Son konular

Ramazanda Ne yemeli, Ne Yememeli?

SoruCevap

Yeni Üye
Çözümler
1
Tepkime
56
Yaş
36
Coin
256,936
SAHURDA HAFİF KAHVALTI YA DA CORBA İLE SEBZE

Bakanlık, sahurda ağır yemekler yenmesi halinde, metabolizma hızı gece saatlerinde duştuğu icin yemeklerin yağa donuşme hızının yukseldiği ve kilo alma riskinin arttığını vurguladı Sahurda ya hafif bir kahvaltı yapılması ya da corba, sebze ve zeytinyağlı yemeklerin tercih edilmesi onerilen acıklamada, beynin doyma emrini 1520 dakika icinde verdiği, bu sure icinde cok miktarda yemek yemenin sakıncalı olduğu uyarısı da yapıldı

İFTARDA YEMEK YAVAŞ YENMELİ

Ozellikle iftarda cok hızlı yemek yenmesi halinde 1520 dakikalık sure icinde aclık hissinin kaybolmayacağı ve bu sure icinde aşırı yemek tuketmenin ilerleyen gunlerde hızla kilo fazlasına yol acabileceği kaydedildi 'Ramazan'ın en bilinen ozelliklerinden birisi iftar sofralarındaki ceşitlilik ve bolluktur İftar sofralarında genellikle bir insana yetecek yemeklerin iki uc kat fazlası bulunur' denilen acıklamada, 'Kan şekeri cok duşuk olduğundan kısa surede cok miktarda besin tuketme isteği doğar Yapılan en buyuk hatalardan birisi de cok hızlı bir şekilde, cok yuksek miktarda besin tuketmektir' uyarısında bulunuldu

KRONİK HASTALIĞI OLANLAR DOKTORA DANIŞMADAN ORUC TUTMAMALI

Sağlık Bakanlığı, 'Kronik hastalığı olan kişilerin ilgili uzman hekime danışmadan oruc tutmamaları onemlidir' diyerek bu konuda da yurttaşları uyardı Acıklamada, oruc tutmanın sağlıklı insanın metbolik dengesinde onemli değişiklikler yapmadığı ancak şeker hastalığı, karaciğer yetmezliği gibi hastalıklarda veya hamilelik ve emzirme donemi gibi sureclerde oruc tutmanın olumsuz sonuclar doğurabileceği vurgulandı

SAĞLIKLI ORUC ONERİLERİ

Bakanlık, oruc tutanlar icin sağlıklı beslenme onerilerini şoyle sıraladı:
'Ramazan ayında 4 oğun beslenilmeli, oğunler; sahur, iftar yemeği, iftardan sonra 115 saat aralıklarla iki ara oğun şeklinde duzenlenmelidir
Sahur yemeğinde midenin boşalma suresini uzatarak acıkmayı geciktiren; yumurta, sut, yoğurt, peynir veya kuru fasulye, nohut, mercimek yemeklerinin tuketilmesi uygundur
İftara peynir, domates, zeytin gibi kahvaltılıklar veya corba gibi hafif yemeklerle başlanılması, 1015 dakika sonra az yağlı et yemeği, sebze yemeği veya salatayla devam edilmesi uygundur
Gunde ortalama 225 litre su icmeye, bununla birlikte enerji verirken sıvı ihtiyacını da karşılayacak ayran, taze sıkılmış meyve suları vb icmeye ozen gosterilmelidir
İftarda sutlu tatlılar veya meyve tatlıları tercih edilmelidir
İftar yemeğinden sonra kısa mesafeli yuruyuşler yapmak sindirime yardımcı olması acısından yararlı olmaktadır
Yemek pişirme yontemi olarak ozellikle ızgara, haşlama, ve fırında yapılan yemekler tercih edilmeli, kavrulmuş, tutsulenmiş ve kızartılmış besinlerden uzak durulmalıdır
Kabızlığı onlemek icin, yemeklerde lif oranı yuksek gıdalar ve ara oğunlerde de taze ve kuru meyveler, ceviz, fındık, badem gibi kuru yemişler tercih edilmelidir'
 
Üst Alt