REFLÜ ILLETI NEDİR DİYET TEDAVİSİ
Mide içeriğinin(yemeklerin) kardiyadan(mide kapısından) özofagusa(yemek borusuna) gerçek bölge değiştirmesine gastro özofajiyel reflü(GÖR) denir.Normalde çoklukla yemeklerden sonra günde 8-10 kere görülen fizyolojik bir hadisedir.BU hadise hastada semptom ve bulgulara neden olursa yahut distal özofagus mukozasında irritasyon ve zedelenmelere yol açarsa gastro özofajiyel reflü hastalığı(GÖRH) ismini alır.Nedenleri;Viral enfeksiyonlar(virüsler),irrite eden ajanların alımı,intibasyon,azalmış alt özofagus sfinkter (AÖS) basıncı,mide fıtığı,artmış abdominal basınç,gastrik boşaltımın gecikmesi,tekrarlayan kusmalardır.
Bulgular;
Pirozis(yanma),regürjitasyon,disfaji,respiratuar bulgular,karın ağrısı,göğüs ağrısı,bulantı,geğirme,kanamadır.Darlık ve özofajial ülser en sık görülen komplikasyonlardır.
TEDAVİ
İntra-abdominal basıncı artıran,sıkı kemer tasarrufu üzere,uygulamalardan kaçınılmalıdır.Ayrıca hastalar yemekten sonra uzanıp yatmamaları yemekten en az 3-4 saat sonra yatmaları ve yataklarının baş kısımlarını 20-25 cm yükseltmeleri önerilmektedir.İlaçlar kâfi su ile birlikte,tercihen dik konumda alınmalıdır.Alt özafagus basıncını düşürdüğü için sigara ve alkol kullanılmamalıdır.
DİYET TEDAVİSİ
Maksat; özofajiyel reflüyü önlemek,ağrı ve irritasyonu önlemek ve gastrik sekresyonun asidite yahut eroziv kapasitesini azaltmaktır.
>>Aşağı özafagus sfinkter basıncının azalmasını önlemek için diyetin protein içeriği artırılır,yağ ve yağlı besinler,koyu çay,kahve,çikolata ve nane,soğan üzere besinlerin tüketimi azaltılır.
>>Özafagus irritasyonunu azaltmak ve mide asidinin uyarılmasını önlemek için, ACI BAHARATLAR,KARBONATLI İÇECEKLER, DOMATES, TURUNÇGİLLER, KAHVE, ALKOL, ÇOK SICAK VE SOĞUK BESİNLER TÜKETİLMEMELİDİR.
>>Volüm ve mide tansiyonunu azaltmak için,öğünler sık sık aralıklı olmalı(en az 2 saat) bir öğünde ziyade yemek yenmememli ve yemek bölgeyken,sıvı alımı azaltılmalı,sıvı öğün aralarında içilmelidir.sevgilerimle….
DİYETİSYEN MAHMUT GÜMÜŞAY
BESLENME VE DİYET BILIRKIŞISI
Kaynak;
Diyet El kitabı;A,BAYSAL;M,AKSOY;H.T.BESLER;N.BOZKURT;S.KEÇECİOĞLU;
S.M.MERCANLIGİL;T.K.MERDOL;G.PEKCAN;E.YILDIZ;hatipoğlu,yenilenmiş 6.baskı,2011
Mide içeriğinin(yemeklerin) kardiyadan(mide kapısından) özofagusa(yemek borusuna) gerçek bölge değiştirmesine gastro özofajiyel reflü(GÖR) denir.Normalde çoklukla yemeklerden sonra günde 8-10 kere görülen fizyolojik bir hadisedir.BU hadise hastada semptom ve bulgulara neden olursa yahut distal özofagus mukozasında irritasyon ve zedelenmelere yol açarsa gastro özofajiyel reflü hastalığı(GÖRH) ismini alır.Nedenleri;Viral enfeksiyonlar(virüsler),irrite eden ajanların alımı,intibasyon,azalmış alt özofagus sfinkter (AÖS) basıncı,mide fıtığı,artmış abdominal basınç,gastrik boşaltımın gecikmesi,tekrarlayan kusmalardır.
Bulgular;
Pirozis(yanma),regürjitasyon,disfaji,respiratuar bulgular,karın ağrısı,göğüs ağrısı,bulantı,geğirme,kanamadır.Darlık ve özofajial ülser en sık görülen komplikasyonlardır.
TEDAVİ
İntra-abdominal basıncı artıran,sıkı kemer tasarrufu üzere,uygulamalardan kaçınılmalıdır.Ayrıca hastalar yemekten sonra uzanıp yatmamaları yemekten en az 3-4 saat sonra yatmaları ve yataklarının baş kısımlarını 20-25 cm yükseltmeleri önerilmektedir.İlaçlar kâfi su ile birlikte,tercihen dik konumda alınmalıdır.Alt özafagus basıncını düşürdüğü için sigara ve alkol kullanılmamalıdır.
DİYET TEDAVİSİ
Maksat; özofajiyel reflüyü önlemek,ağrı ve irritasyonu önlemek ve gastrik sekresyonun asidite yahut eroziv kapasitesini azaltmaktır.
>>Aşağı özafagus sfinkter basıncının azalmasını önlemek için diyetin protein içeriği artırılır,yağ ve yağlı besinler,koyu çay,kahve,çikolata ve nane,soğan üzere besinlerin tüketimi azaltılır.
>>Özafagus irritasyonunu azaltmak ve mide asidinin uyarılmasını önlemek için, ACI BAHARATLAR,KARBONATLI İÇECEKLER, DOMATES, TURUNÇGİLLER, KAHVE, ALKOL, ÇOK SICAK VE SOĞUK BESİNLER TÜKETİLMEMELİDİR.
>>Volüm ve mide tansiyonunu azaltmak için,öğünler sık sık aralıklı olmalı(en az 2 saat) bir öğünde ziyade yemek yenmememli ve yemek bölgeyken,sıvı alımı azaltılmalı,sıvı öğün aralarında içilmelidir.sevgilerimle….
DİYETİSYEN MAHMUT GÜMÜŞAY
BESLENME VE DİYET BILIRKIŞISI
Kaynak;
Diyet El kitabı;A,BAYSAL;M,AKSOY;H.T.BESLER;N.BOZKURT;S.KEÇECİOĞLU;
S.M.MERCANLIGİL;T.K.MERDOL;G.PEKCAN;E.YILDIZ;hatipoğlu,yenilenmiş 6.baskı,2011