Reflüde Beslenme - Reflü Hastalıgı Olanlar Nasıl Beslenmeli - Reflü Hastalıgı Olanlar Nelere Dikkat Etmeli
Yemekler ağızda çiğnenip tükrükle karıştıktan sonra yemek boru su aracılığı ile mideye geçerler. Burada mide sıvısı ile karışırlar. Bu karışımın tekrar yemek borusuna kaçışına reflü denir. Mideden göğüs kemiği boyunca yayılan yanma ve ağıza acı su gelmesi şikayetleri olur. Ayrıca yemek borusuna kaçan bu karışım kalıcı hasarlara ve yaralara neden olabilir.
Reflünün Önlenmesinde Yapılacak Basit Yaşamsal Düzenlemeler
Az miktarda ama sık düzenli yemek yiyin, Günde 6–8 öğün yapın. Her iki saatte bir öğün yapın. Öğünde aşırı besin tüketmeyin.
Yiyecekleri yavaş yiyip, iyi çiğneyin.
Yemekten sonra en az 2 -3 saat yatağa girmeyin.
Çok sıcak ya da çok soğuk yemeyin.
stresten mümkün olduğunca uzak durm Aya çalışın.
Dar ve beli sıkan giyisiler giymeyin.
Sigar ayı az altın, mümkünse bırakın.
Yatarken vücudun üst kısmı ve başın yukarıda olması yararlıdır.
Kullanmakta olduğunuz bazı ilaçlar reflüyu arttırabilir (Örneğin ağrı kesiciler).
Yemekten hemen sonra fazla hareketten kaçının ve dik oturun.
Aşırı kilo reflü oluşumnu provoke ettiğinden fazla kilolardan kurtulun.
Yemek yerken Sıvı alımı azaltın. sıvı besinleri öğün aralarında alın.
Özellikle istirahatten 4 saat once fazla miktarda ve çok yağlı besinlerden kaçının.
Serbest Besinler
Süt, salep, çay, bitkisel çaylar, meyveli süt, limonata.
Haşlama ya da ızgara et ve tavuk.
Haşlanmış yumurta, beyaz peynir, kaşar ve dil peyniri, Bal, reçel, zeytin.
pirinç, makarna.
Pişmiş sebzeler.
Sade kek, sütlü tatlılar, komposto,jöleli tatlı, lokum, kabak tatlısı.
zeytin yağı, çiçek yağı, mısırözü yağı.
tuz, tarçın, kekik, Nane, kimyon.
Kaçınılması Gereken Besinler
Çay, kahve, neskafe, kolalı ve karbonatlı içecekler, alkollü içecekler, konserve meyve suları sirke.
Kızarmış et veya tavuk, sakatat, sucuk salam vs.
Sahanda yumurta, tulum peyniri.
Kuru fasulye, nohut, Mısır gibi gaz yapıcı gıdalar.
Kızartmalar.
Çikolata, kuruyemiş, yağda kızartılmış hamur tatlıları, tahin helvası.
Margarin, kuyruk yağı.
Acılı baharat, turşu, sarımsak, limon tuzu.
Yağ ve yağlı besinler, , çikolata, soğan Nane ve yağın
Acı baharatlar.
Domates,turunçgiller.
Yemekler ağızda çiğnenip tükrükle karıştıktan sonra yemek boru su aracılığı ile mideye geçerler. Burada mide sıvısı ile karışırlar. Bu karışımın tekrar yemek borusuna kaçışına reflü denir. Mideden göğüs kemiği boyunca yayılan yanma ve ağıza acı su gelmesi şikayetleri olur. Ayrıca yemek borusuna kaçan bu karışım kalıcı hasarlara ve yaralara neden olabilir.
Reflünün Önlenmesinde Yapılacak Basit Yaşamsal Düzenlemeler
Az miktarda ama sık düzenli yemek yiyin, Günde 6–8 öğün yapın. Her iki saatte bir öğün yapın. Öğünde aşırı besin tüketmeyin.
Yiyecekleri yavaş yiyip, iyi çiğneyin.
Yemekten sonra en az 2 -3 saat yatağa girmeyin.
Çok sıcak ya da çok soğuk yemeyin.
stresten mümkün olduğunca uzak durm Aya çalışın.
Dar ve beli sıkan giyisiler giymeyin.
Sigar ayı az altın, mümkünse bırakın.
Yatarken vücudun üst kısmı ve başın yukarıda olması yararlıdır.
Kullanmakta olduğunuz bazı ilaçlar reflüyu arttırabilir (Örneğin ağrı kesiciler).
Yemekten hemen sonra fazla hareketten kaçının ve dik oturun.
Aşırı kilo reflü oluşumnu provoke ettiğinden fazla kilolardan kurtulun.
Yemek yerken Sıvı alımı azaltın. sıvı besinleri öğün aralarında alın.
Özellikle istirahatten 4 saat once fazla miktarda ve çok yağlı besinlerden kaçının.
Serbest Besinler
Süt, salep, çay, bitkisel çaylar, meyveli süt, limonata.
Haşlama ya da ızgara et ve tavuk.
Haşlanmış yumurta, beyaz peynir, kaşar ve dil peyniri, Bal, reçel, zeytin.
pirinç, makarna.
Pişmiş sebzeler.
Sade kek, sütlü tatlılar, komposto,jöleli tatlı, lokum, kabak tatlısı.
zeytin yağı, çiçek yağı, mısırözü yağı.
tuz, tarçın, kekik, Nane, kimyon.
Kaçınılması Gereken Besinler
Çay, kahve, neskafe, kolalı ve karbonatlı içecekler, alkollü içecekler, konserve meyve suları sirke.
Kızarmış et veya tavuk, sakatat, sucuk salam vs.
Sahanda yumurta, tulum peyniri.
Kuru fasulye, nohut, Mısır gibi gaz yapıcı gıdalar.
Kızartmalar.
Çikolata, kuruyemiş, yağda kızartılmış hamur tatlıları, tahin helvası.
Margarin, kuyruk yağı.
Acılı baharat, turşu, sarımsak, limon tuzu.
Yağ ve yağlı besinler, , çikolata, soğan Nane ve yağın
Acı baharatlar.
Domates,turunçgiller.