Son konular

Rızık İle İlgili Ayetler

zeberus1234

Yeni Üye
Tepkime
10
Coin
2
Rızık hakkında ayetler

Rızık Ayetleri:

Rahman ve Rahim olan Allah'ın adıyla

Onlar, gaybe inanırlar, namazı doğrudan doğruya kılarlar ve kendilerine rızık olarak verdiklerimizden infak ederler

(BAKARA SURESİ 3)

O, sizin için yeryüzünü bir döşek, gökyüzünü bir bina kıldı Ve gökten yağmur indirerek bununla sizin için (farklı alanlara yönlendirilmiş) ürünlerden rızık çıkardı Öyleyse (tüm bunları) bile bile Allah'a eşler koşmayın

(BAKARA SURESİ 22)

(Ey Muhammed) iman edip salih amellerde bulunanları müjdele Gerçekten onlar için altlarından ırmaklar akan cennetler vardır Kendilerine rızık olarak bu ürünlerden her yedirildiğinde: Bu daha önce de rızıklandığımızdırderler Bu, onlara, (dünyadakine) benzer olarak sunulmuştur Orada, onlar için tertemiz eşler vardır ve onlar orada süresiz kalacaklardır

(BAKARA SURESİ 25)

Bulutları üzerinize gölge kıldık ve size kudret helvası ve bıldırcın indirdik Size rızık olarak verdiklerimizin temizinden yiyin (dedik) Onlar bize zulmetmediler, fakat kendi nefislerine zulmettiler

(BAKARA SURESİ 57)

(Tekrar) Hatırlayın; Musa kavmi için su aramıştı, o süre biz ona: Asanı taşa vurdemiştik de ondan oniki pınar fışkırmıştı, böylece herkes içeceği yeri bilmişti Allah'ın verdiği rızıktan yiyin, için ve yeryüzünde bozgunculuk (fesad) yaparak keşmekeş çıkarmayın

(BAKARA SURESİ 60)

Hani İbrahim: Rabbim, bu şehri bir güvenlik yeri kıl ve halkından Allah'a ve öbür dünya gününe inananları ürünlerle rızıklandırdemişti de (Allah: Yalnızca inananları yok) inkâr edeni de az bir vakit yararlandırır, daha sonra onu ateşin azabına uğratırım; ne fena bir dönüştür odemişti

(BAKARA SURESİ 126)

Ey iman edenler size rızık olarak verdiklerimizin pak olanlarından yiyin ve sadece O'na kulluk ediyorsanız, (tekrar sadece) Allah'a şükredin

(BAKARA SURESİ 172)

Red edenlere dünya hayatı cazibeli kılındı (süslendi) Onlar, iman edenlerden kimileriyle alay ederler Oysa korkup sakınanlar, kıyamet günü onların üstündedir Allah, dilediğine hesapsız rızık verir

(BAKARA SURESİ 212)

Ey iman edenler, hiç bir alışverişin, hiç bir dostluğun ve hiç bir şefaatin olmadığı gün gelmezden evvel, size rızık olarak verdiklerimizden infak edin Kâfirler Onlar zulmedenlerdir

(BAKARA SURESİ 254)

Geceyi gündüze bağlayıpkatarsın, gündüzü de geceye bağlayıpkatarsın; diriyi ölüden çıkarırsın, ölüyü de diriden çıkarırsın Sen, dilediğine hesapsız rızık verirsin

(ALİ İMRAN SURESİ 27)

Bunun üzerine Rabbi onu hoş bir kabulle kabul etti ve onu güzel bir bitki gibi yetiştirdi Zekeriya'yı ondan sorumlu kıldı Zekeriya her ne vakit mihraba girdiyse, yanına bir yiyecek buldu: Meryem, bu sana nereden geldi?deyince, Bu, Allah katındandır Kuşkusuz Allah, dilediğine hesapsız rızık verendirdedi

(ALİ İMRAN SURESİ 37)

Allah yolunda öldürülenleri sakın 'ölüler' saymayın Hayır, onlar, Rableri katında diridirler, rızıklanmaktadırlar

(ALİ İMRAN SURESİ 169)

Allah'ın sizin için (kendileriyle hayatınızı) kaim (geçiminizi sağlamaya destekleyici bir vasıta) kıldığı mallarınızı düşük akıllılara vermeyin; bunlarla onları rızıklandırıp giydirin ve onlara güzel (maruf) laf söyleyin

(NİSA SURESİ 5)

(Mirası) Bölüşme esnasında yakınlar, yetimler ve yoksullar da hazırlanmış olursa, onları ondan rızıklandırın ve onlara hoş (maruf) laf söyleyin

(NİSA SURESİ 8)

Allah'a ve ahiret gününe inanarak Allah'ın kendilerine verdiği rızıktan infak etselerdi, aleyhlerine mi olurdu? Allah, onları iyi bilendir

(NİSA SURESİ 39)

Allah'ın size rızık olarak verdiklerinden helal ve pak olarak yiyin Kendisine inanmakta olduğunuz Allah'tan korkupsakının

(MAİDE SURESİ 88)

Meryem oğlu İsa: Allah'ım, Rabbimiz, bize gökten bir sofra indir, öncemiz ve sonramız için bir bayram ve Sen'den de bir belge olsun Bizi rızıklandır, Sen rızık vericilerin en hayırlısısındemişti

(MAİDE SURESİ 114)

Çocuklarını hiç bir bilgiye dayanmaksızın akılsızca öldürenler ile Allah'a karşısında yalan yere iftira düzüp Allah'ın kendilerine rızık olarak verdiklerini haram kılanlar kuşkusuz hüsrana uğramışlardır Onlar, sahiden şaşırıp sapmışlardır ve dürüst yolu bulamamışlardır

(EN'AM SURESİ 140)

Hayvanlardan tartma içeren ve (yünlerinden, tüylerinden) döşek yapılanları da (yaratan O'dur) Allah'ın size rızık olarak verdiklerinden yiyin ve şeytanın adımlarına uymayın Çünkü o, sizin için açıkça bir düşmandır

(EN'AM SURESİ 142)

De ama: Gelin size Rabbinizin neleri haram kıldığını okuyayım: O'na hiç bir şeyi karşılıklı koşmayın, annebabaya iyilik edin, yoklukendişesiyle çocuklarınızı öldürmeyin Sizin de, onların da rızıklarını biz vermekteyiz Çirkinkötülüklerin açığına ve dar olanına yaklaşmayın Hakka dayalı olma açık havada, Allah'ın (öldürülmesini) haram kıldığı kimseyi öldürmeyin İşte bunlarla size tavsiye (emr) etti; umulur fakat us erdirirsiniz

(EN'AM SURESİ 151)

De fakat: Allah'ın kulları için çıkardığı ziyneti ve temiz rızıkları kim haram kılmıştır?De fakat: Bunlar, dünya hayatında iman edenler içindir, kıyamet günü ise sadece onlarındırBilen bir topluluk için ayetleri böyle birer birer açıklarız

(A'RAF SURESİ 32)

Ateşin halkı cennet halkına seslenir: Bize birazcık sudan ya da Allah'ın size verdiği rızıktan aktarınDerler oysa: Doğrusu Allah, bunları inkâr edenlere haram (yasaklanmış) kılmıştır

(A'RAF SURESİ 50)

Biz onları (İsrailoğullarını) ayrı ayrı oymaklar olarak on iki kalabalık (ümmet) olarak ayırdık Kavmi kendisinden su istediğinde Musa'ya: Asan'la taşa vurdiye vahyettik Ondan on iki pınar sızıpfışkırdı; böylece her bir insan topluluğu su içeceği yeri öğrenmiş oldu Üzerlerine bulutla gölge çektik ve onlara kudret helvası ile bıldırcın indirdik (Sonradan da şöyle dedik Size rızık olarak verdiklerimizin temiz olanlarından yiyinOnlar bize zulmetmedi, oysa kendi nefislerine zulmediyorlardı

(A'RAF SURESİ 160)

Onlar, namazı doğrudan doğruya kılarlar ve kendilerine rızık olarak verdiklerimizden infak ederler

(ENFAL SURESİ 3)

İşte reel mü'minler bunlardır Rableri katında onlar için dereceler, bağışlanma ve üstün bir rızık vardır

(ENFAL SURESİ 4)

Hatırlayın; hani sizler sayıca azdınız ve yeryüzünde zayıf bırakılmıştınız, insanların sizi kapıpyakalamasından korkuyordunuz İşte O, sizi (oturmuş kılıp) barındırandı, sizi yardımıyla destekledi ve size pak şeylerden rızıklar verdi Ki şükredesiniz

(ENFAL SURESİ 26)

İman edenler, hicret edenler ve Allah yolunda cihad edenler ile (hicret edenleri) barındıranlar ve takviye edenler, işte hakiki mü'min olanlar bunlardır Onlar için bir bağışlanma ve üstün bir rızık vardır

(ENFAL SURESİ 74)

De ki: Göklerden ve yerden sizlere rızık veren kimdir? Kulaklara ve gözlere malik olan kimdir? Diriyi ölüden çıkaran ve ölüyü diriden çıkaran kimdir? Ve işleri eviripçeviren kimdir? Onlar: Allahdiyeceklerdir Öyleyse de ki: Peki siz gerçi korkupsakınmayacak mısınız?

(YUNUS SURESİ 31)

De oysa: Allah'ın sizin için indirdiği sizin bir kısmını haram ve helal kıldığınız rızıktan, haber var mı? Söyler misiniz?De ki: Allah mı size müsade verdi, yahut Allah hakkında yalan uydurup iftira mı ediyorsunuz?

(YUNUS SURESİ 59)

Andolsun, biz İsrailoğullarını, hoşlarına gidecek hoş bir yerde yerleştirdik ve pak şeylerden kendilerine rızık verdik Kendilerine ilim gelinceye dek anlaşmazlığa düşmediler Şüphesiz Rabbin, aralarında anlaşmazlığa düştükleri şey konusunda kıyamet günü hüküm verecektir

(YUNUS SURESİ 93)

Yeryüzünde hiç bir canlı yoktur ama, rızkı Allah'a ait olmasın Onun karar (yerleşik) yerini de ve geçici bulunduğu yeri de bilir (Bunların) Tümü anlaşılır biçimde bir kitapta (yazılmış)dır

(HUD SURESİ 6)

Dedi fakat: Ey kavmim görüşünüz nedir söyler misiniz? Ya ben Rabbimden anlaşılır biçimde bir belge üstünde isem ve O da beni kendisinden güzel bir rızık ile rızıklandırmışsa? Ben, size yasakladığım şeylere (kendim sahiplenmek suretiyle) size aykırı düşmek istemiyorum Benim istediğim, gücüm oranında yalnızca ıslah etmektir Benim başarım oysa Allah iledir; O'na tevekkül ettim ve O'na doğru yönelipdönerim

(HUD SURESİ 88)

Dedi oysa: Size rızıklanacağınız bir yemek yemek gelecek olsa, ben mutlaka size daha gelmeden önce onun ne olduğunu haber veririm Bu, rabbimin bana öğrettiklerindendir Açık Konuşmak Gerekirse ben, Allah'a iman etmeyen, ahireti de tanımayanların ta kendileri olan bir topluluğun dinini terkettim

(YUSUF SURESİ 37)

Ve onlarRablerinin yüzünü (hoşnutluğunu) can atarak sabrederler, namazı direkt olarak kılarlar, kendilerine rızık olarak verdiklerimizden dar ve açık infak ederler ve kötülüğü iyilikle savarlar İşte onlar, bu yurdun (dünyanın hoş) sonucu (öbür dünya mutluluğu) onlar içindir

(RA'D SURESİ 22)

Allah dilediğine rızkı genişletiryayar ve daraltır da Onlar ise dünya hayatına sevindiler Oysaki dünya hayatı, ahirette (oysa sınırsız mutluluk yanında geçici) bir meta'dan başka biri değildir

(RA'D SURESİ 26)

İman etmiş kullarıma söyle: Alışverişin ve dostluğun olmadığı o gün gelmezden evvel, dosdoğru namazı kılsınlar ve kendilerine rızık olarak verdiklerimizden rahat ve açık infak etsinler

(İBRAHİM SURESİ 31)

Allah, gökleri ve yeri yaratan ve gökten su indirip onunla size rızık olarak türlü ürünler çıkarandır Ve onun emriyle gemileri, denizde yüzmeleri için size, emre amade kılandır Irmakları da sizin için emre amade kılandır

(İBRAHİM SURESİ 32)

Rabbimiz, gerçekte ben, çocuklarımdan bir kısmını Beyti Haram yanında ekini olmayan bir vadiye yerleştirdim; Rabbimiz, doğruca namazı kılsınlar diye (böylece yaptım), bu vesile ile Sen, insanların bir kısmının kalblerini onlara alaka duyar kıl ve onları birtakım ürünlerden rızıklandır Umulur ancak şükrederler

(İBRAHİM SURESİ 37)

Ve orda sizler için ve kendisine rızık vericiler olmadığınız kimseler (varlıklar ve canlılar) için geçimlikler kıldık

(HİCR SURESİ 20)

Kendilerine rızık olarak verdiklerimizden, hiç bir şey bilmeyenlere paylar ayırıyorlar Andolsun Allah'a karşı düzmekte olduklarınızdan nedeniyle mutlaka sorguya çekileceksiniz

(NAHL SURESİ 56)

Hurmalıkların ve üzümlüklerin meyvelerinden kurdukları çardaklarda keza sarhoşluk verici içki, ayrıca güzel bir rızık edinmektesiniz Kuşkusuz aklını kullanabilen bir kalabalık için, fiilen bunda bir ayet vardır

(NAHL SURESİ 67)

Allah rızıkta kiminizi kiminize üstün kıldı; üstün kılınanlar, rızıklarını ellerinin aşağıda bulunanlara onda eşit olacak şekilde çeviripverici değildirler Acilen Allah'ın nimetini red mı ediyorlar?

(NAHL SURESİ 71)

Allah size kendi nefislerinizden eşler yarattı ve size eşlerinizden çocuklar ve torunlar yarattı ve sizi güzel şeylerden rızıklandırdı Şu Anda onlar, batıla mı inanıyorlar ve Allah'ın nimetini red mı ediyorlar?

(NAHL SURESİ 72)

Allah'ın açık havada, kendileri için göklerden ve yerden hiç bir rızka, hiç bir şeye malik olmayan ve buna güçleri yetmeyen şeylere mi tapıyorlar?

(NAHL SURESİ 73)

Allah, (kendisine müşterek koştuğunuz ilahlar konusunda) hiç bir şeye gücü yetmeyen ve başkasının mülkünde olan ile, tarafımızdan kendisine hoş bir rızık verdiğimiz, bu vesile ile ondan bakımlı ve açık infak eden kimseyi örnek olarak gösterdi; bunlar hiç eşdeğer olur mu? Hamd Allah'ındır; ama onların birçok bilmezler

(NAHL SURESİ 75)

Allah bir şehri örnek verdi: (Halkı) Emniyet ve refah içindeydi, rızkı da her yerden bol bol gelmekteydi; fakat Allah'ın nimetlerine nankörlük etti, bu nedenle Allah yaptıklarına karşılık olarak, ona özlem ve nefret elbisesini tattırdı

(NAHL SURESİ 112)

Öyleyse Allah'ın sizi rızıklandırdığı şeylerden helal (ve) temiz olanlarını yiyin; eğer O'na kulluk ediyorsanız Allah'ın nimetine şükredin

(NAHL SURESİ 114)

Şüphesiz senin Rabbin, rızkı dilediğine genişletir yayar ve daraltır Fiilen O, kullarından haberi olandır, görendir

(İSRA SURESİ 30)

Sefalet endişesiyle çocuklarınızı öldürmeyin; onlara ve size biz rızık veririz Kuşkusuz, onları öldürmek büyük bir hata (suç ve günah)dır

(İSRA SURESİ 31)

Alıntı *

Üst Alt