Son konular

Renkli ve şekil değiştiren benler cilt kanserine işaret edebilir

Konuyu Yükselt

SoruCevap

Yeni Üye
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
1
Çözümler
1
Tepkime
41
Puanları
318
Yaş
35
Coin
256,935
Vücudunuzdaki benlerin arttığını gözlemliyorsanız, bu benlerin renk ve biçim değiştirdiğini düşünüyorsanız kesinlikle bir dermatoloji bilirkişisine başvurmalısınız.

Benlerin sayısı genetik yahut güneşe maruz kalmaya nazaran değişebilir

Benler çoklukla derinin zararsız değişikliklerindendir. Tıp lisanında "melanositik nevüs" olarak bilinirler ve "melanosit" ismi verilen pigment hücrelerin (derinin rengini veren hücreler) çoğalması sonucu gelişmektedir. Benler düz yahut kabarık olabilir. Renkleri pembeden kahverengi ve siyaha kadar değişmektedir. Benler doğumda mevcut olabildikleri üzere ekseriyetle çocukluk yaşında da gelişmektedir. Benler vakitle zaten kaybolabilir ya da sonradan çıkabilir. Bu durum benlerin doğal süreci olarak kabul edilmektedir.

Bir benin kansere dönüşebilmesi için bir kadro etkenlerin kanserleşmede değerli rol oynadığı bilinmektedir . Bu etkenlerin en başında ise güneş gelmektedir. Bu nedenle vücudumuzdaki benlerin yazın kansere dönüşme riski çok daha ziyade olmaktadır. Ani ve yüksek dozdaki güneş ışınları benler üzerinde çok tesirlidir. Münhasıran koyu renk melanin içeren benler daha çokça risk taşımaktadır.

Benlerin rengine ve biçimi değerlidir

Doğuştan olan benler bebeklerin % 1`inde görülür. Boyutları birkaç milimetreden vücudun çok geniş ortamlarını kaplayacak kadar olabilir. Münhasıran çok geniş olanlarının melanom denen bir cilt kanserine dönüşme mümkünlüğü vardır. Birtakım benlerin etrafı beyaz bir halka ile kaplıdır. Bu tip benler çocuklukta ve ergenlik periyodunda görülmektedir. Rastgele bir zararları yoktur ve devirle ortadaki ben ve beyaz halka ortadan kalkmaktadır. Bazen renk değişikliği "melanom" denilen cilt kanserinde de görülebilir. Şayet bu durumdan kuşku duyulursa biyopsi alınması önerilmektedir.

Kenarları sistemsiz ve büyük benlere dikkat!

Sıra dışı benler "Clark nevüs" olarak bilinmektedir. Bu benler olağan olmayan imajdadır. Kenarları sistemsiz, büyük boyutta, sıklıkla cilt kanserine işaret eder şekildedir. Korku uyandıran görünümlerinden ötürü gerekli olmadığı halde cerrahi olarak çıkarılmaktadır. Sıra dışı benleri olan bireyler mahsusen ailelerinde cilt kanseri hikayesi var ise risk grubundadırlar.

Sistemli hekim denetimi kıymetli

Melanoma derinin pigment (boya) hücrelerinden kaynaklanan kanseridir. Şayet bir ben büyüklüğünü, halini yahut rengini değiştirirse yahut erişkin periyotta yeni bir ben çıkarsa kesinlikle bir dermatoloji kompetanı tarafından incelenmesi gerekmektedir. Dermatologlar "dermatoskopi" tekniğiyle benlerin imajını büyüterek inceleyebilirler ve gerekirse biyopsi de alabilmektedirler. Kanser mümkünlüğü var ise, bir benin yapısı düzensizse, muhite yanlışsız yayılıyor ve rengini değiştiriyorsa tedavi edilmesi gerekmektedir. Şayet ben kıyafetlerin, tarağın ve tıraş bıçağının zarar verebileceği nahiyelerde ise travmaya ve tahrişe maruz kalmaması için, alınması önerilmektedir.

Kolay ve ağrısız bir formda benlerden kurtulabilirsiniz

Deriden kabarık bir ben traşlama halinde biyopsi metodu ile kolaylıkla tedavi edilebilmektedir. Deri lokal anestezi ile uyuşturulduktan sonra bir cerrahi bıçak yahut koter ile çıkartılmaktadır. Yara düz beyaz bir leke bırakarak güzelleşmeye başlamaktadır. Benin alınmasında cerrahi yol kullanılmasında ben şayet düzse yahut melanom dediğimiz cilt kanseri kuşkusu var ise kullanılmaktadır. Derideki ben tam kalınlığı ile alınmakta, sonra da dikiş atılmaktadır. Çıkarılan ben patolojik incelemeye gönderilmektedir. Cerrahi yapılan bölgede ince bir çizgi biçiminde iz kalır. Benlerin üzerinde çıkan kıllar traş edilebilmektedir. Cımbızla alınması benin altında ağrılı şişliğe neden olabilmektedir.

Benlerinizin neden olabileceği risklerden korunmak için;

Ayda bir zatî cilt muayenesi değerlidir. Benlerde değişiklik görüldüğünde ya da yeni bir ben fark edildiğinde dermatoloji eksperine başvurulmalıdır.

Insanda çok sayıda ben varsa, daha evvelce olan deri kanseri hikayesi bulunuyorsa nizamlı denetime gidilmelidir.

Çok sayıda ben ve sıra dışı ben var ise fotoğraf ile kayıt almak yararlı olabilir.

Güneş ile alakalar yanlışsız ayarlanmalı, kesinlikle güneşten hami eser kullanılmalıdır. Himaye faktörü 30 ve üzerinde olan güneşten koruyucular sık olarak güneşe maruz kalan sahalara uygulanmalıdır.

Detaylı haber için www.handeulusal.com'u ziyaret edebilirsiniz.
 

Similar threads

  • Soru
Benler nedir? Benler ekseriyetle deriniz zararsız değişikliklerindendir. Tıp lisanında melanositik nevüs olarak bilinirler ve melanosit denen pigment hücrelerin (derinin rengini veren hücreler) çoğalması sonucu gelişirler. Benler ne formda görülebilirler? Benler düz yahut kabarık olabilirler...
Cevaplar
0
Görüntüleme
20
  • Soru
Benler nedir? Benler genellikle deriniz zararsız değişikliklerindendir. Tıp dilinde melanositik nevüs olarak bilinirler ve melanosit denen pigment hücrelerin (derinin rengini veren hücreler) çoğalması sonucu gelişirler. Benler ne şekilde görülebilirler? Benler düz veya kabarık olabilirler...
Cevaplar
0
Görüntüleme
7
  • Soru
Benler nedir? Benler genellikle deriniz zararsız değişikliklerindendir. Tıp dilinde melanositik nevüs olarak bilinirler ve melanosit denen pigment hücrelerin (derinin rengini veren hücreler) çoğalması sonucu gelişirler. Benler ne şekilde görülebilirler? Benler düz veya kabarık olabilirler...
Cevaplar
0
Görüntüleme
21
  • Soru
Benlerinize dikkat edin! Son yıllarda deri kanserlerindeki hızlı artış çok dikkat çekici. Genellikle de deri kanserlerinin başlangıcı önemsenmeyen benlerden köken aldığı için benlerle ilgili hatırlatmalar yapmak istedim. Benler, vücudun her yerinde görülebilir. Tıp dilinde melanositik nevüs...
Cevaplar
0
Görüntüleme
8
  • Soru
Hangi ben saf, hangi ben riskli? Benlerin kıymetlendirilmesi konusunda standart A, B, C, D kriterlerimiz var. Bir bene baktığımızda biz şu kriterleri dikkate alıyoruz: Asimetry (Asimetri): Asimetrik benler kötüleşme riski taşır. Benin simetrik olması; yani benin üstüne ortadan bir çizgi...
Cevaplar
0
Görüntüleme
9
Üst Alt