Reflü Nasıl Bir Hastalıktır?

SoruCevap

Yeni Üye
Çözümler
1
Tepkime
57
Yaş
36
Coin
256,936
Reflü olarak bilinen hastalığın tam adı Gastro-Özefajiyal Reflü Hastalığıdır (GÖRH).Mide asidininyemek borusuna (özefagusa)geri kaçması şeklinde müzmin (kronik) bir hastalıktır. Yemek borusuna kaçan asit reflü belirti ve bulgularına yol açar.

En tipik belirtileri;göğüste yanma hissiveağza acı su gelmesidir. Aslında bu belirtiler zaman zaman pek çok insanda görülebilen belirtilerdir. Zaten bunlar reflü dışında başka sindirim sistemi hastalıklarında da olabilir. Ancak her günbu türden şikayetleri olan ve bu nedenlegünlük hayatının etkilendiğini düşünen kişilerin reflü hastalığı teşhis ve tedavisi yönünden incelenmek üzere doktora başvurması gerekir.



REFLÜ BELİRTİLERİ NELERDİR?

Göğüste yanmahissi ve ağza doğru gelen acılık,

Yenip-içilenlerin ağza geri gelmesi,

Göğüste gerilme ve ağrı hissi,

Boğazda yanma (gıcık), kuru öksürük,

Yutma güçlüğü,

Ses kısıklığı
REFLÜ KİMLERDE ÇOK OLUR?

Mide fıtığı olanlarda,

Mide boşalması geç olanlarda,

Şişmanlarda,

Hamilelerde,

Sigara içenlerde,

Şeker, astım ve bazı romatizmal hastalığı olanlarda.
REFLÜ HASTASINA İLK TAVSİYER NELERDİR?

Sigara
içiyorsanız bırakın, kilo fazlanız varsa zayıflayın.

Aşırı yemekten, midenizi aşırı miktarda doldurmaktan sakının, karnınızı sıkıştıracak türden dar giysiler giymekten kaçının.

Yemek ile yatmak arasında saatler olsun, uykuda ağza acı su geliyorsa yastığınızı yükseltin.

Reflünüzü arttıran gıdalardan uzak durun (bunlar kişiden kişiye değişmekle birlikte; alkol, sigara, kahve, yağlı yiyecekler, kızartmalar, domates suyu, soğan, sarımsak, acı, baharat olabilir).

HANGİ HASTALARA AMELİYAT GEREKLİDİR?

-Hemen her gün göğüste yanma ve ağza acı su gelmesi gibi yakınmaları olan,
-endoskopide yemek borusu iltihabı (özefajit) veya mide fıtığı saptanan,
-uzun süredir ilaç kullanan ve ilaca bağımlı halde olan
hastalar için uygun tedavi yöntemi ameliyattır.

Ameliyat içinen uygun yaş aralığı 20-50 yaş arasıdır. Çocuklardaki ve hamilelerdeki reflü problemlerine yaklaşım farklıdır. Bu tür hastaların öncelikle ilgili branşlar tarafından takip edilmesi uygundur.

Reflü belirtilerinin diğer bazı sindirim sistemi rahatsızlıklarıyla karışabileceği akılda tutulmalıdır. Özellikle yanma ve ağza acı su gelmesi şikayetleri hafif ancak şişkinlik, ağrı veya yutma güçlüğü gibi yakınmaları daha ön planda olan hastaların öncelikle başka sindirim sistemi hastalıkları açısından incelenmesi önemlidir.

Reflü ameliyatı tüm sindirim sistemi sorunlarını çözen bir anahtar değildir. Sadece içeriğin mideden yemek borusuna geri kaçışına bağlı sorunları başarıyla tedavi eden bir seçenektir.
 
Üst Alt