mide yanmalarına karşı sizi koruyacaktır.
Ramazan ayında beslenme sıklığı; 4 -5 öğün olmalıdır. Sahur, iftar açılışı, iftar yemeği, gece yatmadan evvel bir, iki ara öğün olmalıdır ve ayrıyeten gerekli olan likit muhtaçlığı da karşılanmalı.
Oruçtan sonra vücütta şeker gereksinimi ortaya cıkıyor. Ne tıp tatlılarla bu muhtaçlığı karşılarız?
Hafif bir sütlü tatlı, sıcak günün ahir 2-3 top dondurma ,meyve tatlısı yahut meyve salatası tercih edilmelidir. Yağlı şerbetli tatlılar tercih edilmemeli. Tatlılar yahut meyve iftardan derhal sonra tüketilmemeli, 2 saat sonra ara öğün yapılmalıdır.
İftardan sonra ne kadar müddette yatalım?
İftar yemeğinden sonra mide sindirimine, mahsusen de metabolizmanıza yardımcı olması için egzersiz (yürüyüş) yapabilirsiniz. Özetle yemeği taraf yemez derhal tv yahut bilgisayar kaşısına uzanmak, koltukta dinlenmek bölgesine biraz hareket etmek daha âlâ olacaktır. Namaz kılanlar, teraviye gidenler daha az sindirim şikayeti çektiklerini belirtiyorlar.
Yatmadan derhal evvel yemek yiyip sahura kalkmamak akıllıca mu?
Çok yanlış,metabolizma çok yavaşlar, açlık vadesini en aza indirmelidir. Ramazanda en az 4 öğün beslenmelidir. Sahur öğünü yumurta süt üzere proteinden varlıklı az yağlı kahvaltı olmalıdır.
İftarda susuzluğumuzu gidermek için ne cins içeçekler içelim, su muhtaçlığımızı karşılamak için iftardan sonra bol ölçüde çay içmek akıllıca mu?
Öncelikle su içelim, unutmayalım en kıymetli içeçek sudur. Ayrıyeten ayran, taze sıkılmış meyve suyu, cok az şekerli kompostalar, açık limonlu çay tercih edilmelidir.
İftarda orucu sirkeyle açmak akıllıca mu?
Cok yanlış,uzun süren açlıkla midede asit üretilmişken sirke tüketmek mide kanamalarına neden olabilir. Biraz evvel de belirttik en hoş içeçek sudur. Su hayattır.
Ramazanınızı sağlıklı vemutlu geçirmeniz dileğiyle, her şey gönlünüzce olsun.