Son konular

Ramazanda nasıl beslenmeliyiz

Konuyu Yükselt

SoruCevap

Yeni Üye
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
1
Çözümler
1
Tepkime
41
Puanları
318
Yaş
35
Coin
256,935
Hem sıcaklığın tavan yaptığı günlere hem de uzun yaz günlerine denk gelen ramazan ayını daha sağlıklı geçirebilmek için beslenme teklifleri ise şu biçimde;

·SAHUR YAPMAK KOŞUL:gece uyku bölünmesi diye akşam yatmadan evvel sahur yapanların sayısı epey ziyade. Mahsusen bu yıl olduğu üzere ağustosun uzun günlerine denk gelen ramazan ayında ise gece uyanıp sahur yapmak son nokta kıymetli. Sahur yapmak, gün içinde hem kan şekeri istikrarınızı koruyacak hem de daha uzun müddet açlık duymamanızı sağlayacaktır.

·SAHURDA KAHVALTI YAPIN:Gece yemek yemenin sindirim sistemine zarar verdiğini birçok kişi bilir. Dolayısı ile ağır et yemekleri, kızartmalar ve hamur işleri sahurda tüketilmemesi gereken yemeklerdir. Sahur yemeğini kahvaltı üzere yapmak ise sindirim sisteminiz açısından nispeten sağlıklı olacaktır.

·SAHURDA YUMURTA TÜKETİN: Ramazan ayının vazgeçilmez besinleri protein kaynağı olan besinlerdir. Bunların içinde de yumurta safra kesesi taşı olanlar hariç, kesinlikle herkesin tüketmesi gereken bir besindir. Münhasıran sahurda haşlamış yahut yağsız pişirilmiş yumurta vazgeçilmezimiz olmalıdır. Omlet , menemen yahut sebzeli pişmiş yumurta hem gün içinde daha uzun tok kalmanıza, hem de protein dengenizin korunmasına yardımcı olacaktır.

·2 ŞİŞE MADEN SUYU İÇİN: gün içinde suyun içilmemesi ama bunun yanında sıcağın tesiri ile fazlaca terleme, hem su hem de mineral istikrarımızı bozabilir. İftar saati yaklaştıkça baş ağrıları artabilir, fizikî performansta yavaşlamalar görülebilir. Bu durumu önleyebilmek hedefli suyun yanı sıra hem sahurda hem de iftarda 1’er şişe doğal maden suyu içilmelidir. Şayet tansiyon hasta iseniz maden suyunu yalnızca 1 şişe ile sınırlamakta yarar vardır.

·SU İÇİN: Özellikle15 yaş altı ve 60 yaş üstü bireylerin susuzluğadayanmaları daha zordur. Gün içinde bayanların minimum 2 litre, erkeklerin ise 3 litreye yakın su tüketmeleri gerekir. İftar ile sahur arasında kalan hengam diliminde bu ölçü suyun içilmesi gerekir.

·İFTARI 2’YE BÖLÜN: Uzun süren açlığın akabinde ziyafet sofralarında denetimsizce tüketilen yemekler, hem hazımsızlık ve şişkinlik üzere mide problemlerine,hem de şeker, tansiyon istikrarının bozulmasına neden olacaktır. Dolayısı ile daha denetimli yiyebilmek için iftar yemeğini 2 kısım halinde yapmak gerekir. Ezan okunduğunda 1 kase çorba, salata ve 1 dilim ekmek ilebaşlangıç yapıldıktan sonra en az 15 dakika ara verilmelidir. Sofradan kalkmak, biraz dolaşmak gün boyunca boş olan midemizin rahatlayabilmesi için değerlidir. 15-20 dakika sonrasında ise iftar yemeğimizin geri kalanını tüketmek için tekrar sofraya oturmalı ve denetimli bir halde iftarımızı yapmalıyız.

·PİRİNÇ, PATATES VE BEYAZ EKMEKTEN UZAK DURUN: Bu besinler kan şekerimizin aniden yükselmesine neden olacaktır. İftar sonrasında daha dinç kalabilmek ve şekerinizin yükselmesini önleyebilmek için bu üç besinden mümkün olduğunca az ölçülerde yenilmelidir. Lakin bulgur pilavı, baklagil yemekleri, sebzeli kıymalı yemekler, tam buğday ekmeği, et ve tavuk yemekleri gönül rahatlığı ile tüketilebilecek iftar yemekleridir.

·ARA VERMEDEN YEMEK YEMEYİN:ağır iftar yemeğinden sonra akşamların kısa olmasından ötürü yatana kadar mütemadi bir şeyler yemek birçok ailenin yaptığı bir günah. Vücudu hiç dinlendirmeden daima bir şeyler atıştırmak hem kilo almanıza hem de kan kıymetlerinizin bozulmasına neden olur. Dolayısı ile iftar sofrasından kalkınca en az 2 saat bir şey yemeden ara vermelisiniz.

·MEYVE DEYİP GEÇMEYİN:iftar sonrası büyük porsiyonlarda hazırlanan meyve tabakları sıhhatinizi riske atabilir. Meyvenin de içinde şeker olduğunu unutmayın. 1 porsiyon iftar sonrası 1 porsiyon da sahurda meyve tüketilmesi ramazan ayında ehliyetli olacaktır.

1 porsiyon meyve ölçüleri ise ortalama şu haldedir;

Elma

1 küçük uzunluk

Al erik

5 orta uzunluk

Karpuz

1 ince dilim (250g)

Kayısı

4 orta uzunluk

Kiraz

15 adet

Şeftali

1 orta uzunluk

Hurma( kuru )

5 adet
 

Similar threads

  • Soru
Yaşamımız boyunca olduğu gibi Ramazan ayında da beslenmemizin yeterli ve dengeli olması gerekmektedir. Zaten Ramazan ayındaki asıl amacımız kesinlikle aç kalmak değil, bedenimizi ve ruhumuzu oruç ibadeti ile arındırarak rahatlatmaktır. Peki, o zaman Ramazan ayını kilo alarak değil de tam da yaz...
Cevaplar
0
Görüntüleme
19
  • Soru
Ramazan ayının gelişiyle birlikte oruç tutanların günlük beslenme formu birdenbire değişir. Umumide 3-6 öğünden ibaret olan günlük beslenme 2 öğüne düşerken münhasıran al et, ekmek, pilav, makarna, hamur işleri, tatlı ve börek tüketimi artar. Buna karşılık meyve, zerzevat ve beyaz et tüketimi...
Cevaplar
0
Görüntüleme
16
  • Soru
Ramazanda Beslenme Sistemi Ramazan ayında oruç tutan bireyler, gayri devirlerde olduğu üzere sağlıklı, ehliyetli ve istikrarlı beslenmeye itina göstermelidirler. Umumide 3 - 4 öğünde tüketilen besinler, beslenme nizamının büsbütün değiştiği bu periyotta 2 öğüne sıkıştırılmaktadır. Gün boyunca aç...
Cevaplar
0
Görüntüleme
20
  • Soru
Herkese merhabalar. Bu hafta ramazanda beslenme nasıl olmalı, nelere dikkat etmeliyiz, ramazanda kilo kontrolünü nasıl sağlayabiliriz sorularının cevaplarını sizlerle paylaşacağım. Öncelikle ramazan ayının yalnızca aç kalmaktan ibaret olmadığını idrak edebileceğiniz bir ay geçirmenizi...
Cevaplar
0
Görüntüleme
11
  • Soru
Sahuru atlamayın Bireylerin ramazan ayı boyunca ehil ve istikrarlı beslenerek sıhhatlerini koruyabilmesi mümkün. Gelgelelim ramazan ayının en değerli öğünü olan sahurun atlanmaması çok değerli. Yatmadan evvel mükellef bir sofraya oturmak konumuna sahurda bol su tüketmek ve hafif bir kahvaltı...
Cevaplar
0
Görüntüleme
9
Üst Alt