Reflü’ nün söz manası geri akım ya da geri kaçmaktır .
Sıradanda sindirim sistemimizdeki içeriğin hareketi ağızdan, yutma borusuna ; yutma borusundan mideye ve mideden de onikiparmak barsağına sahihtir. Bunun bilakis, mideden yutma borusuna, ya da onikiparmak barsağından mideye yanlışsız bir içerik kaçması olmaması lazımdır.
Mide içeriğinin yukarı, yutma borusunun içine hakikat kaçması ise son nokta önemli kahırlara yol açabilmektedir. Sonuç olarak halk arasında reflü illeti dendiği vakit anlaşılan; mide içeriğinin ziyade ölçüde yutma borusunun içine sahih geri kaçmasının sonucunda ortaya çıkan bir seri şikayetlerdir. Bu kaçak muayyen bir vadenin ve ölçünün üstünde olunca önemli sorunlara yol açar ve bu kıymetli bir sıhhat problemidir.
Reflü bebeklikden yaşlılığa kadar her yaşda görülebilir. Lakin en sık 30 -40 yaş öbeğinde ortaya çıkmaktadır.
-şişmanlık,
-bazı genetik özellikler
- karın içi basıncını arttıran nedenler ( korse, sıkı kemer….)
-Hamilelik de karın içi basıncında artma sonucu reflüyü tetikleyen bir durumdur .
En tipik şikayetler
-Ağıza acı su gelmesi
-Göğüs kemiğinin ardında yanma
-Geniz,boğaz sorunları
-Ses kısıklığı, ses çatallanması, ses yorgunluğu
-Sık farenjit, larenjit, geniz meseleleri
-Yemek aralarında boğazda bir düğüm (ya da yabancı cisim) hissi olması
- yutma güçlüğü
-yutma sonucunda ağrı duyulması
* Illetin tedavisinde, ömür kurallarında ve beslenme alışkanlıklarında yapılacak birtakım düzenlemeler değerli konum tutmaktadır
Içtimaî ömür ve beslenmenin düzenlenmesi reflüyü ortadan kaldırmayabilir lakin yakınmaların azalmasına yardımcı olabilir. Bu düzenlemeler:
-Gazlı içecekler ( kola, gozoz, soda vs ) tüketilmemelidir.
- Umumî alkol alımı kısıtlanmalıdır.
-kahve, koyu çay, çikolata, sıcak çikolata, çikolatalı süt tüketilmemelidir.
- asitli yiyecekler, limon, turunçgiller, domatesden uzak durunuz.
-Acı bahartlar, nane, susam,sarımsak, soğan, tarçında badire yaşatabılır.
-Sigara içilmemelidir.
- Yağ,yağlı yiyeceklerden ve kızartmalardan uzak durunuz.
- çok sıcak ve çok soğuk içeceklere dikkat ediniz.
-sık sık az az beslenilmelidir.(gunde 6-8 öğün )bir öğünde çok ziyade yiyecek yenilmemelidir.özelliklede akşam öğüne dikkat edilmelidir.
-yavaş ve bol çiğneyerek yemek yenilmelidir.her lokmadan sonra catal- kaşık bırakılmalıdır.
- yemekten derhal sonra uzanıp yatılmamalıdır. Yemekden 2-3 saat sonra yatılmamalıdır.
- Yatağın baş kısmının 20-25cm yükseltilmelidir.
-yemek tarafken likit tüketimi azaltılmalıdır. İçecekler öğün aralarında tüketilmelidir.
-Eger kilo fazlalığı var ise kesinlikle kilo verilmelidir.
- Dar kemer- korse tasarrufundan sakınılmalıdır.
- İlaçlar ehil su ile dik posizyomda alınmaldır.
Sıradanda sindirim sistemimizdeki içeriğin hareketi ağızdan, yutma borusuna ; yutma borusundan mideye ve mideden de onikiparmak barsağına sahihtir. Bunun bilakis, mideden yutma borusuna, ya da onikiparmak barsağından mideye yanlışsız bir içerik kaçması olmaması lazımdır.
Mide içeriğinin yukarı, yutma borusunun içine hakikat kaçması ise son nokta önemli kahırlara yol açabilmektedir. Sonuç olarak halk arasında reflü illeti dendiği vakit anlaşılan; mide içeriğinin ziyade ölçüde yutma borusunun içine sahih geri kaçmasının sonucunda ortaya çıkan bir seri şikayetlerdir. Bu kaçak muayyen bir vadenin ve ölçünün üstünde olunca önemli sorunlara yol açar ve bu kıymetli bir sıhhat problemidir.
Reflü bebeklikden yaşlılığa kadar her yaşda görülebilir. Lakin en sık 30 -40 yaş öbeğinde ortaya çıkmaktadır.
-şişmanlık,
-bazı genetik özellikler
- karın içi basıncını arttıran nedenler ( korse, sıkı kemer….)
-Hamilelik de karın içi basıncında artma sonucu reflüyü tetikleyen bir durumdur .
En tipik şikayetler
-Ağıza acı su gelmesi
-Göğüs kemiğinin ardında yanma
-Geniz,boğaz sorunları
-Ses kısıklığı, ses çatallanması, ses yorgunluğu
-Sık farenjit, larenjit, geniz meseleleri
-Yemek aralarında boğazda bir düğüm (ya da yabancı cisim) hissi olması
- yutma güçlüğü
-yutma sonucunda ağrı duyulması
* Illetin tedavisinde, ömür kurallarında ve beslenme alışkanlıklarında yapılacak birtakım düzenlemeler değerli konum tutmaktadır
Içtimaî ömür ve beslenmenin düzenlenmesi reflüyü ortadan kaldırmayabilir lakin yakınmaların azalmasına yardımcı olabilir. Bu düzenlemeler:
-Gazlı içecekler ( kola, gozoz, soda vs ) tüketilmemelidir.
- Umumî alkol alımı kısıtlanmalıdır.
-kahve, koyu çay, çikolata, sıcak çikolata, çikolatalı süt tüketilmemelidir.
- asitli yiyecekler, limon, turunçgiller, domatesden uzak durunuz.
-Acı bahartlar, nane, susam,sarımsak, soğan, tarçında badire yaşatabılır.
-Sigara içilmemelidir.
- Yağ,yağlı yiyeceklerden ve kızartmalardan uzak durunuz.
- çok sıcak ve çok soğuk içeceklere dikkat ediniz.
-sık sık az az beslenilmelidir.(gunde 6-8 öğün )bir öğünde çok ziyade yiyecek yenilmemelidir.özelliklede akşam öğüne dikkat edilmelidir.
-yavaş ve bol çiğneyerek yemek yenilmelidir.her lokmadan sonra catal- kaşık bırakılmalıdır.
- yemekten derhal sonra uzanıp yatılmamalıdır. Yemekden 2-3 saat sonra yatılmamalıdır.
- Yatağın baş kısmının 20-25cm yükseltilmelidir.
-yemek tarafken likit tüketimi azaltılmalıdır. İçecekler öğün aralarında tüketilmelidir.
-Eger kilo fazlalığı var ise kesinlikle kilo verilmelidir.
- Dar kemer- korse tasarrufundan sakınılmalıdır.
- İlaçlar ehil su ile dik posizyomda alınmaldır.