Ramazanda Sağlıklı Beslenme
Ramazanda Sağlıklı Beslenme Onerileri Nelerdir
Ramazan ayının beslenme acısından en onemli değişikliği, gunluk oğun sayısındaki azalmadır Normal zamanda 46 kez oğun yapılırken, Ramazanda iftar ve sahur olmak uzere 2 ana oğun ve bunların arasında da bir ara oğun ile birlikte en fazla 3 oğun yapılabilmektedir
imagesramazandasagliklibeslenmeonerileri5ae887cd5ad0c
Ramazan'da Sahura kesinlikle kalkılmalı, iftarda yavaş yenilmeli
Ramazan'da Hızlı ve aşırı beslenme mide gerginliklerine, tansiyon yukselmesine, kan şekerinde artmaya neden olmaktadır Bunu onlemek icin, tek veya iki oğun şeklinde tuketilen besinlerin 3 veya 4 oğune yayılması, yemeklerin kucuk lokmalar halinde ve iyice ciğnenerek yenilmesi gerekmektedir İftarda cok ceşitli yemeği bir arada ve hızlı bir şekilde tuketmek yerine orucu su, hurma, zeytin, corba ile acmak ve yarım saat sonra ana yemeğe gecmek sağlık acısından en uygun olanıdır
Ramazan ayında Ana yemek et, tavuk, balık, corba, etli veya zeytinyağlı sebze yemekleri, pilav, makarna, erişte, borek, yoğurt, cacık, ayran, salata, komposto vb arasından 23 en fazla 4 ceşit secilerek oluşturulabilir Ana yemekten 12 saat kadar sonra meyve, gullac, dondurma, kazandibi gibi sutlu tatlılar ya da meyvelerle yapılmış tatlılar yenebilir
Ramazanın onemli oğunlerinden biri olan sahur, en cok atlanan oğundur Sahurun atlanması, yetersiz beslenme nedeni ile vucut direncinin duşmesine, metabolizmanın yavaşlaması nedeniyle de ağırlık artışına yol acabilmektedir
Ramazan'da Verimli bir gun gecirebilmek ve aclığın oluşturduğu olumsuz durumlardan daha az etkilenebilmek icin sahur oğunu mutlaka yapılmalıdır Sahurda sut, yoğurt, peynir, yumurta, mercimek ve sebze gibi liften zengin corbalar, az yağlı borekler, tam buğday veya cavdar ekmeği, domates, salatalık, meyve, fındık, ceviz, komposto gibi besinler arasından menu oluşturulması ve bol sıvı tuketilmesi onemlidir
Alıntı
Ramazanda Sağlıklı Beslenme Onerileri Nelerdir
Ramazan ayının beslenme acısından en onemli değişikliği, gunluk oğun sayısındaki azalmadır Normal zamanda 46 kez oğun yapılırken, Ramazanda iftar ve sahur olmak uzere 2 ana oğun ve bunların arasında da bir ara oğun ile birlikte en fazla 3 oğun yapılabilmektedir
imagesramazandasagliklibeslenmeonerileri5ae887cd5ad0c
Ramazan'da Sahura kesinlikle kalkılmalı, iftarda yavaş yenilmeli
Ramazan'da Hızlı ve aşırı beslenme mide gerginliklerine, tansiyon yukselmesine, kan şekerinde artmaya neden olmaktadır Bunu onlemek icin, tek veya iki oğun şeklinde tuketilen besinlerin 3 veya 4 oğune yayılması, yemeklerin kucuk lokmalar halinde ve iyice ciğnenerek yenilmesi gerekmektedir İftarda cok ceşitli yemeği bir arada ve hızlı bir şekilde tuketmek yerine orucu su, hurma, zeytin, corba ile acmak ve yarım saat sonra ana yemeğe gecmek sağlık acısından en uygun olanıdır
Ramazan ayında Ana yemek et, tavuk, balık, corba, etli veya zeytinyağlı sebze yemekleri, pilav, makarna, erişte, borek, yoğurt, cacık, ayran, salata, komposto vb arasından 23 en fazla 4 ceşit secilerek oluşturulabilir Ana yemekten 12 saat kadar sonra meyve, gullac, dondurma, kazandibi gibi sutlu tatlılar ya da meyvelerle yapılmış tatlılar yenebilir
Ramazanın onemli oğunlerinden biri olan sahur, en cok atlanan oğundur Sahurun atlanması, yetersiz beslenme nedeni ile vucut direncinin duşmesine, metabolizmanın yavaşlaması nedeniyle de ağırlık artışına yol acabilmektedir
Ramazan'da Verimli bir gun gecirebilmek ve aclığın oluşturduğu olumsuz durumlardan daha az etkilenebilmek icin sahur oğunu mutlaka yapılmalıdır Sahurda sut, yoğurt, peynir, yumurta, mercimek ve sebze gibi liften zengin corbalar, az yağlı borekler, tam buğday veya cavdar ekmeği, domates, salatalık, meyve, fındık, ceviz, komposto gibi besinler arasından menu oluşturulması ve bol sıvı tuketilmesi onemlidir
Alıntı