Ramazanda sağlıklı beslenme sırlarıRamazana az bir zaman kala Mersin İl Sağlık Muduru Cağlar Catak, oruc tutacak olanlara Ramazanda sağlıklı beslenme onerilerinde bulunarak bir ay gibi uzun bir sure olan oruc zamanında bireylerin sağlıklarından
Ramazana az bir zaman kala Mersin İl Sağlık Muduru Cağlar Catak, oruc tutacak olanlara Ramazanda sağlıklı beslenme onerilerinde bulunarak bir ay gibi uzun bir sure olan oruc zamanında bireylerin sağlıklarından hicbir şey kaybetmemelerine muavenet ediyor Ramazan ayı boyunca yeterli ve dengeli beslenmenin onemini vurgulayan Catak, aksi durumda mutenevvi sorunların yakanızı bırakmayacağını ve yaşam kalitenizi duşureceğini soylemektedir Ramazanda bilincsiz ve dengesiz beslenmek istemiyorsanız Catak’ın Ramazanda beslenme onerilerine kulak verin
imagesramazandasagliklibeslenmesirlari5aea3def441ed
Ramazanda beslenme onerileri Bu sene Ağustos ayına gelen ve gunlerin uzun olmasından dolayı Ramazanda oruc tutacak olanlar uzun bir sure ac kalacakları icin iftarda ve sahurda beslenmeye cok dikkat edilmelidir “Uzun bir sure ac kalacağım bu yuzden bol bol yemek yemeliyim duşuncesini bir kere kafanızdan atmalı, iftarda ve sahurda gereğinden fazla ve hızlı yemek yemelisiniz Aksi durumda hazımsızlık, mide ağrısı, kabızlık, kan şekeri ve tansiyonda ani yukselmeler ortaya cıkabilir Catak, “Bu tur sağlık sorunlarından uzak kalabilmek icin iftar ve sahurda yavaş yavaş ve az miktarda yemek yenilmeli, yemekler ağızda iyi ciğnenmelidir dedi
Reflu ve kabızlık oruc tutanların en cok şikayet ettiği sorunlardan olduğu icin Catak, “Mide asidinin yemek borusuna kacması olarak tanımlanan refluyu onlemek icin kahve, kakao, cikolata gibi aşırı kafein alımından kacınmak, yağlı yiyeceklerden uzak durmak ve yemeği yer yemez yatmamak gerekir Kabızlık problemi cekenler posalı besinleri daha fazla tuketmelidir Bunun icin de meyve ve sebze tuketiminin artırılması, ekmek olarak tam buğday veya cavdar ekmeğinin kullanılması ve ozellikle su tuketiminin artırılması gerekir dedi
İftar zamanı geldiğinde yemeğe ilk once corba ile başlanmalıdır ki uzun sure calışmayan bağırsaklara birden yuklenmeyelim Corba hafif ve hazmı kolay bir yemek olduğu icin bağırsakları ana yemeğe alıştırmak gerekir Yoksa yemek sonrası hazımsızlık sorunu yaşayabilirsiniz
Corbadan sonra tuketilecek olan ana yemekler tıpkı corba gibi cok soğuk veya cok sıcak olmamalıdır Ayrıca corbanın icilmesinden sonra etli veya etsiz, fazla yağlı olmayan bir sebze yemeği, yoğurt, meyve veya tatlının tuketilmesi onerilir Catak Ramazanda beslenme onerileri icin son olarak şunları kaydetti:
Ramazan ayında 3 oğun beslenme duzeni 2 oğun olarak değişmekte, sabah kahvaltısının yerini sahur, akşam yemeğinin yerini iftar almaktadır Bu nedenle iftar ve sahur arasına konulan ara oğunler ile dengeli beslenme sağlanmalıdır Aşırı yağlı kızartma ve kavurmalar ile hamur tatlıları, şekerleme ve aşırı tatlı besinlerden uzak durulmalıdır Kolay hazmedilen, midebağırsak sisteminde uzun sure kalabilen sebze, meyve ve kepekli ekmek gibi posalı besinler ile besin değeri yuksek gıdalar tercih edilmelidir
h 3Ramazanda sağlıklı beslenme sırları
Ramazana az bir zaman kala Mersin İl Sağlık Muduru Cağlar Catak, oruc tutacak olanlara Ramazanda sağlıklı beslenme onerilerinde bulunarak bir ay gibi uzun bir sure olan oruc zamanında bireylerin sağlıklarından hicbir şey kaybetmemelerine muavenet ediyor Ramazan ayı boyunca yeterli ve dengeli beslenmenin onemini vurgulayan Catak, aksi durumda mutenevvi sorunların yakanızı bırakmayacağını ve yaşam kalitenizi duşureceğini soylemektedir Ramazanda bilincsiz ve dengesiz beslenmek istemiyorsanız Catak’ın Ramazanda beslenme onerilerine kulak verin
imagesramazandasagliklibeslenmesirlari5aea3def441ed
Ramazanda beslenme onerileri Bu sene Ağustos ayına gelen ve gunlerin uzun olmasından dolayı Ramazanda oruc tutacak olanlar uzun bir sure ac kalacakları icin iftarda ve sahurda beslenmeye cok dikkat edilmelidir “Uzun bir sure ac kalacağım bu yuzden bol bol yemek yemeliyim duşuncesini bir kere kafanızdan atmalı, iftarda ve sahurda gereğinden fazla ve hızlı yemek yemelisiniz Aksi durumda hazımsızlık, mide ağrısı, kabızlık, kan şekeri ve tansiyonda ani yukselmeler ortaya cıkabilir Catak, “Bu tur sağlık sorunlarından uzak kalabilmek icin iftar ve sahurda yavaş yavaş ve az miktarda yemek yenilmeli, yemekler ağızda iyi ciğnenmelidir dedi
Reflu ve kabızlık oruc tutanların en cok şikayet ettiği sorunlardan olduğu icin Catak, “Mide asidinin yemek borusuna kacması olarak tanımlanan refluyu onlemek icin kahve, kakao, cikolata gibi aşırı kafein alımından kacınmak, yağlı yiyeceklerden uzak durmak ve yemeği yer yemez yatmamak gerekir Kabızlık problemi cekenler posalı besinleri daha fazla tuketmelidir Bunun icin de meyve ve sebze tuketiminin artırılması, ekmek olarak tam buğday veya cavdar ekmeğinin kullanılması ve ozellikle su tuketiminin artırılması gerekir dedi
İftar zamanı geldiğinde yemeğe ilk once corba ile başlanmalıdır ki uzun sure calışmayan bağırsaklara birden yuklenmeyelim Corba hafif ve hazmı kolay bir yemek olduğu icin bağırsakları ana yemeğe alıştırmak gerekir Yoksa yemek sonrası hazımsızlık sorunu yaşayabilirsiniz
Corbadan sonra tuketilecek olan ana yemekler tıpkı corba gibi cok soğuk veya cok sıcak olmamalıdır Ayrıca corbanın icilmesinden sonra etli veya etsiz, fazla yağlı olmayan bir sebze yemeği, yoğurt, meyve veya tatlının tuketilmesi onerilir Catak Ramazanda beslenme onerileri icin son olarak şunları kaydetti:
Ramazan ayında 3 oğun beslenme duzeni 2 oğun olarak değişmekte, sabah kahvaltısının yerini sahur, akşam yemeğinin yerini iftar almaktadır Bu nedenle iftar ve sahur arasına konulan ara oğunler ile dengeli beslenme sağlanmalıdır Aşırı yağlı kızartma ve kavurmalar ile hamur tatlıları, şekerleme ve aşırı tatlı besinlerden uzak durulmalıdır Kolay hazmedilen, midebağırsak sisteminde uzun sure kalabilen sebze, meyve ve kepekli ekmek gibi posalı besinler ile besin değeri yuksek gıdalar tercih edilmelidir
h 3Ramazanda sağlıklı beslenme sırları