Reflünüz varsa bunları yapmayın

Konuyu Yükselt

SoruCevap

Yeni Üye
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
1
Çözümler
1
Tepkime
41
Puanları
318
Yaş
35
Coin
256,935
Reflünüz varsa bunları yapmayın

Sıklıkla karşılaşılan reflü ile başa çıkmanın en etkili yolu doğru beslenmeden geçiyor, doğru beslenme reflünün birincil tedavilerden biri olarak kabul ediliyor. Tempolu iş yaşamındaki kısa süreli atıştırmaların ya da kurulan şahane sofralar çoğu zaman yanlış besin seçimlerine neden oluyor. Türkiye’de yapılan bir çalışmada toplumun yüzde 20’sinde reflü hastalığı teşhis edilmiştir. Bu grubun çoğunluğunu yaşlılar, fazla kilolu ya da obez bireyler ve hamileler oluşturmaktadır. Bunun yanı sıra endüstriyel, rafine gıdaları fazla tüketen kişilerin en az yüzde 25’inde reflü şikâyetlerine rastlanmakta, hatta bu rakamın yüzde 50’leri geçtiği tahmin edilmektedir.

Sakıza dikkat

Doğru beslenmenin yanı sıra reflü teşhisi konan hastaların sakız çiğnemekten de kaçınmaları gerekir. Çünkü sakız çiğneyince yutulan hava miktarı artar, buna bağlı olarak da gaz oluşur. Bu da reflüde artışa yol açar.

Beslenme önerileri

Yağ oranı yüksek yiyecekler mideyi daha geç terk eder. Özellikle fastfood türü yiyeceklerde yağ miktarı yüksektir. Yağlı yiyeceklerin midede kalma süresi de uzadıkça yağlı yiyeceklerin sindirilmesi için daha fazla sindirim enzimi salgılanmaktadır. Yağ ve yağlı besinler (kaymak, krema, yağlı soslar, margarin, kuyruk yağ, tereyağ), koyu çay, kahve, çikolata nane, soğan gibi besinlerin tüketimi azaltılmalıdır. Mide asidinin uyarılmaması için; acı baharatlar, karbonatlı içecekler (kola, soda, gazoz vb.), domates, turunçgiller, Alkol, çok sıcak ve çok soğuk besinler tüketilmemelidir. Öğünler sık aralıklı olmalı (2,5-3 saat gibi) bir öğünde aşırı yemek yenilmemelidir, fazla yemek mide basıncını arttırır ve reflü olasılığı artar.

Kendi diyetinizi oluşturun

Yemek yerken sıvı alımının azaltılması ve sıvıların öğün aralarında içilmesi gerekir. Alkollü içeceklerden kaçınılmalıdır. Kabızlık ıkınma sonucu karın içi basıncında artmaya ve dolayısıyla reflüde artışa yol açar. İyi çiğnemek çok önemlidir. En az 10 kez çiğnenmelidir. Sakız çiğnemekten sakınılmalıdır. Çünkü yutulan hava miktarı artar, bu da gaz ve reflüye yol açar. Yemek yerken ve yemeklerden sonraki ilk 45 dakika dik pozisyonda oturulmalıdır. Uykudan en az iki saat önce yemek yemek kesilmelidir. Akşam porsiyon miktarlarını kısıtlanmalıdır. Özellikle öğünlerden sonra sıkı, dar giysiler giyilmemeli, kemer, korse vb. kullanılmamalıdır. Reflüde bazı besinler bazı kişilerde problem oluştururken aynı besinler başka bir reflü hastasında hiçbir olumsuz etki göstermeyebilir. Kişiler kendi yapılarını iyi gözlemlemeli ve kendi diyetlerini oluşturmalıdırlar.

Nelerden uzak durmalı

Reflü hastalarının uzak durması gereken gıdalar ise şunlardır: Turunçgiller; portakal, mandalina, greyfurt, limon, üzüm, karpuz, kavun, yaban mersini, çilek, kızılcık, çekirdekli kara üzüm antioksidan açısından oldukça zengin olmalarına rağmen reflüde dikkatli tüketilmelidir. Kuru baklagiller (Kuru fasulye, nohut vs.), mısır gibi gaz yapıcı gıdalar, patates kızartması ve patates püresi, margarin, tereyağı, kuyrukyağı, sosis, salam, sucuk, pastırma, yağda yumurta, kaşar peyniri, tulum peyniri, çok sıcak ya da çok soğuk yiyecekler, sakatatlar ( karaciğer, beyin, böbrek, vb. ), kahve, koyu çay, yağda kızartılmış, kavrulmuş her türlü yiyecek, soğan, sarımsak, salçalar, baharatlı yiyecekler, yağlı şekerler, helvalar, lokumlar, hamur tatlıları, kuruyemişler, mayonez, ağır soslar, sirke, turşu, salamura ve konserveler midenin perforasyonuna (delinmesine) sebep olabilir. Bu besinleri ara öğünlerinizden kaldırıp yerine; meyveli yoğurt, 1 dilim peynir, 2 adet kepekli galeta ya da kuru / taze meyve tüketin.

Kendinizi dinleyin

Mutfağınızda kullanacağınız yağı doğru tercih edin. Demli çay, kahve yerine bitki ve meyve çaylarına yer verin. Izgara, haşlama, fırın, buğulama ve yağsız tavada gibi sağlıklı pişirme yöntemlerini tercih edin.

Etiket okumayı alışkanlık haline getirin. Kendinizi dinleyin, vücudunuzun sesine kulak verin.
 

Similar threads

  • Soru
Reflüde Beslenme - Reflü Hastalıgı Olanlar Nasıl Beslenmeli - Reflü Hastalıgı Olanlar Nelere Dikkat Etmeli Yemekler ağızda çiğnenip tükrükle karıştıktan sonra yemek boru su aracılığı ile mideye geçerler. Burada mide sıvısı ile karışırlar. Bu karışımın tekrar yemek borusuna kaçışına reflü denir...
Cevaplar
0
Görüntüleme
19
  • Soru
Gastroözofajial reflü hastalığı, yemek borusunun alt kısmında bulunan ve mide içeriğinin ağza doğru kaçmasını engelleyen sfinkterin’in işlevini yitirmesiyle oluşan bir hastalıktır. Hastalarda göğüste yanma, ağza acı ve ekşi bir su gelmesi gibi şikayetlerin yanı sıra bazı hastalarda ses...
Cevaplar
0
Görüntüleme
5
  • Soru
Reflü Nedir - Reflü Sebepleri - Reflü Nedenleri - Reflü Tedavisi Reflü nedir? Reflü 'geriye kaçış' demektir. Gastroözafagial reflü ise mide içeriğinin yemek borusuna kaçışı olarak açıklanabilir. Ne sıklıkta görülür? Belirtileri nelerdir? Gastroözafagial reflü çok sık rastlanan bir...
Cevaplar
0
Görüntüleme
19
  • Soru
migrende yasak yiyecekler - şeker hastalarının beslenmesi - hipertansiyonda beslenme - gastrit hastalarına yasah yiyecekler Hastalıkları bazı gıdalar daha da kötü hale getirebiliyor. Bu nedenle hangi hastalıkta hangi yiyecek yasak ve tetikleyici olabilir bunun hakkında bilgi verelim istedik...
Cevaplar
0
Görüntüleme
16
  • Soru
Gastroözefagial reflü mide asit içeriğinin yemek borusuna geri kaçması nedeniyle ortaya çıkan bir sindirim sistemi hastalığıdır. Mide fıtığı ise midenin yukarıya göğüs kafesine doğru yer değiştirmesidir. Her iki hastalıktada yemek borusu ve mide arasında fonksiyonel kapak çalışmaz ve mide asit...
Cevaplar
0
Görüntüleme
10
Üst Alt