We have detected that you are using AdBlock.

Please disable it for this site to continue.

Romatizmal Ağrılar

SoruCevap

Üye
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
0
Çözümler
1
Tepkime
64
Time online
0
Puanları
318
Yaş
36
Coin
256,935
romatizmal ağrılar nasıl azaltılır - ağrıları azaltmak - ağrıları dindirmek - ağrıları artıran nedenler - süreğen ağrılar - sürekli ağrılar - ani ağrılar




Yıpranma şeklindeki kireçlenme romatizmalarında ağrılar daha ziyade kronik ağrılar; gut krizi, eklem tutulmasına bağlı ağrılar ise ani başlayan ağrılar olarak tanımlanabilir. İşte ağrıları artıran nedenler ve bu ağrıların azaltılması için yapılabilecekler.

Prof. Dr. Turgut Göksoy; ağrıları ortaya çıkış sırasına göre akut ve kronik olmak üzere iki şekilde ele aldıklarını söyleyerek, ağrıların süresini şöyle anlattı: “Yıpranma şeklindeki kireçlenme romatizmalarında (dejeneratif osteoartrit) ağrılar kronik, akut gut krizi veya akut eklem romatizmasındaki ani eklem tutulmasına bağlı eklem ağrıları ise akut ağrılara örnektir.

Ağrıları, ortaya çıkış sırasına göre akut (ani) ve kronik (süreğen) olmak üzere iki farklı düzeyde ele alabiliriz. Ani ağrı ile süreğen ağrının değerlendirilmesi ve bunlara yaklaşım şekli birbirinden tamamen farklıdır.

Ağrının sürekli hale gelmesi, kişiyi hayatından bezdiren ve psikiyatrik yardım almaya kadar iten bir hal alabilir. Örneğin ani başlayan bel ağrıları çok şiddetli olmasına rağmen hasta buna bir ölçüde dayanabilirken; tüm umutların tükendiği, hiçbir zaman iyileşmeyen ve aylarca devam eden süreğen ağrılara dayanmak daha zor olabilmektedir.

Yeri ve şekli değişir

Ağrı bazen başladığı gibi devam etmez. Bir olur, bir kaybolur. Bu gelip gidişlerin de bir düzeni olabilir. Saat başı olması, belli nedenlerle ortaya çıkıp sonra kaybolması gibi ilginç bağlantılar olabilir.

Bazı romatizmalarda ağrılar gezici karakterdedir. Yani bir eklem veya kas grubunda iken sonra tamamen oralardan kaybolup daha farklı yerlerde ortaya çıkabilir. Bazen de bir eklemden başlar fakat zamanla başka eklemler veya kaslarda ek ağrılar ‘romatizmalarda eklenen tutulum şekli’ ortaya çıkar.”

Ağrılar nasıl azaltılabilir?

Hastalardaki ağrılar çeşitli şekillerde azaltılabilir. Bunların bir kısmı hastanın kendi deneyimlerine dayanarak bulunur. Örneğin ağrılı yerin elle ovuşturulması, hareketlerin engellenmesi, sıcak tatbik edilmesi, bazı iltihaplı durumlarda tersine soğuk buz uygulanması mevcut ağrıları azaltabilir.

Hastanın bulunduğu durumu değiştirmesi, bazı ilaçları içmesi veya merhemler sürmesi, bazı durumlarda istemsiz olarak egzersizi hatırlatan hareketler yapılması, ağrıyı kabul edilir ölçülere düşürebilir. Hastanın bu deneyimlerinin hekim tarafından dikkatle soruşturulması, tanı ve tedavide daha önde olunmasını sağlayabilecektir.

Ağrıyı artıran nedenler

Hastalıklardan birçoğunda mevcut ağrılar, fiziksel veya duygusal streslerle artış göstermektedir.

Herhangi bir olay karşısında ortaya çıkan duygusal değişim, son derece düzenli seyreden organik karakterdeki bir hastalıkta bile ağrıları tavana zıplatabilir. Bir iltihaplı eklem romatizması olan romatoid artritte, yoğun adale ağrılarıyla seyreden fibromiyaljide bu duygu değişiklikleri, ağrıları belirgin derecede artırmakta ve duruma göre azaltmaktadır.

Normalden fazla hareketlerin yapılması sonucu veya yorgunluk gerektirecek bir başka işlemlerin içerisinde olmak, fazla yürümek gibi fiziksel yüklenmenin arttığı durumlarda, hastalık belirtileri şiddetlenir ve bunun başlıca belirtisi olan ağrılar artabilir.

Yürüme ile artan ve giderek yürümeyi engelleyen ve kişiyi topallatan hatta bulunduğu yerde beklemek zorunda bırakan ağrılar vardır.

Omurga kanalındaki darlıklarda veya bacaklardaki atardamarların iyi çalışmadığı durumlarda benzer durumlar ortaya çıkar. Kanal darlığında özellikle yokuş aşağı inerken ağrı artar. Ayrıca, omurgalarda kanal içi basıncını artıracak şekilde öksürme ve ıkınma ile ağrı artabilir. Bu sorunu olan kişilerin, mecburi olarak dinlenmeleri sırasında belini öne doğru bükmesi durumunda rahatlamaları tipiktir.
 

Create an account or login to comment

You must be a member in order to leave a comment

Create account

Create an account on our community. It's easy!

Log in

Already have an account? Log in here.

Üst Alt