Son konular

Reflüye Ne İyi Gelir? Reflü Nasıl Geçer?

Konuyu Yükselt

SoruCevap

Yeni Üye
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
1
Çözümler
1
Tepkime
41
Puanları
318
Yaş
35
Coin
256,935
Reflü nedir
Reflü nedir ? GÖRH (gastroözofageal reflü hastalığı veyakronik asit reflü), midenizdeki asit içeren içeriklerin ısrarla yemek borunuza , yani boğazınızdan midenize giden tüpe geri sızdığı bir durumdur .

Asit reflü, yemek borunuzun ucundaki alt yemek borusu sfinkteri olan bir valfin, midenize yiyecek geldiğinde düzgün şekilde kapanmaması nedeniyle oluşur. Asit geri yıkama daha sonra yemek borunuzdan boğazınıza ve ağzınıza geri dönerek size ekşi bir tat verir.

Asit reflü, yaşamın bir noktasında neredeyse herkesin başına gelir. Arada bir asit reflü ve mide ekşimesi olması tamamen normaldir. Ancak, birkaç hafta boyunca haftada iki defadan fazla asit reflü/mide ekşimesi yaşıyorsanız, sürekli olarak mide ekşimesi ilaçları ve antasitler alıyorsanız ancak semptomlarınız geri dönüyorsa, GÖRH geliştirmiş olabilirsiniz. GÖRH’niz sağlık hizmeti sağlayıcınız tarafından tedavi edilmelidir. Sadece semptomlarınızı hafifletmek için değil, GÖRH daha ciddi sorunlara yol açabileceğinden.

GÖRH’nin (kronik asit reflü) ana belirtileri nelerdir?

Ana semptomlar kalıcı mide ekşimesi ve asit yetersizliğidir. Bazı insanlar mide ekşimesi olmadan GÖRH’ye sahiptir. Bunun yerine göğüste ağrı, sabahları ses kısıklığı veya yutma güçlüğü yaşarlar. Boğazınıza yemek takılmış gibi, boğuluyormuş gibi veya boğazınız sıkışıyormuş gibi hissedebilirsiniz. GÖRH ayrıca kuru öksürük ve ağız kokusuna neden olabilir.

Mide yanması nedir?
Mide ekşimesi asit reflü belirtisidir. Mide asidinin neden olduğu yemek borusu zarının tahriş olması nedeniyle göğsünüzün ortasında ağrılı bir yanma hissidir.

Bu yanma herhangi bir zamanda ortaya çıkabilir, ancak genellikle yemekten sonra daha kötüdür. Birçok insan için mide ekşimesi, yattıklarında veya yatakta yattıklarında kötüleşir ve bu da iyi bir gece uykusu çekmeyi zorlaştırır.

Neyse ki, mide ekşimesi genellikle reçetesiz (OTC) mide ekşimesi / asit hazımsızlık ilaçları ile yönetilebilir. Sağlık uzmanınız ayrıca mide ekşimenizin üstesinden gelmenize yardımcı olacak daha güçlü ilaçlar da reçete edebilir.

GERD (kronik asit reflü) olduğumu düşünürsem ne yapmalıyım?
GÖRH ile – reflü ve mide ekşimesi arada bir birden fazla olduğunda – yemek borunuzu kaplayan doku düzenli olarak mide asidiyle hırpalanır. Sonunda doku hasar görür. Bu kronik asit reflü ve mide ekşimeniz varsa, bunun günlük yeme ve uyku alışkanlıklarınızı etkilediğini görebilirsiniz.


GÖRH günlük hayatınızı bu şekilde rahatsız ettiğinde, sağlık uzmanınızı arayın. GÖRH kendi başına yaşamı tehdit etmese de, yemek borusunun kronik iltihabı daha ciddi bir şeye yol açabilir. Belirtilerinizi hafifletmek için daha güçlü reçeteli ilaçlara veya hatta ameliyata ihtiyacınız olabilir.

GÖRH (kronik asit reflü) ne kadar yaygındır?
GÖRH çok yaygındır. Durum ve semptomları çok sayıda insanı etkiliyor: ABD nüfusunun %20’si.

Herhangi bir yaştaki herkes GÖRH geliştirebilir, ancak bazıları bunun için daha fazla risk altında olabilir. Örneğin, 40 yaşından sonra bir tür GÖRH (hafif veya şiddetli) yaşama şansınız artar.

Ayrıca, aşağıdaki durumlarda buna sahip olma olasılığınız daha yüksektir:

Fazla kilolu veya obez.
Hamile.
Sigara içmek veya düzenli olarak ikinci el dumana maruz kalmak.
Asit reflüye neden olabilecek bazı ilaçların alınması.
BELIRTILERI VE NEDENLERI

Asit reflüsüne ne sebep olur?

Asit reflü, alt özofagus sfinkterinin (valf) zayıflığı veya gevşemesinden kaynaklanır. Normalde bu valf, yiyecekler midenize girdikten sonra sıkıca kapanır. Rahatlamaması gerektiği halde gevşerse, mide içeriğiniz yemek borusuna geri döner.


Mide asitleri yemek borusuna geri akar ve reflüye neden olur.

Buna yol açabilecek faktörler şunları içerir:

Karın üzerinde çok fazla baskı. Bazı hamile kadınlar, bu artan basınç nedeniyle neredeyse her gün mide ekşimesi yaşarlar.
Belirli yiyecek türleri (örneğin, süt ürünleri, baharatlı veya kızarmış yiyecekler) ve yeme alışkanlıkları.
Astım, yüksek tansiyon ve alerji ilaçları içeren ilaçlar; yanı sıra ağrı kesiciler, sakinleştiriciler ve antidepresanlar.
Bir Mide fıtığı . Midenin üst kısmı diyaframa doğru şişerek normal gıda alımının önüne geçer.
(Kronik asit reflü) belirtileri nelerdir?
Farklı insanlar GÖRH’den farklı şekillerde etkilenirler. En yaygın belirtiler şunlardır:

Göğüste ağrılı yanma hissi.
Yetersizlik (yemek yemek borusundan ağzınıza geri gelir).
Boğazınıza takılan yiyecek hissi.
Öksürme.
Göğüs ağrısı.
Yutma sorunu.
Kusma.
Boğaz ağrısı ve ses kısıklığı.
Bebekler ve çocuklar, aşağıdakilerin yanı sıra benzer GÖRH semptomları yaşayabilir:

Sık sık küçük kusma atakları.
Aşırı ağlama, yemek istememe (bebeklerde ve bebeklerde).
Diğer solunum (solunum) güçlükleri.
Özellikle uzanırken asidin sık ekşi tadı.
Boğuk boğaz.
Çocuğu uyandırabilecek boğulma hissi.
Ağız kokusu.
Özellikle bebeklerde yemek yedikten sonra uyuma zorluğu.
Mide yandığımı ve kalp krizi geçirmediğimi nasıl bilebilirim?
Mide ekşimesinin neden olduğu göğüs ağrısı, kalp krizi geçirmekten korkmanıza neden olabilir. Mide ekşimesinin kalbinizle hiçbir ilgisi yoktur, ancak rahatsızlık göğsünüzde olduğundan, devam ederken farkı anlamak zor olabilir. Ancak kalp krizi belirtileri mide ekşimesinden farklıdır .

Mide ekşimesi, göğsünüzde boynunuza ve boğazınıza kadar çıkabilen rahatsız edici yanma hissi veya ağrıdır. Bir kalp krizi diğer belirtiler arasında kollar, boyun ve çene ağrısı, nefes darlığı, terleme, mide bulantısı, baş dönmesi, aşırı yorgunluk ve anksiyete darlığı, neden olabilir.

Mide ekşimesi ilacınız yardımcı olmazsa ve göğüs ağrınıza bu semptomlar eşlik ediyorsa, hemen tıbbi yardım isteyin.

GÖRH (kronik asit reflü) astıma neden olabilir mi?
GÖRH ve astım arasındaki kesin ilişkiyi bilmiyoruz . Astımlı kişilerin %75’inden fazlasında GÖRH vardır. Astımı olmayan insanlara göre GÖRH olma olasılıkları iki kat daha fazladır. GÖRH astım semptomlarını daha da kötüleştirebilir ve astım ilaçları GÖRH’yi daha da kötüleştirebilir. Ancak GÖRH tedavisi genellikle astım semptomlarını hafifletmeye yardımcı olur.

GÖRH semptomları boğazın, hava yollarının ve akciğerlerin astarına zarar verebilir, nefes almayı zorlaştırabilir ve bir bağlantı önerebilecek kalıcı bir öksürüğe neden olabilir. Doktorlar çoğunlukla aşağıdaki durumlarda GERD’ye astım nedeni olarak bakarlar:

Astım yetişkinlikte başlar.
Astım semptomları yemek yedikten, egzersiz yaptıktan, gece yattıktan sonra ve yattıktan sonra kötüleşir.
Astım, standart astım tedavileriyle iyileşmez.
Astımınız ve GÖRH’niz varsa, Ziyaretçiler için gizlenmiş link,görmek için Giriş yap veya üye ol. uzmanınız her iki durumu da ele almanın en iyi yollarını bulmanıza yardımcı olabilir – doğru ilaçlar ve her iki hastalığın semptomlarını şiddetlendirmeyecek tedaviler.

GÖRH (kronik asit reflü) tehlikeli mi?
GÖRH kendi başına yaşamı tehdit edici veya tehlikeli değildir. Ancak uzun süreli GÖRH daha ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir:

Özofajit : Özofajit, mide asidinin yemek borusu zarında neden olduğu tahriş ve iltihaplanmadır. Özofajit yemek borunuzda ülserlere, mide ekşimesine, göğüs ağrısına, kanamaya ve yutma güçlüğüne neden olabilir.
Barrett’s özofagusu : Barrett’s özofagusu, uzun süreli GÖRH’si olan bazı kişilerde (yaklaşık %10) gelişen bir durumdur. Asit reflünün yıllar içinde neden olabileceği hasar, yemek borusunun astarındaki hücreleri değiştirebilir. Barrett’s özofagusu özofagus kanseri için bir risk faktörüdür.
Yemek borusu kanseri : Yemek borusunda başlayan kanser iki ana tipe ayrılır. Adenokarsinom genellikle yemek borusunun alt kısmında gelişir. Bu tip Barrett’s yemek borusundan gelişebilir. Skuamöz hücreli karsinom , yemek borusunu kaplayan hücrelerde başlar. Bu kanser genellikle yemek borusunun üst ve orta kısmını etkiler.
Darlıklar : Bazen yemek borusunun hasarlı astarı yaralanır ve yemek borusunun daralmasına neden olur. Bu darlıklar, yiyecek ve sıvıların mideye ulaşmasını engelleyerek yeme içmeye engel olabilir.
(Kronik asit reflü) nasıl teşhis edilir?
Genellikle sağlayıcınız, semptomlarınız ve tıbbi geçmişiniz hakkında sizinle konuşarak basit asit reflü (kronik değil) olup olmadığını anlayabilir. Siz ve sağlayıcınız, semptomlarınızı diyet ve ilaçlar yoluyla kontrol etme hakkında konuşabilirsiniz.

Bu stratejiler yardımcı olmazsa, sağlayıcınız sizden GÖRH için test yaptırmanızı isteyebilir. GÖRH testleri şunları içerir:

Üst gastrointestinal GI endoskopi ve biyopsi : Sağlayıcınız, üst GI kanalınızın (yemek borusu ve mide ve on iki parmak bağırsağı) astarına bakmak için ağzınızdan ve boğazınızdan bir endoskop (ışıklı uzun bir tüp) besler. Sağlayıcı ayrıca GÖRH veya diğer sorunları incelemek için küçük bir doku parçası (biyopsi) keser.
Üst GI serisi : Üst GI kanalınızın röntgeni GÖRH ile ilgili herhangi bir sorunu gösterir. X-ray teknolojisi fotoğraf çekerken yolunuzda hareket eden bir sıvı olan baryum içiyorsunuz.
Özofagus pH ve empedans izleme ve Bravo kablosuz özofagus pH izleme : Bu testlerin her ikisi de yemek borunuzdaki pH seviyelerini ölçer. Sağlayıcınız burnunuzdan veya ağzınızdan midenize ince bir tüp sokar. Ardından, normal yeme ve uyku düzeninize devam ederken pH’ınızı ölçen ve kaydeden bir monitörle eve gönderilirsiniz. Bravo sistemi 48 saat takılıyken özofagus pH ve empedans monitörünü 24 saat takacaksınız.
Yemek borusu manometrisi : Bir manometri, yiyecekleri yemek borusundan mideye normal şekilde taşımak için alt yemek borusu sfinkteri ve yemek borusu kaslarının işlevselliğini test eder. Sağlayıcınız, burnunuza sensörlü küçük, esnek bir tüp yerleştirir. Bu sensörler, yutarken sfinkterinizin, kaslarınızın ve spazmlarınızın gücünü ölçer.
Bir çocuğun/bebeğin GÖRH nedeniyle ne zaman hastaneye yatırılması gerekir?
GÖRH genellikle ayaktan tedavi edilir. Bununla birlikte, çocuğunuzun aşağıdaki durumlarda hastaneye yatırılması gerekecektir:

Zayıf kilo alır veya gelişme başarısızlığı yaşar.
Siyanoz (kanın yetersiz oksijenlenmesi nedeniyle ciltte mavimsi veya morumsu bir renk değişikliği) veya boğulma nöbetleri vardır.
Aşırı sinirlilik yaşar.
Aşırı kusma/dehidrasyon yaşar.
YÖNETIM VE TEDAVI

Reflü Nasıl Geçer
Birçok reçetesiz (OTC) ve reçeteli ilaç GERD’yi rahatlatır. OTC ilaçlarının çoğu da reçete gücünde gelir. OTC formüllerinden kurtulmuyorsanız, sağlayıcınız size bu daha güçlü ilaçlar için bir reçete verecektir.

Reflüye iyi gelen ilaçlar
Antasitler (mide asitlerini nötralize ederek hızlı rahatlama sağlar) Tums®, Rolaids®, Mylanta®, Riopan® ve Maalox®’u içerir.
H-2 reseptör blokerleri (asit üretimini azaltan) Tagamet®, Pepcid AC®, Axid AR® ve Zantac® içerir.
Proton pompası inhibitörleri (hasarlı yemek borusu dokusunun iyileşmesine de yardımcı olan daha güçlü asit blokerleri) Prevacid®, Prilosec®, Zegerid®, Nexium®, Protonix®, AcipHex® ve Dexilant®’ı içerir.
Baklofen , alt özofagus sfinkterinin asit geri yıkamasına izin veren gevşemesini azaltmak için kullanılan reçeteli bir ilaçtır.
GÖRH (kronik asit reflü) tedavisi için ameliyat var mı?
GÖRH genellikle ilaçlar ve yaşam tarzı değişiklikleri (yeme alışkanlıkları gibi) ile kontrol edilir. Bunlar işe yaramazsa veya uzun süre ilaç alamıyorsanız, ameliyat bir çözüm olabilir.

Laparoskopik antireflü cerrahisi (veya Nissen fundoplikasyonu) standart cerrahi tedavidir. Yemek borunuzun alt kısmında yeni bir valf mekanizması oluşturarak asit reflünüzü düzelten minimal invaziv bir prosedürdür. Cerrah midenin üst kısmını (fundus) yemek borusunun alt kısmının etrafına sarar. Bu, alt özofagus sfinkterini güçlendirir, böylece yiyecekler yemek borusuna geri akmaz.
LINX cihazı implantasyonu , başka bir minimal invaziv cerrahidir. Bir LINX cihazı, mide ile yemek borusu arasındaki bağlantıyı geri akış asidine kapalı tutacak kadar güçlü, ancak yiyeceklerin geçmesine izin verecek kadar zayıf olan küçük mıknatıslardan oluşan bir halkadır.
Çocuğumda GÖRH varsa hangi tedavi yaklaşımları dikkate alınacaktır?
Yaklaşımlar aşağıdakilerden bir veya daha fazlasını içerebilir:

GÖRH semptomlarına neden olabilecek veya onları daha da kötüleştirebilecek tetikleyicilerden (belirli yiyecek türleri, bebeklerde değişen formüller) kaçınma konusunda tavsiyeler.
Reçetesiz ilaçlar.
Reçeteli ilaçlar.
Uygun vücut pozisyonu hakkında bilgi, örneğin yemek yedikten/beslendikten sonra dik pozisyonu korumak.
Cerrahi (son çare olarak veya belirli cerrahi düzeltilebilir nedenler belirlendiğinde).
ÖNLEME

GÖRH (kronik asit reflü) semptomlarını nasıl önleyebilirim?
GÖRH semptomlarını önlemeye yardımcı olacak 10 ipucu:

Sağlıklı bir kiloya ulaşın ve koruyun .
Günde birkaç kez büyük miktarlar yerine küçük, sık öğünler yiyin.
Tereyağı, sıvı yağlar, salata sosları, sos, yağlı etler ve ekşi krema, peynir ve tam yağlı süt gibi tam yağlı süt ürünlerinin miktarını azaltarak yağı azaltın.
Yemek yerken dik oturun ve daha sonra 45 ila 60 dakika boyunca dik (oturup veya ayakta) kalın.
Yatmadan önce yemek yemekten kaçının. Yatmak için yemek yedikten sonra en az üç saat bekleyin.
Göbek bölgesinde dar kıyafetler giymemeye çalışın. Midenizi sıkıştırabilir ve asidi yemek borusuna doğru itebilirler.
Uyurken, karyola direklerinin altındaki tahta blokları kullanarak yatağın başını 6 ila 8 inç yükseltin. Ekstra yastıklar çalışmıyor.
Sigarayı bırak .
Sağlık uzmanınız asit azaltıcı ilaçlar reçete edebilir. Bunları belirtildiği gibi aldığınızdan emin olun.
Olası tetikleyici yiyecekleri kesin.
GÖRH (kronik asit reflü) varsa hangi yiyeceklerden kaçınmalıyım?
Diyetinizi ve yeme alışkanlıklarınızı ayarlamak , GÖRH semptomlarını kontrol etmede önemli bir rol oynar. Mide ekşimesine neden olan tetikleyici gıdalardan kaçınmaya çalışın.

Örneğin, birçok insan mide ekşimesi yaşar:

Baharatlı yiyecekler.
Kızarmış yiyecekler.
Yağlı (süt ürünleri dahil) gıdalar.
Çikolata.
Domates sosları.
Sarımsak ve soğan.
Alkol, kahve ve gazlı içecekler.
Turunçgiller.
Size sorun çıkaran tetikleyici gıdaların kaydını tutun. Bununla ilgili yardım almak için sağlayıcınızla konuşun. Yiyecekleri nasıl kaydedeceğiniz ve yemeniz gereken günün saatleri hakkında önerileri olacak.

GÖRÜNÜM / PROGNOZ

GÖRH (kronik asit reflü) için görünüm nedir?
GÖRH semptomlarını kontrol edebilirsiniz. Yeme ve uyku alışkanlıklarınızı ayarlarsanız ve gerektiğinde ilaç alırsanız, GÖRH belirtilerinizi yönetilebilir bir düzeye getirebilmelisiniz.

Sağlık uzmanımı ne zaman aramalıyım?
Birkaç hafta boyunca haftada ikiden fazla asit reflü/mide ekşimesi yaşarsanız, sürekli mide ekşimesi ve antasitler alırsanız ve semptomlarınız tekrarlamaya devam ederse, sağlık uzmanınızı arayın.
 

Similar threads

  • Soru
GÖRH(Mide reflü hastalığı) nedir? GÖRH, mide içeriğinin yemek borusuna geri kaçmasıdır.Yemek borusunun alt ucunda, mide ile birleştiği kısımda, yemek borusunu çepeçecre saran ve mide içeriğinin yemek borusuna geri kaçmasını engelleyen LES (Lower Esophageal Sphincter) isimli bir yapı vardır...
Cevaplar
0
Görüntüleme
9
  • Soru
REFLÜ HASTALIĞI TANIMI Gastroözofagiyal Reflü Hastalığı, mide içeriğinin yemek borusuna geri kaçması olarak tanımlanmaktadır. Toplumda her 5 kişiden 1’inde görülebilen yaygın bir hastalıktır. İnsan midesinde özellikle yemek sonrasında kuvvetli bir asit ve bununla birlikte sindirim için gerekli...
Cevaplar
0
Görüntüleme
17
  • Soru
Gastroözofageal reflü hastalığı (GÖRH) sindirim sisteminin en sık görülen hastalığıdır. Gastroözofageal reflü mide içeriğinin yemek borusuna geri kaçmasıdır. Aslında gastroözofageal reflü yemek sonrası gün içerisinde 10-50 sefer kadar olabilen olağan bir olaydır. Bu durum kısa sürdüğünden...
Cevaplar
0
Görüntüleme
13
  • Soru
Reflü midede bulunan yüksek asitli içeriğin yemek borusu ile mide arasındaki bileşke bölgesinden yukarı doğru kaçarak yemek borusuna ve boğaza gelmesidir. Normalde mide ile yemek borusu arasında bulunan kasların kasılarak pasajı kapatması mide içeriğinin yukarı çıkmasına izin vermez. Ancak bazı...
Cevaplar
0
Görüntüleme
12
  • Soru
GÖRH en sık görülen gastrointestinal bozukluklardan biridir.Toplum tabanlı çalışmalarda görülmüştür ki bireylerin %15 ‘ inde haftada en az bir kez ve %7’ sinde ise günde bir kere pirozis yakınması vardır. Semptomlar gastroözofageal bileşkenin yetersizliğine bağlı mide asidi veya diğer barsak...
Cevaplar
0
Görüntüleme
10
Üst Alt