Ramazan ayı fiziksel-ruhsal ve zihinsel olarak arınma ayıdır. Bu devri farkındalıkla geçirdiğimizde ruhumuzda gerçekleştirdiği dönüşümü hissetmemek mümkün olmayacaktır.
Kilo idare sürecinde olanlar için oruç tutmak baş karışıklığına neden olabilmektedir. Aslında
oruç tutmak bilinen en eski güzelleştirme sistemlerindendir. Devir dönem hem dini nedenlerle hem sıhhat tesirlerini gözlemlemek için oruca başvurulmuştur. Günümüzde de orucun sıhhat üzerine olumlu tesirleri araştırılmakta, birçok çalışmayla tesirleri gösterilmektedir. Bu sebeple oruç tuttuğumuz periyodu tüm gün aç kalarak geçirdiğimiz ve iftar-sahur vakitlerinde daima olarak yemek yediğimiz bir devir olarak düşünmemeliyiz. Bedenimizi detoks ederek ve gereksinimlerini dinleyerek bu devri sağlıklı bir halde geçirerek değerlendirmeliyiz. Sıklıkla yapılan kusurlar ve dikkat etmemiz gereken noktalar ise;
SAHUR ÖĞÜNÜNÜ ATLAMAK
Bilhassa gün içinde açlığınızı yönetmek ve almanız gereken enerjiyi tek öğüne yüklememek için sahur yapmalısınız. Kahvaltı öğünü üzere düşünerek planlama yapabilirsiniz. Protein içeriği yüksek besinleri bu öğünde tüketmeniz uzun mühlet tok kalmanızı sağlayacaktır. Süratlice acıkmanıza neden olacak karbonhidratlı/şekerli şeyleri ise sahurda tüketmemelisiniz. Zeytin, salça, sucuk üzere tuzlu besinleri gün içinde susamamak ismine tüketmekten uzak durmalısınız.
Yağlı tohumlar dediğimiz sağlıklı yağ asitlerinden varlıklı kuruyemişleri sahur öğününe eklemek tokluğunuzu arttıracaktır.
KÂFİ ZERZEVAT VE MEYVE TÜKETMEMEK
Almanız gereken lif ölçüsünü, zerzevat ve meyveleri sahur ve iftar öğünlerine eklemek; bağırsak hareketlerinizin de devamlılığını sağlayarak kabızlığın önüne geçecektir. Bağışıklık sisteminizi güçlü tutmak için de muhtaçlığımız olan vitamin ve mineralleri karşılamanızı sağlayacaktır.
YETERSİZ SU TÜKETİMİ
İftar ve sahur ortasında su içmeyi ihmal etmeden aralıklarla sindire sindire su içmeliyiz. Bedenimiz susuz kaldığında ne yağ yakabilir ne de gerekli süreçleri gerçekleştirebilir.
FAZLA KARBONHİDRAT TÜKETİMİ
Karbonhidrata ve şekerli şeyleri tüketmeye karşı bir eğilim gösterebiliyoruz. Burada çoka kaçmamaya dikkat ederek dondurma üzere, sütlü tatlılar üzere, meyve üzere daha hafif seçenekler kıymetlendirilebilir.
HAREKETİN AZALMASI
Oruçluyken hareketlerimizde azalma olabiliyor. Bilhassa yasakların olduğu bu devirde hareket alanımız epey sınırlanmış durumda. Fakat iftardan 2 saat kadar sonra meskende yapacağınız antrenman hareketlerini deneyebilirsiniz.
(Hastalık durumlarında oruç tutmadan evvel kesinlikle doktora danışılmalıdır!)
Kilo idare sürecinde olanlar için oruç tutmak baş karışıklığına neden olabilmektedir. Aslında
oruç tutmak bilinen en eski güzelleştirme sistemlerindendir. Devir dönem hem dini nedenlerle hem sıhhat tesirlerini gözlemlemek için oruca başvurulmuştur. Günümüzde de orucun sıhhat üzerine olumlu tesirleri araştırılmakta, birçok çalışmayla tesirleri gösterilmektedir. Bu sebeple oruç tuttuğumuz periyodu tüm gün aç kalarak geçirdiğimiz ve iftar-sahur vakitlerinde daima olarak yemek yediğimiz bir devir olarak düşünmemeliyiz. Bedenimizi detoks ederek ve gereksinimlerini dinleyerek bu devri sağlıklı bir halde geçirerek değerlendirmeliyiz. Sıklıkla yapılan kusurlar ve dikkat etmemiz gereken noktalar ise;
SAHUR ÖĞÜNÜNÜ ATLAMAK
Bilhassa gün içinde açlığınızı yönetmek ve almanız gereken enerjiyi tek öğüne yüklememek için sahur yapmalısınız. Kahvaltı öğünü üzere düşünerek planlama yapabilirsiniz. Protein içeriği yüksek besinleri bu öğünde tüketmeniz uzun mühlet tok kalmanızı sağlayacaktır. Süratlice acıkmanıza neden olacak karbonhidratlı/şekerli şeyleri ise sahurda tüketmemelisiniz. Zeytin, salça, sucuk üzere tuzlu besinleri gün içinde susamamak ismine tüketmekten uzak durmalısınız.
Yağlı tohumlar dediğimiz sağlıklı yağ asitlerinden varlıklı kuruyemişleri sahur öğününe eklemek tokluğunuzu arttıracaktır.
KÂFİ ZERZEVAT VE MEYVE TÜKETMEMEK
Almanız gereken lif ölçüsünü, zerzevat ve meyveleri sahur ve iftar öğünlerine eklemek; bağırsak hareketlerinizin de devamlılığını sağlayarak kabızlığın önüne geçecektir. Bağışıklık sisteminizi güçlü tutmak için de muhtaçlığımız olan vitamin ve mineralleri karşılamanızı sağlayacaktır.
YETERSİZ SU TÜKETİMİ
İftar ve sahur ortasında su içmeyi ihmal etmeden aralıklarla sindire sindire su içmeliyiz. Bedenimiz susuz kaldığında ne yağ yakabilir ne de gerekli süreçleri gerçekleştirebilir.
FAZLA KARBONHİDRAT TÜKETİMİ
Karbonhidrata ve şekerli şeyleri tüketmeye karşı bir eğilim gösterebiliyoruz. Burada çoka kaçmamaya dikkat ederek dondurma üzere, sütlü tatlılar üzere, meyve üzere daha hafif seçenekler kıymetlendirilebilir.
HAREKETİN AZALMASI
Oruçluyken hareketlerimizde azalma olabiliyor. Bilhassa yasakların olduğu bu devirde hareket alanımız epey sınırlanmış durumda. Fakat iftardan 2 saat kadar sonra meskende yapacağınız antrenman hareketlerini deneyebilirsiniz.
(Hastalık durumlarında oruç tutmadan evvel kesinlikle doktora danışılmalıdır!)