Sabah namazı, İslam'da 5 vakit namazdan ilkidir ve 2 rekât sünnet, 2 rekât farz olmak üzere toplam 4 rekâttır. İşte sabah namazının adım adım kılınışı:
Diğer adımlar sünnetle aynıdır:
Sabah Namazının Sünneti (2 Rekât)
1. Niyet
"Niyet ettim Allah rızası için sabah namazının sünnetini kılmaya."- Kalben ve dil ile bu niyet yapılır.
2. Tekbir
- Eller kulak hizasına kaldırılır ve "Allahu Ekber" denir.
- Ellerin bağlanmasıyla birlikte göbek altına (erkekler) ya da göğüs hizasına (kadınlar) bağlanır.
3. Subhaneke Duası
- Eller bağlıyken okunur:
"Sübhâneke Allahümme ve bihamdike ve tebârekesmüke ve teâlâ ceddüke ve lâ ilâhe ğayruke."
4. Fatiha ve Kısa Sure
- Fatiha Suresi:
"Elhamdü lillahi rabbil alemin, errahmanir rahim..." şeklinde tamamlanır. - Ardından kısa bir sure okunur (örneğin, İhlâs Suresi):
"Kul hüvellahu ehad, Allahüssamed, Lem yelid ve lem yuled, Ve lem yekün lehu küfüven ehad."
5. Rükû
- Rükûya gidilir (eller diz kapaklarına yerleştirilir).
- 3 defa: "Sübhâne rabbiyel azîm" denir.
6. Secde
- Secdeye varılır ve 3 defa: "Sübhâne rabbiyel a’lâ" denir.
- Secdeden kalkılarak diz üstü oturulur, sonra tekrar secde yapılır.
7. İkinci Rekât
- Ayağa kalkılır, eller bağlanır ve yeniden:
- Fatiha Suresi.
- Kısa bir sure okunur (örneğin, Kevser Suresi).
- Rükû ve secdeler yapılır.
8. Tahiyyat Oturuşu (Son Oturuş)
- İkinci secdeden sonra diz üstü oturulur.
- Ettehiyyatü Duası okunur:
"Ettehiyyâtü lillâhi vessalavâtü vettayyibât. Esselâmü aleyke eyyühennebiyyü ve rahmetullâhi ve berekâtüh. Esselâmü aleynâ ve alâ ibâdillâhis sâlihîn. Eşhedü en lâ ilâhe illallah ve eşhedü enne Muhammeden abdühû ve resûlüh." - Salli ve Barik dualarıokunur.
- Salli: "Allahümme salli alâ Muhammedin ve alâ âli Muhammed..."
- Barik: "Allahümme bârik alâ Muhammedin ve alâ âli Muhammed..."
- Rabbena Duası:
"Rabbena atina fiddünya haseneten ve fil ahireti haseneten ve kına azaben nar." - Ardından sağa ve sola selam verilerek sünnet tamamlanır.
Sabah Namazının Farzı (2 Rekât)
Sabah namazının farzı, sünnetle aynı şekilde kılınır. Sadece niyet değiştirilir:Niyet
"Niyet ettim Allah rızası için sabah namazının farzını kılmaya."Diğer adımlar sünnetle aynıdır:
- Fatiha ve kısa sureler okunur.
- Rükû ve secdeler yapılır.
- Son oturuşta tahiyyat ve diğer dualar okunur.
- Selam verilerek farz namaz tamamlanır.
Önemli Notlar
- Sabah namazının ilk sünneti, kısa ve huzurlu bir şekilde kılınmalıdır.
- Farz namazda daha dikkatli ve huşulu olunması gerekir.
- Sabah namazının vakti, imsak (fecr) ile başlar ve güneş doğana kadar devam eder.